zaterdag 27 november 2021

Alles over Dordrecht

Stefan van den Hout vertelt zijn verhaal over 'Bijen, wifi en.... keuzes maken'

2 juni 2015

DORDRECHT - Wifi is een stukje techniek. Nu kloppen mensen zich gauw en doorgaans flink op de borst, als ze een nieuw stukje techniek hebben uitgevonden. Mooi, je mag trots zijn op je creatie. Vuurwerk is ook mooi om te zien. Maar wat kost een prachtige zonsondergang? Geen vervuiling, prachtig licht èn elke dag gratis. Dat is 't 'm vaak, als je de natuur elke dag om je heen ziet dan wen je aan schoonheid. Jammer, want onze kritische kijk verdwijnt ook.

Onlangs sprak ik met een Dordtse imker en vroeg hem naar de bijenstand en hoe het er mee staat. `Wisselend', zei hij, `Soms goed, soms erg slecht en over het algemeen dalend tot hopelijk een stabiel niveau.' En ging hij verder: `Weet je dat de hoeveelheid straling in de lucht de laatste 10 jaar is verdubbeld?'

Voelt u ‘m echt?
De natuur en de techniek zijn niet meer èn èn voor de mens. Je kan niet langer èn autorijden èn   ongebreideld vlees eten èn consumeren tot je barst èn tegelijkertijd een mooie natuur om je heen willen behouden. En, èn, èn,  èn,  èn…… We moeten echt gaan kiezen. Echt keuzes gaan maken. Probeer ik mijn auto te delen, mijn auto te laten staan of bewust minimaal te gebruiken?
 
Wifi? Voelt U 'm echt? 'T is wellicht een gedoe met al die kabels, maar 't gáát wèl, zonder wifi. Waarom wifi? Moet je bij Mac Donalds, als je al een snelle hap eet (waar 40% van je darmflora van sterft, als je het 14 dagen achter elkaar doet) ook nog eens snel wifi'en? Bij wijze van spreken dan. Neem rustige vaste computertijden en Internet thuis of op je werk. Hanteer techniek.

Het ironische, het cynische en wellicht ook het sarcastische is, dat we straks razendsnel via wifi naar elkaar kunnen twitteren waar de laatste levende bijen zijn gesignaleerd. Voelt U 'm echt? Wat is doel en wat is middel? Dienen we niet uit te gaan van het wezenlijke in de natuur, om maar eens een balletje op te gooien. Niet alle menselijke techniek klakkeloos aan nemen, als het even commercieel iets oplevert. Niet meer èn èn. Niet alle techniek en ook nog een mooie natuur willen, maar kritisch kijken wat de techniek met de Aarde doet?

Gezonde aarde
Dank u bij voorbaat hartelijk en tussen twee haakjes, de techniek van de natuur (bijen bijvoorbeeld) is nog vele malen hoger, geavanceerder en mensvriendelijker, dan welke menselijke techniek dan ook. We hoeven haar alleen maar te dienen. We gaan er in techniek dus zwaar op achteruit, als de bijen het loodje leggen.

Techniek hoef je natuurlijk ook niet weg te gooien (zonnepanelen bijvoorbeeld) maar bescheidenheid erover èn een kritische blik over de gevolgen bij productie en toepassing ervan, zijn mijn oproep. Bij deze een mooie gezonde Aarde toegewenst.

Door: Stefan van den Hout. (Foto)

Lees meer over:

natuur bijen wifi
Deel dit bericht met je vrienden!