donderdag 2 december 2021

Alles over Dordrecht

Nieuw artistiek leider voor Bachfestival Dordrecht

1 juni 2015 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT / DRECHTSTEDEN -  Na de bekendmaking van het afscheid van artistiek leider Jan Nuchelmans in augustus 2014 is het bestuur van het Bachfestival Dordrecht op zoek gegaan naar een nieuwe artistiek leider voor het festival. Deze heeft het gevonden in de persoon van Marieke Grotenhuis. Zij vult per heden de openstaande functie van artistiek leider voor Bachfestival Dordrecht in.

Marieke Grotenhuis heeft naam gemaakt als veelzijdig musicus en accordeoniste met een missie en passie voor haar instrument. Marieke is door de jaren heen vergroeid geraakt met het zoeken naar wegen om nieuw publiek te winnen. Het streven naar een hoogstaande uitvoeringskwaliteit te samen met het creëren van toegankelijkheid en vernieuwing is steeds uitgangspunt geweest. Samenwerking in innovatie door middel van kruisbestuivingen en een multi-disciplinaire aanpak onderstrepen haar artistieke signatuur. De uitdaging is daarin altijd geweest om gebruik te maken van een veelzijdig repertoire dat reikt van Bach tot aan 21e eeuwse muziek.
 
Naast haar grote concertpraktijk als soliste, kamermusicus, en als performer in muziektheater is Marieke Grotenhuis ook actief als muzikaal en artistiek leider van verschillende eigen projecten en ensembles. Talrijke nieuwe composities zijn voor haar geschreven.
Een ander belangrijk aspect van haar werkzaamheden is educatie en talentontwikkeling. Na eerst 5 jaar een nieuwe accordeonafdeling aan Koninklijk Conservatorium te hebben opgezet, zal ze vanaf september ook aan het Conservatorium van Amsterdam een nieuwe afdeling opzetten.
Haar debuut cd is geheel vervlochten met Bach’s Kunst der Fuge.
 
Voor het Bachfestival heeft Marieke Grotenhuis het soort fantasierijke geest en vormkracht die een verdere ontwikkeling van het Bachfestival voor de komende jaren mogelijk gaan maken. Marieke onderkende de uitdaging die in de vraag lag, en die aansluit bij haar behoefte zelf meer artistieke structuren op te zetten en verder te ontwikkelen.
 
“We zijn in Nederland verwend met een prachtig oude muziek landschap. Ensembles, festivals, sublieme uitvoerders, alles is binnen handbereik. De uitdaging is om het Bachfestival Dordrecht hierbinnen een geheel eigen gezicht te geven. Cadeau krijgen we haar prachtige stad met mooie concert locaties, de handelsgeest, een bloeiend verenigingsleven en de religieuze toewijding. J.S. Bach blijft het uitgangspunt voor innovatieve samenwerkingen, kruisbestuivingen en multidisciplinaire werkwijzen. Ik zal op zoek gaan naar een toegankelijkheid in programmering om een breed publiek te winnen waarbij de kwaliteit gewaarborgd blijft, herkenning zijn plek behoudt en vernieuwing ruim baan krijgt. Een programmering van nationaal en internationaal allure door eigenzinnigheid en creativiteit, gebruikmakend van Hollands glorie maar ook buitenlands talent. Het onderhouden en uitbreiden van een maatschappelijke functie van het festival door educatie en talentontwikkeling maar ook door het presenteren van nieuw werk is voor mij een belangrijk onderdeel van de signatuur van het Bachfestival Dordrecht, een festival met een bruisend festival hart dat tien dagen zinderend door Dordrecht en de Drechtsteden trekt.” (Marieke Grotenhuis)
 
Het 4e Bachfestival Dordrecht zal plaatsvinden in Dordrecht en de Drechtsteden van 16 tot en met 25 september 2016 met het thema ‘Bach en water’. Dit verwijst naar het Drechtstedenmotto ‘samen stad aan het water’.

Deel dit bericht met je vrienden!