vrijdag 25 september 2020

Alles over Dordrecht

Schapenkoppen versus Godenzonen

14 mei 2015 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Aanstaande zondag 17 mei 2015 speelt FC Dordrecht haar voorlopig laatste wedstrijd in de Eredivisie. Na een seizoen vol complimenten en helaas weinig punten degradeert de club weer naar de Jupiler League. De tegenstander van zondag is Ajax, dat na vier landstitels op rij dit jaar onttroond werd door PSV en dit jaar genoegen moet nemen met de tweede plaats. Waar bij FC Dordrecht ondanks alles de sfeer het hele jaar positief bleef is het in Amsterdam verre van rustig. Er is kritiek op het aankoopbeleid en vooral het spel van Ajax is dit seizoen ondermaats. Eerder dit seizoen speelde FC Dordrecht en Ajax al tegen elkaar in de Amsterdam Arena. In deze wedstrijd kon FC Dordrecht een uur goed meekomen en kreeg het kansen, maar na een makkelijk gegeven rode kaart liep Ajax weg naar een eenvoudige 4-0 zege. 

FC Dordrecht tegen Ajax
In de geschiedenis kwamen de twee clubs elkaar niet veel tegen. Dat is ook niet verwonderlijk, aangezien FC Dordrecht het grootste deel van haar geschiedenis in de Eerste Divisie actief is geweest. Strikt genomen speelde FC Dordrecht zelfs nog nooit in competitieverband aan de Krommedijk tegen Ajax. In de seizoenen 1983/1984 en 1987/1988 speelde DS '79 tegen Ajax en verloor beide keren (1-2 en 1-3). Tussen 1991 en 1993 kwam fusieclub SVV/Dordrecht '90 tweemaal uit tegen Ajax en ook deze wedstrijden gingen verloren (0-5 en 0-3).

De laatste keer dat Ajax voor de competitie naar Dordrecht kwam was op 19 februari 1995. Het sterrenensemble van Louis van Gaal, wat drie maanden later zelfs de Champions League zou winnen, won met 1-3. FC Dordrecht heette toen nog Dordrecht '90. Vijf wedstrijden, vijf nederlagen, 16 goals tegen en maar 3 voor. Geen cijfers om vrolijk van te worden. Nee, vraag een Dordrecht-supporter naar zijn meest memorabele Dordrecht-Ajax en de gedachten gaan ongetwijfeld terug naar januari 1982, toen Ajax voor het bekertoernooi afreisde naar Dordrecht. Het werd een historische dag voor het Dordtse voetbal.
 
DS '79 – Ajax 1-0
''DS ontluistert Ajax''. Zo kopt het krantenartikel over de legendarische bekerduel tussen DS '79 en Ajax van 17 januari 1982. Het artikel hangt ingelijst in het supportershome van FC Dordrecht, waar menig supporter zich meldt voor een praatje en een biertje, voor of na de wedstrijd. Terug naar januari 1982. DS '79 was 2,5 jaar eerder ontstaan. Voorloper FC Dordrecht was in zware financiële problemen geraakt en alleen een geldschieter leek de club van de ondergang te kunnen redden. En zo geschiedde. Onder leiding van Nico de Vries werd de clubnaam veranderd in DS '79 en ontstond er een nieuw elan. Maar halverwege het seizoen 1981/1982 stond de club er dramatisch voor, namelijk onderaan in de Eerste Divisie. Hoe anders was het bij Ajax.

De ploeg draaide mee in de strijd om het kampioenschap en kreeg halverwege het seizoen een enorme boost met de terugkeer van Johan Cruijff. Maar op 17 januari 1982 waren de rollen omgedraaid. Tienduizend Dordtenaren zagen hoe DS'79 Ajax van begin af aan wist op te jagen, zodat Ajax geen moment in haar spel kwam. DS'79 creëerde kansen, maar ging toch met 0-0 de rust in. Na rust veranderde het spelbeeld nauwelijks. Een tot op het bot gemotiveerd DS'79 tegen een mak Ajax. Pas gaandeweg de tweede helft kreeg Ajax zijn eerste kansen, maar DS '79 bleef dreigend. En in de 67e minuut kwam het doelpunt wat DS'79 verdiende. Maker was Hakim Braham, die na slecht wegwerken in de Ajax-verdediging raak kon schieten. Ajax zette DS'79 in de slotfase onder druk, kreeg twee grote kansen via spits Wim Kieft, maar de Dordtenaren trokken de 1-0 over de streep. Een sensatie was geboren!
 
De euforie bij DS'79 was uiteraard enorm. ''Je zag het al in de kleedkamer", memoreerde Henk van Leeuwen. ''De naam Ajax, die heeft iets wat geen enkele club heeft in Nederland. En vooral de jongeren, zoals Corrie Lems en Edwin Gorter, die vliegen er zonder dat je één woord hoeft te zeggen vol in. De routiniers in onze ploeg moesten ze af en toe een beetje bijsturen, maar als het draait, kunnen ze iedereen aan."  
 
Bij Ajax zocht men vertwijfeld naar een verklaring. Trainer Kurt Linder was in ieder geval niet vatbaar voor excuses: ''We hebben gespeeld onder dezelfde omstandigheden als DS en we speelden met dezelfde schoenen. Excuses tellen hier niet. Het is maar hoe je een wedstrijd aanpakt. DS heeft dit bekertreffen tot een goed einde gebracht met opportunistisch voetbal, waar bij de klasse niet ontbrak". Doelman Piet Schrijver ging een stap verder dan zijn trainer. „Dit is onbegrijpelijk. We wisten uit ervaring hoe gevaarlijk deze ploeg wel is. We verloren vorig jaar een oefenwedstrijd tegen DS en dat zegt genoeg.

We hadden een optimale motivatie nodig, want van te voren waren we er op gewezen dat DS al met een extra kick het veld zou opkomen. Dat iets meer dan honderd procent geven is vergeten. De enkeling, die het wel heeft opgebracht, kun je niet kwalijk nemen dat de inzet onvoldoende was om te winnen.'' En Johan Cruijff? Duidelijk was dat het tweede optreden op eigen bodem hem niet goed bevallen was. ''Er was op dit veld eigenlijk helemaal niet te spelen. Hier is geen schoeisel voor te vinden, de wedstrijd gleed letterlijk onderons vandaan. Er hielp niets tegen. Wij zijn zo enorm afhankelijk van het op snelheid handelen, dan mag een twee tot driemaal toe onder controle brengen van de bal niet voorkomen. Natuurlijk kunnen we er de beuk ingooien, maar wie is daar bij gebaat? Laten we wel zijn, wat heeft het publiek nu voor wedstrijd gezien?" 
 
Deze woorden van ''De Verlosser'' ten spijt, DS '79 zorgde voor een historisch hoogtepunt in het Dordtse betaalde voetbal. Wat zou het mooi zijn als het huidige FC Dordrecht hier een nieuw hoofdstuk aan kan toevoegen aanstaande zondag.
 
Tekst: Erik Rovers
 

Lees meer over:

voetbal FC Dordrecht afc ajax
Deel dit bericht met je vrienden!