Tuesday 21 September 2021

Alles over Dordrecht

VVD: "Gemeente Dordrecht geeft meer uit dan dat er binnenkomt"

1 mei 2015 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT -  Gemeente Dordrecht heeft 2014 met een positief resultaat van 8mln euro afgesloten blijkt uit de deze week gepresenteerde jaarrekening. Echter, bij nader inzien blijkt dat toch vooral een ‘papieren winst’ te zijn. Wie naar de werkelijke geldstromen kijkt, ziet dat er over 2014 uiteindelijk zo’n 3mln euro meer is uitgegeven door de gemeente dan er aan inkomsten binnen is gekomen. „Het positieve resultaat voelt dan ook een beetje als constateren dat je 200 euro verdiend hebt aan het eind van een dagje winkelen in Dordrecht, terwijl je in werkelijkheid toch echt ook 200 euro hebt uitgegeven aan het met 50% afgeprijsde artikel," zegt VVD gemeenteraadslid Maarten Burggraaf.
 
VVD Dordrecht vindt dat er anders tegen de gemeentelijke financiën aangekeken moet gaan worden. Door veel meer te gaan monitoren op de werkelijke geldstromen en de ontwikkeling van de schuldpositie van de gemeente. Het is goed om te zien dat wethouder financiën Jasper Mos in dit jaarverslag al de eerste stappen in deze richting heeft gezet.
 
Dordrecht heeft de afgelopen jaren forse investeringen in de stad gedaan en daar zijn mooie dingen uit voortgekomen. Maar het is nu wel zaak om financieel strak beleid te voeren zodat niet onze kinderen hiervan de rekening gepresenteerd gaan krijgen, aldus de VVD. Ondanks eerdere bezuinigingen is in de afgelopen 5 jaar, jaarlijks meer uitgegeven dan er binnenkwam en is de schuldpositie toegenomen. De schuld per inwoner is het afgelopen jaar met 239 euro gestegen tot ruim 2.000 euro per Dordtenaar. De netto schuldpositie ten opzichte van de totale inkomsten van de gemeente ligt nog buiten de gevarenzone, maar de stijgende trend onderstreept eens te meer de ernst van de kerntakendiscussie die de gemeenteraad in juli gaat voeren. Eén ding staat voor VVD Dordrecht als een paal boven water: het lek moet gedicht worden bij de uitgaven, zodat de Dordtenaren hun geld zoveel mogelijk zélf kunnen blijven besteden.

Lees meer over:

VVD jaarrekening
Deel dit bericht met je vrienden!