maandag 26 oktober 2020

Alles over Dordrecht

Wandelen met diabetes: bloedsuiker daalt direct

22 april 2015 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Wandelen is gezond voor iedereen, maar voor mensen met ‪‎diabetes‬ kan het extra heilzaam zijn. Een uurtje of twee lopen kan het glucosegehalte in het bloed drastisch laten afnemen. Tien patiënten van het Diabetescentrum van het Albert Schweitzer ziekenhuis maken daarom, bij wijze van proef, dit voorjaar viermaal een 'Biowalk' door De Hollandsche Biesbosch.

Ze gaan in maart, april, mei en juni een dinsdagmiddag op pad, onder leiding van een gids en samen met diabetesverpleegkundigen en - indien mogelijk - een arts. "We hopen dat de mensen het wandelen leuk gaan vinden en zich ervan bewust worden hoe snel het resultaat heeft", vertelt Valerie Blok, diabetesverpleegkundige. "De wandelaars meten vooraf hun bloedsuiker, halverwege de wandeling opnieuw en aan het einde nog eens. Zo zien ze direct het effect. Eventueel kunnen we samen meteen de insulinedosering aanpassen." Minstens zo belangrijk is het delen van ervaringen en het ontspannen contact met de zorgverleners.

"Inspanning maakt het lichaam gevoeliger voor insuline, waardoor je met minder toekan", legt Blok uit. "Door gewichtsverlies heb je uiteindelijk minder insuline nodig. En geestelijke ontspanning is óók nog eens gunstig voor het glucosegehalte." Na de serie van vier wandelingen besluit het Diabetescentrum (in samenwerking met IVN Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid), of er meer groepen gaan lopen. De eerste is in elk geval enthousiast.

In de diabetespolikliniek van het Albert Schweitzer ziekenhuis zijn structureel een kleine 4000 patiënten onder behandeling wegens diabetes.

 

Lees meer over:

biesbosch wandelen asz
Deel dit bericht met je vrienden!