maandag 18 oktober 2021

Alles over Dordrecht

Ambassadeur van Belgie verrichtte opening nieuwe expositie Galerie Blom

26 maart 2015 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Tot en met 3 mei exposeren Jacques Bage en Pascal Courcelles recente schilderijen bij Galerie Blom, Joh. de Wittstraat 43, 3311KH Dordrecht, (1 min. vanaf station Dordrecht centr.).

Jacques Bage (Luik, 1942) werd opgeleid aan het Institut Saint-Luc in Mons en de Académie des Beaux-Arts in Brussel. Een belangrijk werk van Bage is de serie panelen die hij schilderde voor de metro in Brussel. Op deze tentoonstelling toont Bage schilderijen geïnspireerd op alledaagse indrukken van het moderne leven, inclusief de stad.

‘Terre et lumière’ (2014, 59 x 59 cm) is een abstract schilderij dat lijkt op een impressie van een donker landschap of een donkere stad, spannend aangelicht met roze. Een zonsopgang wordt zo gesuggereerd. Op de voorgrond lopen verticale en diagonale banen over het hele vlak, die de indruk wekken van snelwegen, sporen of bomen. Door de afwisseling van transparantie en ondoorzichtigheid van deze banen schept Bage diepte in dit droomachtige schilderij. Hij verwerkt in deze doeken de indrukken die overdag overal bij hem binnenkomen. Volgens de kunstenaar is deze ordening geen bewuste voorstelling. De kijker kan deze op eigen wijze interpreteren.

Pascal Courcelles (Brussel, 1956) kreeg zijn opleiding aan het Institut Saint-Luc te Brussel. Behalve in België exposeerde hij in verschillende landen, zoals Japan, Frankrijk, Libanon en de V.S. Het werk dat Courcelles op deze expositie laat zien, heeft de stad en zijn omgeving als uitgangspunt.

In ‘Impression’ (2014, 70 x 70 cm) laat Courcelles een stad met omringend land en water in vogelvluchtperspectief zien. Boven zie je het land in grote penseelstreken, onder de rivier. De stad in het midden is opgebouwd uit grillige kleine en grote verftoetsen in vele kleuren. Courcelles werkt in de traditie van de materieschilderkunst met pasteuze verftoetsen die soms wel gebeeldhouwd lijken. Hij wisselt stevige en zachte kleuren af, zodat rust en beweging elkaar in balans houden. Dit schilderij oogt abstract. Mede door de variatie in verfdikte gaat je oog over het vlak dwalen om steeds weer nieuwe aspecten in het schilderij te ontdekken.

Bage en Courcelles hebben het urbane leven, de bruisende dynamiek van de stad die ze waarnemen, zoals de gebouwen, de wegen, de snelheid en de moderne technologie op eigen manier verwerkt. Het is tevens de veelheid van kleur op deze tentoonstelling die de kijker zal verbazen.

Joke Wolfswinkel (kunsthistoricus)

De Ambassadeur van België  Zijn Excellentie De Heer Chris Hoornaert  verrichtte op zaterdag 21 maart de opening om 15.30 uur.

 

Deel dit bericht met je vrienden!