maandag 18 oktober 2021

Alles over Dordrecht

De Willige Dame viert historische overwinning na vijftien nederlagen in landelijke competitie

22 maart 2015

DORDRECHT – Voor schaakclub de Willige Dame in Dordrecht was het dit weekeind al een beetje Koningsdag. De vereniging won na vijftien (!) nederlagen voor de eerste keer in de landelijke derde klasse van de KNSB. Vier tegenstanders moesten hun Koning omleggen en dat was een historisch feit voor de club onder voorzitterschap van Cor Paans.  ,,Historische zege voor de Willige Dame", kopt 23 maart Ad De Dordtenaar op de sportpagina's.

Hierdoor is er plotseling een kans op handhaving op het landelijke niveau voor de gezelligheidsvereniging. Elke dinsdagavond schaakt de Willige Dame in huiskamersfeer in poffertjessalon Visser aan de Groenmarkt. Drie keer kreeg de club het recht om te promoveren vanuit de hoogste klasse in het district naar de landelijke competitie.

De eerste keer werd nee gezegd, want het draagvlak was te smal. De tweede keer werd het een nuttige oefening in de derde klasse KNSB met negen nederlagen. Vorig jaar werd de Willige Dame wederom kampioen van het district en na een peiling werd toch besloten het promotierecht te verzilveren. Teamleider Johan Went had berekend dat de kansen vooral aan het einde van de competitie zouden liggen voor een kans of kansje op handhaving.

Tegen de nummer vier van de groep, Delft 3, zat het voor de eerste keer in de competitie mee. Volgens het verslag van de tegenstander had team Delft een off day. Op de website van Tom van Bokhoven, www.tomsschaakboeken.nl, zal ook verslag worden gedaan.

De Willige Dame was er in de zes wedstrijden tot nu toe een aantal keren dicht bij om een match of twee matchpunten te pakken en zaterdag 21 maart werd geschiedenis geschreven één dag na het kampioenschap en promotie van het tweede team van de Willige dame. Vooral de remise van Pearl Uittenhove was opmerkelijk gezien het verschil in rating punten. Op papier was Delft vooraf ook hoger ingeschat. Op 11 en 25 april wordt bepaald of de Willige Dame terugkeert in de hoogste klasse van het district RSB of voor de eerste keer nog een jaar langer mag blijven in de landelijke competitie.

De uitslagen op een rij:

De Willige Dame 1875 - DSC Delft 3 1982 5-3
1. Johan Went 1779 - Onno Verbaken 2108 0-1
2. Pearl Uyttenhove 1585 - Hans Stam 2083 ½-½
3. Arno Slagboom 1996 - Lucien van de Lisdonk 2042 1-0
4. Joop de Jong 1945 - Pieter Buzing 2068 1 0
5. Jacques Hennekes 1936 - Pieter Goossens 1903 ½-½
6. Mark van Putten 2031 - Jan-Pieter de Vries 1919 1-0
7. Hans Berrevoets 1857 - Jouke van Gosliga 1837 1-0
8. Marcel Pluymert 1873 - Peter Lode 1899 0-1

Lees meer over:

schaken de willige dame
Deel dit bericht met je vrienden!