vrijdag 18 september 2020

Alles over Dordrecht

Dordrecht wordt nadrukkelijk Koninklijk genoemd via portret Tripfamilie op expositie Late Rembrandt in Rijks Museum

13 maart 2015

DORDRECHT -  In het Rijks Museum in Amsterdam is Dordrecht de enige andere plaats, die nadrukkelijk Koninklijk wordt genoemd bij de expositie LATE REMBRANDT. Tot 17 mei is de ,,wereldberoemde" tentoonstelling, die mensen uit binnen en buitenland naar Amsterdam brengt, nog te zien.

Een portret van de welgestelde handelaar Jacob Trip uit Dordrecht, dat eigendom is van The National Gallery in Londen, hangt naast dat van zijn vrouw Margaretha de Geer onder nummer 18. Het olieverf op doek dateert uit circa 1661.

De familie TRIP, die nog steeds een familievereniging heeft, was ook enkele jaren geleden in Dordrecht voor een reunië. Uiteraard werden historische plekken bezocht en ook de Grote Kerk.

Rembrandt heeft de twee Dordtenaren van toen volgens de toelichting bij de expostie een haast Koninklijke uitstraling gegeven. Jacob Trip lijkt haast een aartsvader uit het Oude Testament te zijn. De familie TRIP wordt door het Rijksmuseum ook een machtge familie genoemd.

De schilderijen zijn ook een illustratie van de regentenbanden in de zeventiende eeuw tussen de twee belangrijkste steden in Holland van toen: Amsterdam en Dordrecht.  In het zogeheten Noorderkwartier was Amsterdam altijd de eerste spreker en in het Zuiderkwartier was Dordrecht dominant.

De Dordtse raadspensionaris Johan de Witt, die tussen 1653 en 1672 de machtigste man was in de zogeheten Republiek, was ook getrouwd met de dochter van de machtigste burgemeester van Amsterdam.

De website Dordt monumenteel heeft meer informatie over het Tripverleden en brengt meer onderwerpen in beeld! Een voorproefje:

 

Rijksmonument
nr. 13962

Wolwevershaven 8

3311 AV Dordrecht


Foto: Fokko van der Straaten
 
Beschrijving monumentenlijst

Pand met lijstgevel (XIX b). Empire schuiframen. Stoep met stoephek. Rechtse van drie goede gevels. Gebouw van eenvoudige doch harmonische architectuur en van oudheidkundige waarde.

 

  
Geschiedenis
De geschiedenis van het perceel waar dit huis op staat is nauw verweven met de belendende percelen. Het geheel werd in 1649 van de Stad Dordrecht gekocht door de ijzer- en wapenhandelaar Jacob Trip en 200 jaar later geleidelijk aan afgesplitst in afzonderlijke percelen, waar weer nieuwe huizen op werden gebouwd.
 

Jacob Trip geschilderd door Rembrandt van Rijn

De familie Trip heeft in Amsterdam een burgerpaleis laten bouwen dat tot heden bekend is als  het  'Trippenhuis'.

 
Het huis waar u voor staat is in 1839/1840 gebouwd op een gedeelte van het perceel dat  in 1649 door de familie Trip is gekocht. De eerste bewoner van het huis was Jan Noord, een zeekapitein afkomstig uit de provincie Groningen.
 

Bij verkoop in 1880 als volgt omschreven:

Een in zeer goeden staat onderhouden huis en erf met tuintje en strekkende tot de rivier bevattende gestukadoorde gang; geplafonneerde behangen en van stook- en slaapplaatsen en kasten voorziene kamers; keuken; uitloopend privaat; kelder; dienstbodenkamer; droogzolder en vliering.
 

Originele schepenakte (eigendomsbewijs) uit 1773 toen
het onroerend goed werd verkocht aan Jan Hoeufft
 
Eigenaren
1649 Jacob Trip, koopman
1671 Margaretha de Geer, weduwe Jacob Trip
1673 Johan Jacobsz. Reepmaker
1686
 
Christina de Bevere, weduwe  Johan Jacobsz. Reepmaker
1728
 
Willem Reepmaker, lid Achtraad, Oudraad en Veertigen van Dordrecht
1738
 
Johan, Christina, Pieternella Elisabeth, Adriaan en Johanna  Reepmaker
1739
 
Christina, Pieternella Elisabeth, Adriaan en Johanna  Reepmaker
1773
 
 
Jan Hoeufft, Luitenant-Admiraal van Holland en West-Friesland, kolonel van het  lijfregiment mariniers van prins Willem V
1793
 
Jacob Hendrik Hoeufft, advocaat. taal- en letterkundige, Latijns dichter 
1835 Willem Verhoeven, metselaar
1837 Jan Noord, zeekapitein
1845 Huibert Schouten, commissionair
1880 Dirk Schouten Huibertszoon, rentenier
1892
 
Geertruida Agatha Sigmond, weduwe Jan de Klerk
1905 Arie Sigmond, notaris
1930 erven Arie Sigmond
1951
 
Cornelis Verdoorn, scheepsbevrachter en Leendert  en Abraham de Lange, cargadoors
1967
 
Laurentius Louis Antonius Akkermans, rijksambtenaar
 
Literatuur
De bewoningsgeschiedenis van Wolwevershaven 8 te Dordrecht (2009); Het Patriciërshuis Wolwevershaven 9 te Dordrecht (2009). Gedeponeerd in de bibliotheek van het stadsarchief Dordrecht.
   

Gezicht vanuit het water op de achtergevels van de Wolwevershaven anno 1812 (J.H. Boshamer )

Geheel links de achterzijde van dit huis.

www.dordrechtmonumenteel.nl
 

Copyright © 2013 Stichting Illustre Dordracum.

All Rights Reserved.

 

Lees meer over:

rembrandt Jacob Trip
Deel dit bericht met je vrienden!