zaterdag 29 januari 2022

Alles over Dordrecht

Wethouder Sleeking op VN-Conferentie in Japan

12 maart 2015 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Dordrecht deelt kennis over risicobeperking bij natuurrampen. Wethouder Piet Sleeking van Dordrecht spreekt vrijdag in de Japanse stad Sendai een conferentie van de Verenigde Naties toe. De wethouder presenteert daar de 10 belangrijkste aanbevelingen voor steden om het risico bij natuurrampen te beperken. Wereldwijd doen er 2500 steden mee met de campagne voor ‘resilient cities’, ofwel veerkrachtige steden. De lijst van aanbevelingen is opgesteld door een werkgroep van internationale deskundigen. De conferentie wordt gehouden door de UNISDR, de VN-organisatie voor beperking van risico bij natuurrampen.

Dordrecht is uitgekozen om de aanbevelingen te presenteren vanwege de actieve rol die de stad heeft in internationale netwerken op het gebied van kennis over hoogwater en de maatregelen om de risico’s te beperken. In de Nederlandse delegatie zit ook minister Ploumen van buitenlandse handel en  ontwikkelingssamenwerking. Vooral in de waterbouw hebben Nederlandse bedrijven  internationaal een zeer goede positie, en de Drechtsteden spelen daarin een belangrijke rol.

Aanbevelingen
De steden die aanwezig zijn bij de conferentie hebben te maken met risico’s op zeer diverse soorten natuurrampen: van hoogwater tot extreme droogte, van orkanen tot aardbevingen. Toch zijn er uitgangspunten die bij alle soorten rampen hetzelfde zijn. De drie belangrijkste aanbevelingen van de UNISDR zijn:

- Een goede organisatie, onder meer door bestuurlijke samenwerking op alle niveaus
- Een goede inschatting en analyse van de mogelijke risico’s
- Voldoende financiële steun, niet alleen voor investeringen in beschermende maatregelen maar ook in de vorm van verzekeringen bij schade en slachtoffers

Deze aanbevelingen zijn vervolgens uitgewerkt in tientallen concrete tips voor steden en landen.

Presentatie
Volgende week maandag geeft wethouder Sleeking tijdens de conferentie ook een presentatie over wat Dordrecht nu al doet om de schade bij hoogwater te beperken, onder meer door daar bij bouwplannen rekening mee te houden. Dordrecht heeft de afgelopen jaren al veel contacten met andere steden gehad om kennis en ervaring uit te wisselen, en wil daar de komende jaren mee door gaan. De internationale term hiervoor is C2C (City to City) learning.

Lees meer over:

vn presentatie conferentie
Deel dit bericht met je vrienden!