woensdag 25 november 2020

Alles over Dordrecht

Kees Klok vindt dat de lokale omroep duidelijk op de goede weg is

4 maart 2015 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Kees Klok, dichter, vertaler van poezie, historicus, en schrijver van een Weblog, heeft het op zijn blog van 3 maart onder andere over de Dordtse Dialogen. Hieronder volgt zijn verhaal.

RTV Dordt heeft een nieuw televisieprogramma: Dordtse Dialogen. Hierin interviewt Bert den Boer bekende Dordtenaren. Als eerste was burgemeester Arno Brok aan de beurt. Het is een mooi vraaggesprek, opgenomen in een van de stijlkamers van galerie De Compagnie. Een waardige omgeving voor zo'n gesprek. Ik heb met veel plezier gekeken. Een bijzondere man, onze burgervader. Vriendelijk, beschaafd, empathisch en als het nodig is doortastend. Ik ben het niet altijd met zijn opvattingen eens, zo vind ik het bijvoorbeeld nogal betuttelend om bij de nieuwjaarsreceptie van de gemeente pas in de tweede helft van de bijeenkomst alcohol te schenken, al moet ik er direct bij zeggen dat ik niet zeker weet of dat een beslissing was die uit de koker van Arno Brok zelf kwam. Ook zijn standpunt over de coffeeshops in de stad deel ik niet.

Arno Brok komt in het interview over als een cultureel zeer onderlegd man. Dat bevalt mij. Vooral zijn uitleg waarom hij de poëzie van de jong gestorven dichter Hans Lodeizen bewondert trof mij. Ik deel met hem de grote waardering voor de dagboeken van Hans Warren. Eén deel moet hij nog lezen, begreep ik. De dagboeken van Warren schijnen moeilijk verkrijgbaar. Ik heb ze allemaal en wil het ontbrekende deel graag aan onze burgemeester uitlenen. Hij lijkt mij iemand die een geleend boek ook weer terugbezorgt, iets waar menigeen in mijn vriendenkring een voorbeeld aan mag nemen. U belt maar en ik breng het even langs, mijn oud-klasgenoot wethouder Sleeking heeft mijn nummer.

Ik vind het aanbod van RTV Dordt nogal mager. Op televisie die camera in dat autootje dat vrij zinloos door de Dordtse dreven toert, het volkomen oninteressante 'Uw mening' en niet eens meer een gepresenteerd nieuwsbulletin. Met Drechtstad FM is het niet veel beter. Al die oninteressante uren (techno)muziek, ik kan er slecht naar luisteren. Het is een kwestie van geld en een kwestie van visie. Helaas meer het eerste dan het laatste. Toch bespeur ik een opwaartse trend. Dordtse Dialogen kan, met een prettige interviewer als Den Boer, uitgroeien tot een succesvol programma dat kijkers trekt. Op de radio is op donderdag Via Cultura, het programma over kunst en cultuur van Ilse Schrier, iets waar ik steeds weer naar uitkijk. Wat minder muziek misschien in dat uurtje, zeker bij de introductie, dan wordt het nog beter. Op zaterdag hebben we sinds kort Studio de Witt door Ben Corino, een interessante mix van actualiteit, het centraal stellen van een iemand uit de Dordtse samenleving en een dichter van dienst.

De lokale omroep is duidelijk op de goede weg, daarom hoop ik dat er meer geld komt, om dat pad te kunnen blijven volgen. Ik miste wel één vraag aan Arno Brok, namelijk hoe hij het als poëzieliefhebber vindt dat wij in Dordt geen stadsdichter meer hebben. Als hij dat boek van mij leent, zal ik hem dat toch even vragen.

Foto: auteur

Deel dit bericht met je vrienden!