Tuesday 21 September 2021

Alles over Dordrecht

Tentbed houdt onrustige ouderen ‘binnenboord’

27 februari 2015 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Een kampeerbed op de afdeling Geriatrie? Het lijkt erop, maar het gaat hier om het speciaal ontwikkelde ‘Poseybed’. Het Albert Schweitzer ziekenhuis experimenteert voorlopig met één exemplaar. Het bed voorkomt dat patiënten met een delier (verwardheid) of dementie zomaar uit bed kunnen stappen, of vallen. En dat zónder gefixeerd te hoeven worden op het lichaam, met een onrustband. Het gebruik daarvan probeert het ziekenhuis tot een minimum te beperken.

In Nederland hebben twaalf ziekenhuizen goede ervaringen met dit ‘tentbed’, dat weinig prikkels doorlaat. Patiënten blijken een beschut en comfortabel gevoel te ervaren. Het licht komt gefilterd binnen. Soms is hierdoor zelfs minder kalmerende medicatie nodig.

Het Albert Schweitzer ziekenhuis is in het bezit van het keurmerk ‘Seniorvriendelijk’. Al moet de praktijkervaring nog van start gaan, het bed lijkt daar goed bij te passen: het verhoogt de veiligheid en het comfort voor kwetsbare ouderen.

Foto: Frederike Roozen-Slieker: Afdelingshoofd Geriatrie Juliette Kleinjan ervaart de sensatie van het Poseybed, onder toeziend oog van verpleegkundige Nelleke Hoogvliet.

Deel dit bericht met je vrienden!