Thursday 23 September 2021

Alles over Dordrecht

Beter Voor Dordt over situatie De Munt

26 februari 2015 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Beter voor Dordt mengt zich met het volgende persbericht in de discussie over de situatie rondom 'De Munt': "De Munt. Eén van de gebouwen op ons Eiland dat menig Dordts hart bij iedere voorbijgang sneller laat kloppen. Dit Rijksmonument uit 1367, dat ooit in dienst stond van het slagen van munten voor het gewest Holland, kwam leeg te staan nadat de muziekschool van ToBe vertrok naar het Energiehuis. Het pand kwam op de markt voor bijna een miljoen, en stond te huur voor € 69.000 per jaar.

In afwachting van een koper of huurder, werd zo’n 1200 m2 niet gebruikt, en de gemeente koos voor een tijdelijke invulling, zoals dit wel vaker gebeurd. Een groep kunstzinnige ondernemers zag dit wel zitten. Eind 2013 kreeg het pand dan ook een nieuwe taak als broedplaats voor creativiteit.

Gezien het om tijdelijk gebruik ging, werd er geen markconforme huur gevraagd. Logisch, gezien de gebruikers geen idee hadden hoe lang het pand te koop zou staan of te huur, en het dus zomaar zou kunnen dat zij heel snel hun boeltje in moesten pakken. Maar wat betaalden zij dan wel? Geen huur. De Munt was voor de creatieve geesten gratis, of zoals de gemeente dit noemt ‘om niet’. De gebruikers werd enkel gevraagd om een bijdrage te leveren aan de energiekosten. Er zou niet worden afgerekend naar werkelijk gebruik.

Een prima oplossing in de strijd tegen leegstand. Althans, zo leek het. Nu er recentelijk een commerciële partij interesse heeft getoond in het huren van De Munt, en de tijdelijke gebruikers meerdere keren gevraagd zijn te vertrekken, slaat de sfeer ineens om. De gebruikers willen niet weg, en zeggen het pand te willen huren. De gemeente geeft aan dat zij die kans ook hebben gehad; voor een huurprijs van 30.000 euro per jaar. Dat is dus ruim 40% minder dan de oorspronkelijke huurprijs. De gebruikers sloegen het aanbod van de gemeente af.

De Munt is gemeentelijk bezit, en daarmee van ons allemaal. Nu de gemeente in financieel zwaar weer zit, en er een miljoen euro op Vastgoed moet worden bezuinigd, is de keuze voor verhuur aan een commerciële partij, een logische. De gemeente heeft de kans gegeven aan tijdelijke bewoners, maar van het weggeven van een gebouw als de Munt, kan nooit sprake zijn. Voor Beter Voor Dordt zou dit ook niet uit te leggen zijn aan andere creatieve ondernemers die onze stad rijk is, die wél gevraagd worden een marktconforme huur af te rekenen. Het gelijkheidsbeginsel is en blijft voor blijft Beter Voor Dordt van essentieel belang voor het besturen van de stad.

Het spreekt voor de Stichting dat zij hebben geïnvesteerd in De Munt. Echter had de Stichting ook kunnen weten dat zij hier geen verregaande rechten aan zou kunnen ontlenen. Immers is ook op dit punt de geldende overeenkomst helder. Helaas is dit voor de gemeente niet de eerste keer dat er problemen ontstaan rond tijdelijke gebruikers van gemeentelijk vastgoed. De fractie Beter Voor Dordt zou het bijzonder betreuren als er daardoor in de toekomst geen ruimte meer komt voor tijdelijk gebruik, uit voorzichtigheid dat dit alleen maar heisa oplevert als er een huurder/koper is gevonden.

Waarde creatieve gebruikers van De Munt. U hebt van uw tijdelijke gebruik een waar feestje gemaakt. De fractie van Beter Voor Dordt dankt u daarvoor. Tegelijkertijd is het nu echt de tijd om plaats te maken voor nieuwe bewoners van dit prachtige Rijksmonument. En wie weet wordt u ooit wel zó succesvol, dat u terug aan de onderhandeltafel kunt om het pand te kopen. Het zij u gegund."

De Fractie Beter voor Dordt.

Lees meer over:

rijksmonument De Munt
Deel dit bericht met je vrienden!