Wednesday 22 September 2021

Alles over Dordrecht

Groen Links Dordrecht: ,,De Munt behouden voor creatieve bedrijven"

25 februari 2015

DORDRECHT -  Monument De Munt moet behouden blijven voor creatieve bedrijven. Deze oproep is van de fractievoorzitter van de partij in de Dordtse gemeenteraad, Kitty Kruger.  Ook andere fracties uit de gemeenteraad hebben zich verdiept in de strijd tussen de stichting Uitmuntend, die ondernemers onderdak helpt in de Munt, en het vastgoedbedrijf van de gemeente Dordrecht.

Het vastgoedbedrijf van de gemeente vindt dat de ondernemers al 24 februari weg hadden moeten zijn en het monument bezemschoon hadden moeten achterlaten. Groen Links deelt die werkwijze niet en gelooft dat de problemen tussen de gebruikers van de Munt en de vastgoedafdeling zijn ontstaan door moeizame communicatie.

De partij geeft de volgende visie op de eigen website:

GroenLinks wil De Munt behouden voor creatieve bedrijven

Dinsdag 24 februari  is GroenLinks Dordrecht op bezoek geweest bij Stichting Uitmuntend in het historische pand De Munt.

Ondernemer Boris Gunst gaf ons een rondleiding  door het gebouw, waar zich in amper anderhalf jaar tijd  twintig bedrijfjes hebben gevestigd: onder meer een kunstschilder, musici, een striptekenaar, mode en een fotostudio. Het concept van de stichting UitMuntend is om met verschillende deelnemers de regionale bedrijvigheid te stimuleren en de leegstand op te lossen. Een broedplaats voor creativiteit en vernieuwingen. Behalve de individuele ruimtes zijn er ook gemeenschappelijke ruimtes zoals de beeldentuin en de gehoorzaal, waar tentoonstellingen en voorstellingen kunnen worden gegeven.

Investeren
In overeenstemming met de gemeente is het pand in gebruik genomen door  de stichting UitMuntend en opgeknapt door de gebruikers zelf. Deze ondernemers willen meer dan alleen maar een start maken en slagen. Zij willen investeren in een monumentale accommodatie en in de ontwikkeling van onze binnenstad. Zij willen een vernieuwend, creatief, cultureel en economisch klimaat scheppen in het hart van de Drechtsteden.

Communicatie
Dit mooie en goede initiatief mag volgens GroenLinks niet zomaar verloren gaan omdat er toevallig een andere huurder zich heeft aangemeld. Tot op heden is er geen vaste huurovereenkomst tussen de gemeente en de stichting tot stand gekomen. Uit verschillende verhalen komt GroenLinks niet anders tot de conclusie dat dit mogelijk met de o zo moeilijke methodiek “communicatie” te maken heeft.  Dit mag volgens GroenLinks niet de reden zijn dat er nu gedacht wordt om een andere huurder: een re-integratiebedrijf er te huisvesten.

Een paar jaar geleden werd er druk reclame gemaakt om leegstaande monumentale panden te verkopen dan wel te verhuren. We hebben er zelfs een platform voor: Dordtse Ruimte. Staat voor kleinschalige ontwikkeling van de stad met veel ruimte voor initiatief van bewoners en ondernemers. Letterlijk werd gevraagd: wie ziet brood in de Munt. De gemeente zoekt ondernemers en organisaties met lef en een langetermijnvisie die deze panden willen kopen (of huren). Verschillende zijn UitMuntend voor gegaan. De Holland is verbouwd voor aardig wat geld en wordt verhuurd aan het Onderwijsmuseum. De Berckepoort gaat verbouwt worden om geschikt gemaakt te maken voor verhuur dan wel verkoop: een stripmuseum heeft zich al aangediend.

Creatieve ondernemers stonden op, onder wie Boris en Winke Gunst. Zij waren de eersten die zich in de Munt vestigden in overleg met de gemeente. Ons voorstel is:  Stichting en gemeente om de tafel  en  tot elkaar komen. Deze broedplaats voor allerlei ondernemingen in een pand met zoveel energie mag  niet voor Dordrecht verloren gaan. Voor het re-integratiebedrijf  is vast een ander mooi pand te vinden.

Lees meer over:

groen links De Munt
Deel dit bericht met je vrienden!