Tuesday 21 September 2021

Alles over Dordrecht

Stichting UITMUNTEND wil dialoog over de Munt en leegstand met de gemeente Dordrecht

25 februari 2015

DORDRECHT- De stichting UITMUNTEND wil over het gebruik van het Monument de Munt eindelijk eens in dialoog gaan met de gemeente Dordrecht.

 ,,De brief waarin namens de gemeente het Vastgoedbedrijf ons sommeert het pand te verlaten, is alleen maar gevuld met formele taal. Het gaat om aangetekende post en andere juridische zaken. Zo ga je toch niet met burgers om? We zijn voor een gesprek, zodat we samen ontdekken waar we het eens zijn en waar niet”, aldus voorzitter Ronald Gunst namens de stichting.

Hij vraagt zich af waarom er niet normaal kan worden gesproken. ,,De gemeente had eventueel de gespreksnotitie in het dossier kunnen opnemen, als we hadden ontdekt dat er geen toekomst in de Munt is. Dan had de gemeente ook een positie gehad om mee te denken met de creatieve ondernemers die momenteel in het pand zitten en toch wat toe te voegen hebben aan Dordrecht”.

Volgens presentator van het radioprogramma Studio De Witt, Bernard Corino is het contact tussen de gemeente en creatieve mensen in de stad vaker moeizaam gegaan. In een twitter bericht noemt hij als voorbeeld DOOR. 

Bij herhaling verloopt de tijdelijke huisvesting mbt de creatieve sector versus gemeente Dordrecht moeizaam Recent nog DOOR.

Eerder was er een Dordtse architect – uit de kring van het Platform duurzaamheid - die creatieve plannen had met de voormalige LTS aan de Reeweg en de voormalige huishoudschool aan het Steegoversloot. Dat zijn ook dromen gebleven.

Ronald Gunst hoopt dat de politieke partijen een dialoog kunnen bevoderen. ,,Een positief creatief en ondernemend klimaat in Dordrecht bouw je op successen en niet op mislukkingen van dromen van burgers. Waar blijft de dialoog om leegstand echt creatief aan te pakken`.

Het vastgoedbedrijf van de gemeente Dordrecht heeft, voor het oog van dagblad AD De Dordtenaar, gisteren vastgesteld dat het monument de Munt nog niet bezemschoon is. In formele brieven was een ontruiming de enige optie, maar de ondernemers werken nog gewoon door in de Munt in afwachten van de toekomst.

De uitnodiging tot een dialoog van de stichting UITMUNTEND  is vervat in een persbericht:

DE MUNT – STICHTING  UITMUNTEND

Wij houden geen hand op maar steken onze hand uit naar de gemeente.

Kom nu eens een kopje koffie met ons drinken en laten we eens open met elkaar praten, dat is wat we het Vastgoedbedrijf en de wethouder willen vragen. Samen willen wij leegstand bestrijden  en nieuwe bedrijvigheid in de binnenstad tot stand brengen. Hierin zijn wij een partner. Wij nemen zelf initiatief, een dertig tal mensen zijn hier aan het werk en daarnaast bieden we een vijftien stageplaatsen. Waar komt het beeld vandaan dat we voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten, want dat is precies wat wij niet willen.

 Het is heel mooi dat een Onderwijsmuseum, een Stripmuseum of een re-integratiebureau met ieder miljoenen overheidssteun hier van start gaan, zonder dat er echt een garantie is dat zij het pakweg meer dan 2 jaar volhouden. Maar het is een bewezen feit dat nieuwe bedrijven, doorstarters, bestaande bedrijven die een nieuw businessmodellen uitproberen een motor zijn voor nieuwe werkgelegenheid. Moet een deel van hen straks zich weer gaan melden bij het reintegratiebureau?

Ongesubsidieerde workshops, cursussen en trainingen, culturele activiteiten die honderden mensen aantrekken dragen eraan bij dat er een goed vestigingsklimaat ontstaat. En de Munt neemt nu zijn plaats weer in naast het Hof en de Augustijnenkerk als een toegankelijk bezoekerscentrum waarin de historie van onze stad en Holland de aandacht krijgt die het verdient.

Laat de Munt nu niet verloren gaan nog voor deze opzet zich goed en wel bewezen heeft. Wat hier ontstaat krijg je niet zomaar weer terug. Nogmaals: als de communicatie de afgelopen tijd niet optimaal was, laten we dan nu eens open in gesprek gaan, nu de schade nog beperkt is. Al dik een half jaar willen we tot werkbare afspraken komen en we zitten maar op 10 minuten loopafstand van elkaar verwijderd.

Ronald Gunst

Voorzitter

 

 

Lees meer over:

De Munt dialoog
Deel dit bericht met je vrienden!