Wednesday 22 September 2021

Alles over Dordrecht

Nieuwe OK’s in ASz Zwijndrecht draaien goed en gaan officieel open

25 februari 2015 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - De twee nieuwste operatiekamers (OK’s) van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Zwijndrecht functioneren naar grote tevredenheid. Ze zijn vanaf begin januari in een rustig tempo in gebruik genomen en worden op 6 maart officieel geopend. Ze zijn in de plaats gekomen van de OK’s op de locatie Amstelwijck in Dordrecht, die in december dicht gingen (omdat deze hele locatie op termijn sluit).

Alle dagbehandelingen die op Amstelwijck plaatsvonden, het personeel van deze OK’s en veel apparatuur en bedden zijn één op één verplaatst naar Zwijndrecht. De locatie Zwijndrecht had al vier ruime moderne OK’s. De twee nieuwe hebben daarom de nummers OK5 en OK6 gekregen. Ze bevinden zich in een andere vleugel, die wordt aangeduid met de afkorting OZD: Operatieafdeling /Dagbehandeling Zwijndrecht. Ze worden specifiek gebruikt voor behandelingen die in één dag kunnen plaatsvinden, zonder overnachting van de patiënt.

“Verreweg de meeste ingrepen die we in de nieuwe OK’s doen, zijn keel-neus-oor-ingrepen met name bij kinderen en oogingrepen bij volwassenen”, legt Ruben de Vet, een van de afdelingshoofden, uit. “Denk aan amandelen knippen, buisjes plaatsen, oor- en neusoperaties en het verhelpen van staar en scheelzien.”

Voor beide groepen patiënten is een slimme route ontwikkeld. De Vet: “Vanaf het moment dat ze binnenkomen, speelt alles zich af in één vleugel van het gebouw, in twee parallelle paden. Voor de ouders van de kinderen zit halverwege het traject een wachtkamer, zodat ze na de operatie meteen weer bij hun kind zijn. Voor de begeleiders van de oogpatiënten is er aan het begin een ontvangstruimte waar zij kunnen wachten. Als de operatie achter de rug is en de patiënt goed wakker, pakt hij zijn jas weer bij dezelfde deur waar hij binnenkwam.”

De nieuwe OK’s zijn hypermodern en compleet: in principe kan elke ingreep er plaatsvinden. “Maar de apparatuur en de inrichting zijn toch vooral afgestemd op de grote stroom dagbehandelingen aan oren en ogen”, vertelt De Vet. “Alle andere operaties, zeker die waarvoor mensen langer moeten blijven, doen we in het grote operatiecomplex van Zwijndrecht, dus de OK’s 1 tot en met 4.” Op de locatie Dordwijk beschikt het Albert Schweitzer ziekenhuis over nog eens acht OK’s. Daar vinden de meest complexe operaties plaats.

De twee nieuwe Zwijndrechtse OK’s zijn in dezelfde rustgevende stijl vormgegeven als de andere vier, met grote wandplaten van taferelen uit de regio. Op piekdagen kunnen in de twee nieuwe OK’s tot wel 38 patiënten worden geholpen. Deze patiënten kunnen uit het hele verzorgingsgebied van het Albert Schweitzer ziekenhuis, dus ook uit Dordrecht, afkomstig zijn.

Foto: Afdelingshoofd Ruben de Vet in de nieuwe OK5, symbolisch met ‘zicht op Dordt’.

Lees meer over:

asz ok dagbehandeling overnachting
Deel dit bericht met je vrienden!