Wednesday 22 September 2021

Alles over Dordrecht

Kunstrijdsters Niki Wories en Kyarha van Tiel zorgen voor Nederlands succes bij senioren en junioren in Challenge Cup

24 februari 2015 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Met een nieuw internationaal persoonlijk record pakte Niki Wories (18) bij de Challenge Cup in Den Haag  de bronzen medaille. Met deze podiumplaats lijkt de jonge kunstrijdster zich definitief gevestigd te hebben in het internationale veld.

Voorzien had het 18-jarige talent de podiumplaats bij de Challenge Cup zeker niet nadat ze met haar korte kür punten had laten liggen en op de vierde plaats eindigde.  Zaterdag  reed een sterk programma  in de vrije kür met een mooie drievoudige flip in combinatie met een dubbele toeloop, maar sprong bij de drievoudige lutz niet goed af waardoor de rotatie niet volledig was. Bij de dubbele axel herstelde ze zich en ze vocht ervoor om de tweede drievoudige lutz wel te landen. Dat lukte, al had ze een hand aan het ijs nodig.

Wories pakte voor Nederland de bronzen medaille. Ze reed een sterk programma met een mooie drievoudige flip in combinatie met een dubbele toeloop, maar sprong bij de drievoudige lutz niet goed af waardoor de rotatie niet volledig was. Bij de dubbele axel herstelde ze zich en ze vocht ervoor om de tweede drievoudige lutz wel te landen. Dat lukte, al had ze een hand aan het ijs nodig.

De tweede drievoudige flip stond als een huis. Verder liet ze nog een aantal dubbele sprongen zien en op alle pirouettes behaalde ze de hoogste moeilijkheidsgraad.

Toen de scores op het bord verschenen ontplofte De Uithof: 96.06 voor de vrije kür en een totaal van 143.63 punten, een nieuw internationaal persoonlijk record. Wories behaalde ook de technische score die de ISU stelt voor deelname aan het WK, een week nadat ze aan deze eis voor de korte kür had voldaan op de Bavarian Open in Oberstdorf. Niki zal Nederland vertegenwoordigen op zowel het  WK Junioren in Estland  als het WK Senioren  in China.

Zilver voor juniore  Kyarha van Tiel
De junioren dames is gewonnen door de Amerikaanse Rebecca Peng.  Rotterdamse Kyarha van Tiel ( 14)  werd knap tweede. Kyarha van Tiel was de trots van Nederland door het zilver binnen te slepen. De rijdster van De Drechtsteden Dordrecht opende met een mooie dubbele axel. Daarna ging ze door naar de drievoudige flip, maar daar kwam ze mee ten val. Ze was er erg op gebrand de drievoudige rittberger in haar vrije kür te laten zien en die lukte twee keer. Vervolgens liet ze een dubbele lutz-euler-dubbele flip zien en viel ze met de drievoudige lutz. De laatste dubbele axel opende ze op enkele en combineerde ze met een dubbele toeloop. De pirouettes en de passenserie waren allemaal van een hoog niveau en met het totaalplaatje wist ze een score van 80.35 punten te behalen.

Over twee dagen kwam ze uit op 120.35 punten, een verbetering van haar personal best met twaalf punten.

Jonge rijdsters  
In de categorie Basic Novice A hadden de jonge rijdsters  Isa van Swieten  uit Papendrecht en Isabella Smit uit Dordrecht een startbewijs op de Challenge Cup.  Isa van Swieten eindigde op een 8e plaats en Isabella Smit behaalde een score die goed was voor de 9e plaats. Zij konden ervaring op doen in het internationale veld.

Lisa Weijer beste Nederlandse
In de categorie Advanced Novice eindigde Lisa Weijer (14) als beste Nederlandse op de 13e plaats. De Nederlandse kampioene Sophie Bijkerk uit Barendrecht  reed niet haar beste korte kür, ging voor de eerste keer in een wedstrijd voor de dubbel axel, maar  lukte niet.  De vrije kür ging een stuk beter en hiermee haalde ze haar punten weer op en eindigde hiermee op de 17e plaats.

Lees meer over:

schaatsen kunstrijden
Deel dit bericht met je vrienden!