Wednesday 22 September 2021

Alles over Dordrecht

Raadsleden bepleiten gesprek tussen ondernemers in de Munt en de wethouder

22 februari 2015

DORDRECHT –  Raadsleden van verschillende partijen brachten zaterdag een bezoek aan monument de Munt. De gemeente wil de huidige gebruikers op straat zetten, maar de politici dringen aan op ene gesprek tussen de betrokken wethouder Jasper Mos en de ondernemers, die willen blijven in het pand.

De Christenunie/SGP, VVD en D66 lieten weten positief te staan tegenover het gebruik van de Munt of een ander pand door de creatieve ondernemers.

Het vastgoedbedrijf van de gemeente heeft de gebruikers tot 24 februari de tijd gegeven om het pand te verlaten. Uit de sommatie blijkt niet dat er ooit een formeel overleg is geweest. De communicatie lijkt vooral schriftelijk te verlopen. Volgens de regels is het aan het college van burgemeester en wethouders om de eigen advocaat op te geven een zaak aan te spannen bij de rechtbank om de gebruikers te sommeren te vertrekken. Tijdens het open huis bleef volstrekt onduidelijk of er andere huurders zijn of een koper die in het monument zou willen.

 

RTV Rijnmond bracht het volgende nieuws:

De gemeente Dordrecht dreigt een groep van twintig creatieve ondernemers op straat te zetten. Zij moeten het monumentale pand De Munt verlaten terwijl ze daar anderhalf jaar geleden juist op verzoek van de gemeente zijn ingetrokken. Zonder opgaaf van reden maakt de gemeente Dordrecht nu een ommezwaai.

Zaterdag voerden de ondernemers actie door een open dag te houden in De Munt. "Wij zijn als huurder een redelijke tot goede partij voor het gebouw; voor de omgeving, voor de straat, voor onszelf én voor de gemeente", zegt architect en huurder Rob Voshol.

Sinds anderhalf jaar huizen webdesigners, architecten, fotografen, vormgevers en kunstenaars in het pand dat al jaren leegstond. Zij hebben zich verenigd in de Stichting Uitmuntend, hebben hun eigen werkruimte of atelier en er zijn een galerieruimte en beeldentuin. Onder gunstige voorwaarden kunnen ze gebruik maken van het historische pand De Munt.


De gemeente heeft dit zo gewild maar zegt de huidige huurders na anderhalf jaar alweer de wacht aan. Dat gebeurt zonder opgaaf van reden. Want een koper of commerciële huurder is niet in beeld.

"Tot op heden hebben wij niet gehoord dat er een koper is noch een commerciële huurder. Voor ons is het een vraagteken waarom we eruit zouden moeten."

De creatieve ondernemers willen graag blijven en zijn bereid een officieel huurcontract te tekenen. Door de buurt en gemeenteraadsleden over de vloer te hebben, hopen ze de gemeente Dordrecht op andere gedachten te kunnen brengen.

"Wij vinden het een mooi initiatief. Kunstenaars en ondernemers die zich verenigd hebben en allemaal een kleine ruimte huren. En als de wethouder zegt 'wij hebben een koper', dan weet ik van niets", zegt gemeenteraadslid van D66 Nelleke de Smoker. Zij pleit voor een overleg met de wethouder voor er definitief iets wordt besloten.

Video:  bij RTV Rijnmond: Dordrecht dreigt creatieve huurders op straat te zetten

Lees meer over:

wethouder De Munt
Deel dit bericht met je vrienden!