Thursday 23 September 2021

Alles over Dordrecht

Vrouw van 102 jaar moet gedwongen verhuizen van Haarlem naar Dordrecht

21 februari 2015

DORDRECHT – Een vrouw van 102 jaar moest toen het verzorgingstehuis dicht ging in Haarlem verhuizen naar Dordrecht. Dit onthult vandaag AD De Dordtenaar. Zuster Margreet Geerts (85) , die behoort tot de Franciscanessen van Dongen, maakt het wereldkundig in gesprek met verslaggever Richard Clevers. Via twitter heeft de Dordtse ouderenpartij VSP gelijk gereageerd. Ook de eenzaamheid, waar ouderen mee kampen, wordt door de VSP herkend. De partij denkt nog over een vervolg stap nu de krant het thema rond ouderen en eenzaamheid op de agenda van de stad heeft gezet.

Zuster Geerts roemt wel de inzet van de mensen in het bejaardenhuis De Merwelanden op de Staart, waaronder de directie, maar zij laat wel weten dat er maatschappelijk rond ouderen veel zorgen zijn. Al eerder maakte de gemeente Dordrecht cijfers bekend, waarin bleek dat eenzaamheid of grote eenzaamheid een groeiend probleem is onder ouderen. Zeker bij mensen van boven de 85 jaar is eenzaamheid een veel voorkomend probleem.

Vanuit haar huis op de bovenste verdieping van de Merwelanden zet zuster Geerts zich strijdbaar in voor de medemens. Als haast een ombudsvrouw grijpt zij met regelmatig de telefoon om zaken aan te kaarten als anderen er geen gat in  zien of niet door een bureaucratische muur komen.

De zuster is alle zeven dagen van de week actief voor de de medemens. Ze kwam in het verleden in Dordrecht terecht voor welzijnswerk vanuit een huis aan de Kottersstraat in Wielwijk. Op een bepaald moment verhuisde ze naar de Bleyenhoek en bleef wijzen op misstanden in de samenleving. Al eerder besteedde De Dordtenaar – de vcoorganger van AD De Dordtenaar - via een verhaal van Andre Oerlemans aandacht aan de sociale non van Dordrecht.

Ze verdween op een bepaald moment uit beeld, want haar AOW-inkomen was nodig om de zusters Van Dongen inkomen te geven. Immers zusters die terugkeerden uit bijvoorbeeld de missie in Indonesië bleken volgens de regels te weinig of geen AOW jaren te hebben opgebouwd. Zuster Geerts bleef met Dordrecht verbonden en kon terugkeren in een kamer op de Staart van de Merwelanden. AD De Dordtenaar besteedt twee pagina in het zaterdag katern aan hun betokken inzet en heeft daarbij een opvallende foto over twee pagina’s afgedrukt van Ilse van Driel.

 

 

 

 

Lees meer over:

vsp zuster Geerts
Deel dit bericht met je vrienden!