Wednesday 22 September 2021

Alles over Dordrecht

Gewijde reliek houdt herinnering aan martelaar Titus Brandsma in Dordrecht levend

20 februari 2015

DORDRECHT – De herinnering aan pater karmeliet Titus Brandsma (1881-1942) heeft in Dordrecht een nieuwe dimensie gekregen.

In de gedachteniskapel Titus Brandsma in Crabbehof, onderdeel van de RK Verrezen Christuskerk, is vandaag een  reliek gewijd. Het is voorwerp dat behoorde tot zijn kleding. Het is stijlvol  verwerkt in een gedachtenis kastje.  

De tastbare herinnering aan de zalig verklaarde Friese Karmeliet werd aan RK Dordrecht geschonken toen de orde van Karmelieten in 2012 uit Dordrecht vertrok.

Pastoor Tjeerd Visser deed de wijding van het reliek in aanwezigheid van een aantal karmelieten, waaronder de voormalig deken van Zuid-Holland-Zuid pater karmeliet Bouke Halma.

Naast het reliek klinken in het gedachteniskastje woorden van Titus Brandsma door.  ,,We worden beproefd omdat we worden bemint”.   Deze woorden schreef hij op in het doorgangskamp Amersfoort op weg naar zijn aardse einde in concentratiekamp Dachau.

Titus Brandsma werd dertig jaar geleden door de paus als martelaar erkend en zalig verklaard.  In zijn overweging benoemde pastoor Tjeerd Visser de brede betekenis van Titus Brandsma, die in zijn tijd tot de bekendste katholieken van het land behoorde. Zo was hij adviseur van de RK pers.

De journalistieke actualiteit benoemde Tjeerd Visser eerst door te wijzen op een drieluik in de kapel met krantenknipsels. ,,Journalistiek gaat verder dan alleen vrijheid van meningsuiting. We hebben ook telkens weer de gruwelijke beelden gezien, die gecensureerd zijn uitgezonden. De hoofden van journalisten werden afgehakt door IS. Dat is niet zomaar gedaan. De journalisten zijn op zoektocht naar de Waarheid. Journalisten zijn zelfs bereid om te sterven onder de Waarheid, Zij maken geen andere keuze.” 

Pastoor Visser benadrukte daarom het belang van de waarheid, zoals ook Titus Brandsma die heeft gediend in de tijd van de bezetting van Nederland tijdens de tweede wereldoorlog. 

Titus wees erop dat toen het vrije woord werd gemanipuleerd.  Tijdens zijn gevangenschap , die begon  in zijn cel  in de gevangenis in Scheveningen, het zogeheten Oranjehotel, bleef Titus Brandsma trouw aan zijn roeping.  Pastoor Visser:  ,,Waarheid, trouw en toewijzing”, zijn woorden die bij Titus passen, die worden uitgebeeld in zijn gedachteniskapel.”  ,,Hij was geworteld zowel horizontaal als verticaal”, aldus Visser.

Dat klonk door in woorden, die hij in gevangenschap opschreef en ook vandaag klonken in zijn kapel in Dordrecht.  ,,Ik ben er alleen, o ja, maar nooit was Onze Lieve heer mij zo nabij.” 

Het reliek illustreert ook de band, die Dordrecht heeft met de Karmelieten. Ze hadden een zogeheten termijnhuis in Dordrecht tot 1572 en kwamen in 1957 voor lange tijd terug in Dordrecht met de langste tijd een verblijf in het Karmelklooster in Crabbehof. 

Enkele jaren geleden moest het klooster sluiten omdat de laatste karmelieten elders moesten gaan wonen om vitale plekken over te houden binnen hun vergrijzende orde. De gedachteniskapel en de Dordtse Karmelgroep willen de traditie vasthouden en voelen zich nu ook geïnspireerd door een plek in de kapel voor een Titus-reliek in Dordrecht.

 

 

Lees meer over:

Tutus Brandsma Reliek
Deel dit bericht met je vrienden!