Wednesday 22 September 2021

Alles over Dordrecht

Kees Thies tegen particuliere beveiligers openbare orde in Dordrecht

14 februari 2015

DORDRECHT - Columnist Kees Thies zet zich af tegen particuliere beveiliging in Dordrecht. Het politieke debat is er al om zo een einde te maken aan de gemeentelijke stadswachten. Dordt was daarmee een kwart eeuw geleden de eerste in het land.

 

Kees Thies schrijft in AD De Dordtenaar:

Particuliere beveiligers die in mijn stad (mede) de openbare orde gaan handhaven… dáár krijg ik koude rillingen van. De gemeente wil het werk van de huidige toezichthouders (lees: stadswachten) gaan uitbesteden aan het bedrijfsleven en een stemmetje in mijn hoofd zegt: hier klopt iets niet. Toen in de jaren tachtig in Dordrecht de eerste stadswachten van Nederland werden gepresenteerd, kon een beetje blindengeleidehond al zien aankomen dat dit project, opgezet om, laten we zeggen, niet al te kansrijke dorpsgenoten, een duwtje in de rug te geven, geen enkele kans van slagen had. Beter was het geweest om deze mensen ‘op weg’ te helpen in eerzame beroepen als buschauffeur of banketbakker, want politiefunctionaris (pittige opleiding, veel tactisch inzicht voor nodig) is namelijk écht een brug te ver.

Het was vragen om moeilijkheden, omdat het overgrote deel van de stadswachten het werk simpelweg niet aan kan: stadswachten communiceren matig, hebben forse taalachterstanden en velen ontberen de nodige tact, waardoor relatief eenvoudige situaties onnodig escaleren. Het gros beperkt zich dan ook tot het veilige, want ‘onzichtbare’ uitschrijven van parkeerbonnetjes. Conclusie: project mislukt. Maar nu heeft de gemeente een trucje bedacht: je sluit een deal met een beveiligingsbedrijf, die je een zooitje vacatures laat uitschrijven en vervolgens mogen de huidige stadswachten gaan solliciteren naar de felbegeerde functie ‘particulier toezichthouder.’ Een paar talentvolle typjes (die zitten er altijd tussen) neem je aan en de rest krijgt een keurige afwijzingsbrief.

Probleem opgelost… toch? Nee dus, want straks lopen er in deze stad veredelde bewakingstroepen rond die, omdat ze nu eenmaal een BOA-opleiding gevolgd hebben en een ambtseed hebben afgelegd, geweld mogen gebruiken. Dát zit me dwars, want op school heb ik geleerd (Staatsinrichting) dat dit land het gebruik van geweld door burgers en ingezetenen principieel verbiedt. Dat recht hebben ‘wij’ namelijk uitbesteed aan politie en krijgsmacht. Een rechtgeaarde beschaving (zoals de onze) doet er alles aan om dit ‘statelijke geweldsmonopolie’ te kunnen handhaven. Als je zoiets ‘kwetsbaars’ gaat uitbesteden aan particulieren dan is het eind zoek.

Lees meer over:

kees thies ad de dordtenaar
Deel dit bericht met je vrienden!