Wednesday 22 September 2021

Alles over Dordrecht

Jan Janssen doet aan Dordrecht-promotie met culturele tips

14 februari 2015

DORDRECHT - Jan Janssen wil graag Dordtenaren betrekken bij wat in de stad Dordrecht voor moois wordt aangeboden. Hij geeft vandaag nog eens zijn motivatie: Met zijn tips doet Jan aan Dordrecht-promotie.

Bijgaande mail zend ik al enige jaren elke zaterdag naar mensen die geïnteresseerd zijn in Kunst, Cultuur en Dordrecht. 

Het zijn voorstellingen/exposities die ik bezoek, verhalen die ik ken en attachments die de moeite zijn. En Dordt op de kaart!

Ik doe het met veel plezier en roep steeds: Scrol er doorheen, lees wat je lezen wil, zet in je agenda waar je zelf naartoe wil, delete de rest.

De verzending is BCC, dus anoniem.

Vele honderden belangstellenden lezen mee. Ik poog zo compact mogelijk te zijn.

 

Mijn agenda in de stad:

- 14-2, Valentijnsdag, 14.30, Dordrechts Museum, gratis instapronde Ontdek de liefde, www.dordrechtsmuseum.nl

- 14-2, 10.00-12.00 iStore, Cursus Macbook, voor wegwijs op mijn nieuwe MacBook Pro Retina;

- Ook vandaag, 16.00-19.00, Merz, Bert den Boer draait ouderwets vinyl;

- Ook vandaag, 14-2, 21.00, 'Focus' in Bibelot/Main Stage, zie hier onder;

- 15-2, 15.00, Dordts Kindertheater Marjolein in het theater van Inter Amicos, familievoorstelling v.a. 4 jaar, Wolfje;

- 15-2, 15.00, Theater 450, Franse chansons, ik zit dan in de Stopera, Jewels/Ballet; 

- 16-2, Movies, vanaf 18.00 eten (uitverkocht), vanaf 19.30 lancering van 'Wat eten we in de Drechtsteden (wegens succes naar een grotere zaal verplaatst!);

- 18-2, 12.30, Energiehuis, Muziekstroom, lunchconcert;

- 18-2, 20.30, Movies, Cinefiliaal, altijd een verrassende film en een introductie van Geert zelf;

- 20-2, 17.00-20.00, Merz, DOCK gaat literair, met 8 Dordtse schrijvers!, zie beneden;

- 21-2, 10.00-12.00, iPhoto voor Mac;

- 21-2, 13.30, Dordrechts Museum, Maak je eigen Ikoon, workshop voor kids;

- 21-2, 17.00, Pictura, Opening tentoonstelling '3 Dordtse beeldhouwers' (Jan Timmer, Gerhart Lentink, Roel Teeuwen), tm 4 april as, zie www.pictura.nl;

- 21-2, Movies, Cinedordt Oscar Gala Dordrecht, 20.30, vooraf dineren kan uiteraard ook, Rotary Centrum organiseert, opbrengst voor een goed Dordts doel;

helaas, ik zit middag en avond van zaterdag de 21ste in de Schouwburg Rotterdam;

- 22-2, 11.00, ''t Hof van Nederland', in Dordrecht, Testdag na de verbouwing, een entreebewijs is verplicht;

- 25-2, 20.30, Movies, Cinefiliaal;

- 28-2, 15.00, Pictura, Kunstenaarsgesprek '3 Dordtse beeldhouwers' met Hendrik Groeneweg.

En om vast te regelen en in de agenda te zetten:

- 20/27-3 en 10-4, 20.00-22.00, 3 lezingen 'Bach rond Pasen', Europazaal Baptistenkerk, www.musicadocet.nl.

Er is natuurlijk veel meer te doen in Dordt, zie ook www.centrumdordrecht.nlwww.dordrecht.net en www.doindordt.nl:

 

'Focus' in Bibelot/Main Stage Energiehuis Dordrecht, vanavond 14-2. Hocus Pocus uit 1970 is een van hun bekendere nummers, https://www.youtube.com/watch?v=xsCJ6BXHB3w, Thijs van Leer is erbij, de legendarische gitarist Jan Akkerman niet. Die zag ik 2012, ook in Bibelot (http://idordt.nl/jan-akkerman-bibelot/). Jan Akkerman, wederom, is een van de oprichters van Brainbox, met Kaz Lux en Pier van der Linden. Het is allemaal mooi jeugdsentiment. Brainbox bekendste nummer is 'Summertime', https://www.youtube.com/watch?v=68KMrUXJxNc.

Brainbox is bijna even legendarisch als dat andere driemanschap, Cream. Met Eric Clapton, Ginger Baker en Jack Bruce. Een van hun bekendste is 'Sunshine of love', https://www.youtube.com/watch?v=pwDo0JUeKqM.

 

DOCK (www.dockdordrecht.nl) gaat literair volgende week vrijdag in Merz. Het begint 17.00 uur. Maar liefst 8 Dordtse schrijvers presenteren hun boeken en signeren ook nog. De schrijvers zijn Kees Klok, Kees Thies/Wim van Broekhoven, Andre Oerlemans, Rene Kerkhoven, Bert den Boer, Caty Groen, Marianne Gravendeel. In het schrijversgenre vertegenwoordigen ze zo ongeveer elke discipline. Een aantal ken ik en heb ik gelezen. Maar niet allemaal. Ik ben nieuwsgierig. Jullie ook? Kom dan naar Merz!

 

Het Algemeen-Nederlands Verbond gaat de komende vijf jaar Dordtliterair ondersteunen. Dit betekent dat het 4de lustrum van de debutanten-prijs dit jaar toch gevierd kan worden. Weer in Dordrecht. Uit welingelichte kringen heb ik begrepen dat ook de gemeente Dordrecht Dordtliterair weer gaat steunen. Super!

Zie ook: www.dordtliterair.nl.

'De debutanten-prijs kent een rijke historie. In 1995 werd de toenmalige Dordtse DebutantenPrijs (later DebutantenPrijs) voor het eerst toegekend aan Anna Enquist voor haar roman Het meesterstuk. De prijs was een initiatief van de literaire stichting Perspektief (nu: DordtLiterair) en de gemeente Dordrecht, die de financiën beschikbaar stelde. vanaf 2008 tm 2014 was het Academica die de prijs ondersteunde. En nu dus A-NV. Het bijzondere en unieke aan de prijs was én is dat het zowel een vakjury- als een publieksprijs is: een vakjury nomineert uit de Nederlandse en Vlaamse prozadebuten van een jaar drie titels die door lezers in den lande beoordeeld worden. Uit die waarderingen komt de uiteindelijke winnaar.'

De prijs werd na 1995 oa toegekend aan: Erwin Mortier (2000) met Marcel, Gerbrand Bakker (2006) met Boven is het stil, Marieke van der Pol (2007-2008) met Bruidsvlucht,  Ricus van de Coevering (2009) met Sneeuweieren, Ellen Heijmerikx (2010) met Blinde wereld, Peter Buwalda (2011) met Bonita Avenue, Erik Menkveld (2012) met Het grote zwijgen, Shira Keller (2013) met M. en 2014 aan Hannah van Wieringen met De kermis van Gravezuid.

 

DordtYart presenteerde zich op Art Rotterdam. Zie: www.artrotterdam.com/users/128/content/Home/DordtYart.html

Zij hadden als enige een hele loods voor zichzelf. Tegenover de ingang van Art Rotterdam in de van Nelle fabriek.

Hun 'mist'-installatie buiten (van Edwin van der Heiden) maakte dat er volop aandacht voor DordtYart binnen was. 

In de loods was weer werk te zien van topkwaliteit. Werk, dat de afgelopen seizoenen voor een deel in DordtYart zelf te zien was. De kunstenaars waren zelf ook weer van de partij.

Mensen die rondliepen waren Wim Pijbes van het Rijks, Vincent Mentzel die volop fotografeerde, Peter Schoon van ons eigen museum, Gerrit Willems die DordtYart inhoudelijk ondersteunt, het jonge Dordtse talent van het RO-theater en theater-schrijfster/ontwerper Eva Jansen Manenschijn en onze wethouder van Cultuur en ega. En velen met hen. Super van Lyda en Arie Jaap!

Je kon je bezoek bekronen met vriendschap (of meer) met DordtYart, dit geeft nog meer voorrechten dan de seizoenkaart van vorige seizoenen. Ik heb het onmiddellijk gedaan.

De verwachtingen voor het komende seizoen (11 april tm 11 oktober 2015) zijn weer hoog gespannen. Zie: http://dordtyart.nl.

 

Pieter Bakker van www.musicadocet.nl wees me erop dat 'De Wittacademy' op 3 april de Dordtse Bach naam hooghoudt met de uitvoering van de Johannes-passie. Pieter zelf geeft, zoals jullie weten, lezingen over klassieke muziek. Zo ook over 'Bach rond Pasen' op 20 en 27 maart en 10 april. Kijk even op zijn site en reserveer. Het is bijzonder wat Pieter doet.

 

'De ontdekking van de hemel' in een paar woorden? Het theaterstuk (nu, 2015) brengt de ruim 900 pagina's (boek, 1992) terug tot een voorstelling van 2 1/2 uur. De film (2001) deed er 2 uur en 7 minuten over.  

De instant Harry Mulisch maakte in de toneelversie de grote tijdsprongen, En verhaalde het 'grote' verhaal van God die genoeg heeft van de mensheid, het contract tussen Hemel en Aarde wil verbreken en de 10 geboden terug wil. Het is een werkbare oplossing die het verhaal intact laat.

De dramatische verhouding van de hoofdpersonen zijn voorbestemd op basis van een lange voorgeschiedenis. Het helpt als je dit weet. De dramatische verhoudingen worden vlak neergezet. Hier had meer vuurwerk ingezeten. Evenals de weergave van de plot. Toch heb ik me weer prima onderhouden in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Het heeft er veel van weg dat Mulisch 'Ontdekking van de hemel', zijn variant is op een ander magnum opus, 'Ring der Nibelungen' van Wagner. Ook groots en meeslepend!

'De ontdekking van de Hemel' is vandaag, zaterdag 14 februari, 2015, 20.15, te zien in Kunstmin/Dordrecht.

Boven het toneel van de Koninklijke Schouwburg (1804, de ronde gevel stamt uit 1766, Koning Willem II was eigenaar van 1841-1853) staan de letters SPQH, wat Senatus Populusque Hagensis (het Bestuur en het Volk van Den Haag) betekent. Het is aangebracht in 1863, de koning was al geen eigenaar meer. Het predikaat Koninklijk stamt overigens van Lodewijk Napoleon. De broer van DE Napoleon, die veel voor de Nederlands cultuur betekend heeft, bv de Prix de Rome, het Koninklijk Museum als voorloper van het Rijks, Koninklijke Bibliotheek, Koninklijk Instituut voor de Wetenschappen.

Een red-sofa avond met pianist Ralph van Raat staat garant voor hedendaagse en spannende muziek. Uitgevoerd werd werk van Vanessa Lann, Gavin Bryars, Arvo Part, Anton Webern, Morton Feldman, Bart Spaan. Het heette een avondje anti-virtuositeit, vooral minimale klanken en klankbeelden gingen de zaal in. Stilte is een wezenlijk onderdeel van de muziek. Om in NRC termen te spreke, ik vond het 4 sterren! Een volle jurriaanse zaal met mij.

De programma toelichting haalde een van DE anekdotes van de hedendaagse klassieke muziek aan: In 1950 hoorde Morton Feldman in New York Symphonie opus 21 van Anton Webern. Sprakeloos verliet hij in de pauze de zaal. Daar liep hij de andere icoon in wording John Cage tegen het lijf. Na zoveel moois, vonden beiden, was Rachmaninov na de pauze niet meer de moeite. Een levenslange vriendschap was geboren. John Cage groeide uit tot de vertegenwoordiger van de na-oorlogse Amerikaanse experimentele klassieke muziek. De ballet-vernieuwer Merce Cunningham was zijn levensgenoot. Armoede viel Cage ten deel. Hij woonde in de woestijn in Arizona en voorzag ooit in eten en drinken door een nieuwe compositie per maat aan vrienden te verkopen.

Anton Webern kwam tragisch om het leven. 1945, Wenen, de oorlog is over. Anton Webern staat voor de deur van zijn huis en wil een sigaret opsteken. Een soldaat ziet dat en denkt dat hij een wapen wil trekken. Hij schiet Anton morsdood. 

Niet alleen bijzondere muziek, ook bijzondere verhalen.

 

Lees meer over:

tips
Deel dit bericht met je vrienden!