Sunday 26 September 2021

Alles over Dordrecht

Drager Willemsorde Cornelis Pieter van der Hoek overleden (93)

14 februari 2015

DORDRECHT - Drager van de Militaire Willemsorde Cornelis Pieter van den Hoek (93) uit Werkendam - bekend met het Dordtse en Brabantse deel van de Biesbosch - is donderdagavond overleden. Dat bevestigde de Kanselarij der Nederlandse 
Orden vrijdagavond.

Van den Hoek was een Werkendammer die tijdens de Tweede Wereldoorlog zogeheten crossings ondernam. Hij smokkelde mensen, berichten, goederen en medicijnen door de Biesbosch. Dit gebied lag van december 1944 tot en met mei 1945 tussen bezet en bevrijd gebied in.

Ook Dordrecht en Sliedrecht hadden daarmee nadrukkelijk te maken.

Cornelis Pieter van den Hoek (Leerdam, 7 juni 1921- 12 februari 2015) was een Nederlandse verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Van den Hoek was een van de weinige ridders van de Militaire Willems-Orde.

In 1942 werd hij opgepakt en naar een werkkamp in Keulen gebracht. Tijdens zijn verlof in november 1943 dook hij onder. Hij vond onderdak op een ark in de Biesbosch, waar al drie anderen ondergedoken zaten. Proviand kregen ze via de verzetsorganisatie Ordedienst (OD). Hij ging in het verzet en sloot zich aan bij de 'De Partizanen van de Biesbosch'. Hij werd een van de 21 line-crossers en maakte 37 oversteken, waarbij hij mensen, berichten, goederen of medicijnen overbracht.

Nadat hij opnieuw was opgepakt, werd hij naar werkkamp Waterloo in Amersfoort gestuurd, waar hij met 42 andere gevangenen te voet aankwam. Hij ontsnapte uit het kamp, liep terug naar Drimmelen en meldde zich weer aan als line-crosser.

Piet van den Hoek beschreef in 1993 het werk van de line-crossers in 'Biesbosch-Crossings 1944-1945'. Op zijn initiatief is er in 1989 een monument gekomen in Werkendam ter herinnering aan de crossers en hun werk.

Decoraties

  • Militaire Willems-Orde, Ridder vierde klasse
  • Orde van Oranje-Nassau, Ridder vijfde klasse
  • Verzetsherdenkingskruis
Deel dit bericht met je vrienden!