Tuesday 21 September 2021

Alles over Dordrecht

Nieuwe moderne blusboot voor brandweer Zuid-Holland Zuid gedoopt

13 februari 2015 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Doop nieuwe blusboot brandweer. Donderdag 12 februari jl. is de nieuwe blusboot voor de brandweer Zuid-Holland Zuid gedoopt in Dordrecht.

Het nieuwe brandbestrijdingsvaartuig met de naam “Zuid-Holland Zuid” is gedoopt door mevrouw T.D. Schutte, afdelingshoofd Operationele Zaken. Voor de plechtigheid zijn toespraken gehouden door de heer G.H. de Haas, directeur De Haas Maassluis BV, de heer A.A.M. Brok voorzitter van het dagelijks bestuur Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid (VRZHZ) en de heer A. Slofstra, directeur brandweer Zuid-Holland Zuid.

Het nieuwe blusvaartuig vervangt zijn dertig jaar oude voorganger. De blusboot “Zuid-Holland” is ruim 30 jaar oud en was aan vervanging toe. In 2011 heeft het Algemeen Bestuur van de VRZHZ besloten de blusboot te vervangen. In oktober 2012 is gestart met het Europese aanbestedingstraject voor de nieuwe blusboot.

Op basis van de beoordelingscriteria is gekozen om De Haas Maassluis B.V. de opdracht te gunnen. De bouw van het nieuwe blusvaartuig startte in 2013 en werd begin 2015 opgeleverd.

Nu volgt een periode van opleiden en oefenen. De nieuwe blusboot wordt medio 2015 in gebruik genomen. De oude blusboot blijft tot dat moment in de vaart.

Nieuwe technieken
Naast een grotere bluscapaciteit en hogere snelheid, waardoor de boot sneller op incidentlocatie is, zijn het de nieuwe technieken in de blusboot die het verschil maken. Een voorbeeld hiervan is zuinigere motoren.

Noodzaak blusboot
De regio Zuid-Holland Zuid is één van de drukst bevaren knooppunten in Europa, zo worden gevaarlijke stoffen door dicht bewoond gebied vervoerd; dit brengt risico’s met zich mee. De ligplaats is het Duivelseiland in Dordrecht. Van hieruit kan het snel worden ingezet bij incidenten op en rond het water in zowel de regio Zuid-Holland Zuid als Midden- en West-Brabant.

 

Lees meer over:

brandweer blusboot doop
Deel dit bericht met je vrienden!