Tuesday 21 September 2021

Alles over Dordrecht

Biografie Dichter bij Dordt wordt 20 mei in Stadhuis Dordrecht gepresenteerd

12 februari 2015

DORDRECHT - De biografie DICHTER BIJ DORDT - over het leven en werk van de dichter C.Buddingh' - wordt op woensdag 20 mei gepresenteerd in het Stadhuis van Dordrecht. Dit meldt vandaag AD De Dordtenaar.

Het is dit jaar dertig jaar geleden dat Buddingh'  overleed. Hij leefde van 1918 tot 1985 en is ereburger van de stad. AD De Dordtenaar besteedt, vanaf de oprichting in 1946, veel aandacht aan wellicht de beroemdste dichter van de stad. De biografie zal die positie versterking.

Wim Huijser schreef de circa vijfhonderd pagina's tellende biografie. De Dordtse Academie met burgemeester Arno Brok als voorzitter gaf de opdracht tot het schrijven van de biografie. De gemeenteraad besloot om garant te staan tot een bedrag van vijftig duizend euro om het boek  te kunnen schrijven. Voor Wim Huijser mag de biografie een levenswerk worden genoemd.

Voorzitter Hans Berrevoets van het Buddingh'genootschap is blij met het uitkomen van de biografie.  ,,Dankzij de inzet van de Dordtse academie en de gemeenteraad van Dordrecht is het mogelijk geweest, dat Wim Huijser er enkele jaren tijd aan kon besteden.  Het onderzoek voor de biografie en het schrijven daarvan is voor de literaire historie van groot belang en is ook geschiedschrijving over het Dordrecht van Buddingh' in de twintigste eeuw.

DICHTER BIJ DORDT. BIOGRAFIE VAN C. BUDDINGH'


ISBN: 9789038800417
Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar.
Verschijning: maart 2015

C. (Kees) Buddingh’ (1918-1985) mag gerekend worden tot de populairste schrijvers van zijn generatie. Met zijn Gorgelrijmen verwierf hij al in de jaren veertig en vijftig zijn eerste bekendheid: ‘De blauwbilgorgel’ is zelfs klassiek geworden. Dankzij zijn droge humor en karakteristieke stemgeluid was hij een opvallende verschijning tijdens Nederlands eerste grote dichtersmanifestatie Poëzie in Carré (1966). Vanaf dat moment was hij met recht de ‘dichter van het moment’ en fungeerde hij als de barometer van de Nederlandse poëzie. Als presentator van het programma Poets groeide hij uit tot een bekende en geliefde verschijning op de Nederlandse televisie.

Naast zijn dichterschap beoefende Buddingh’ alle denkbare literaire genres, van detectiveroman tot literaire essayistiek, en inspireerde hij steeds opnieuw jongere generaties auteurs, zoals die rondom de tijdschriften Barbarber en Gard Sivik. Als docent aan het Instituut voor Vertaalkunde en bestuursvoorzitter van de schrijversvereniging van Uitgeverij De Bezige Bij bracht hij een groot deel van zijn tijd door in Amsterdam. Tegelijk bleef hij honkvast in Dordrecht, de stad waar hij was geboren en zijn leven lang zou blijven wonen.

Buddingh’ stond bij zijn leven voor veel mensen te boek als een vrolijk auteur. Dat zijn werk eerder melancholisch van toon is, werd pas echt duidelijk na de ongemeen scherpe aanval van W.F. Hermans eind jaren zeventig. Het was een van de redenen waarom zijn stem sindsdien steeds minder werd gehoord. In het laatste jaar van zijn leven waren het echter de nog altijd populaire gorgelrijmen die hem aanzetten tot een nieuwe eruptie aan verzen.

Ca. 500 pagina’s

Lees meer over:

biografie wim huijser
Deel dit bericht met je vrienden!