Thursday 23 September 2021

Alles over Dordrecht

Eigen Kruisweg voor de Wilhelminakerk: 'Die onze wegen kruist'

11 februari 2015 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - In de meeste Rooms-Katholieke kerken hangen ze aan de oost- en westzijde van de kerk: de statiën van de lijdensweg van Jezus. Van veroordeling tot kruisiging geven beeldengroepen of schilderijen deze weg weer. Bedoeld om het verhaal dichterbij te halen en vooral: om de weg biddend te gaan en te betrekken op het eigen leven. Op Goede Vrijdag wordt er bij elke statie letterlijk stilgestaan en gebeden en het eigen leven in perspectief van de verschillende statiën gesteld.

Bijzonder is dat er nu een kruisweg komt in de Wilhelminakerk te Dordrecht. Een kruisweg die heel bijzonder en onderscheidend is te noemen. Want elke statie wordt thematisch gecombineerd met een uitspraak uit de Zaligsprekingen. Zo klinkt bij de statie ‘veroordeeld’ de zaligspreking: Gelukkig wie vanwege de gerechtigheid vervolgd worden, want voor hen is het koninkrijk van de hemel.

Op initiatief van Ds Ries van der Zouwen is deze kruisweg vormgegeven door kunstenaars van de eigen wijkgemeente. De negen statiën zijn in realistische stijl in keramiek gemaakt door Connie Braanker. En de meer thematische schilderijen over de Zaligsprekingen, op de grens van het figuratieve, zijn van de hand van Nel van de Lagemaat en Anneke Spriensma.

In de kruisweg worden de hoofdmomenten van de kruisweg van de Man van Nazareth betrokken op de Zaligsprekingen. En het gesprek tussen deze beiden, resoneert in de weg van het lijden van de wereld en van het individu.

Bij het geheel is dan ook door Ries van der Zouwen een boekje gemaakt met Bijbelteksten, gebeden, en korte meditaties.
Deze bijzondere kruisweg met de titel 'die onze wegen kruist...' zal zowel opengesteld worden als tentoonstelling, als een liturgische functie vervullen in de vieringen in de 40-dagentijd.

Data om te noteren:

21  februari: opening van de kruisweg 'die onze wegen kruist' om 14.00 uur,
    door: pastor Lianne van der Wel

22 februari: viering in de Wilhelminakerk rond de kruisweg vanaf 10.00 uur.
     Voorganger: Ries van der Zouwen

02 maart: toelichting op kruiswegen en 'die onze wegen kruist'
     door ds Ries van der Zouwen, 20.00 uur

Lees meer over:

wilhelminakerk kruisweg
Deel dit bericht met je vrienden!