Wednesday 22 September 2021

Alles over Dordrecht

Beste sporters 2014 van Dordrecht bekend gemaakt

11 februari 2015 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Karateka Geoffrey Berens is de Dordtse Sportman van 2014. Atlete Rosina Hodde mag zich een jaar lang Sportvrouw van Dordrecht noemen. De prijs voor Sportploeg 2014 ging naar het eerste team van FC Dordrecht. Voetballer Calvin Verdonk won de prijs voor Sporttalent 2014. De strijd om de titel Sportcoach 2014 ging naar Anja en Marcela Alegre van het Nederlands juniorenteam ritmische gymnastiek. Dit maakte de jury bekend op woensdagavond 11 februari 2015 tijdens de jaarlijkse sportverkiezing SportProm.

Sinds 1988 reikt de Sportraad Dordrecht bij de SportProm een extra prijs uit: Sportprijs Stad Dordrecht, bestemd voor iemand die zich op een bijzondere manier inzet voor sport in Dordrecht. Dit jaar heeft de Sportraad ervoor gekozen, om net als in 1996, een vereniging te eren. De Sportraad is zeer onder de indruk van de buitengewone inzet van Zwem- en waterpolovereniging MNC Dordrecht als organisator van diverse (inter)nationale evenementen. In 2014 waren de Europese Jeugdkampioenschappen in de Sportboulevard een groot succes, waarbij zo’n 150 vrijwilligers actief waren.

Jury
De jury van de SportProm bestond uit Jaap Boot, Berend Ruben en Harry Peters van Sportraad Dordrecht, directeur Sportbedrijf Arno van Gerven, oud-topsporters Robin van Helden en Annelies Bouma, oud-sportcoach Jac Hoogerwerf, oud sportraad lid Anne Scheening en sportredacteur Arco Bomgaars van AD De Dordtenaar.

Genomineerden
Sportverenigingen en journalisten konden tot 31 december 2014 sporters uit Dordrecht voordragen. Drie genomineerden per categorie bleven over en uit die groepen koos de jury vervolgens de winnaars. In de categorie beste Sportman waren behalve winnaar Geoffrey Berens, wielrenner Jasper Ockeloen en karateka Davy Brand genomineerd.

Korfbalster Lara Boonstoppel en zwemster Kim Busch dongen met winnares Rosina Hodde mee naar de titel beste Sportvrouw. Het eerste team van FC Dordrecht won de prijs voor beste Sportploeg van Heren 1 van Golfclub De Merwelanden en Heren Estafetteploeg MNC Dordrecht. Naast Calvin Verdonk waren zwemmer Stijn Geelen en darter Mike van Duivenbode genomineerd voor Sporttalent 2014. In de categorie Sportcoach waren naast winnaars Anja en Marcela Alegre, coach Harry van den Ham (FC Dordrecht) en Boy Muilwijk (sportschool Muilwijk) genomineerd.

Juryrapporten

- Sportvrouw: Rosina Hodde
Rosina Hodde is als goede wijn: met het verstrijken van de jaren lijkt zij steeds beter te worden. Het afgelopen jaar boekte de atlete wederom progressie, door haar persoonlijke records op de 60 meter horden indoor en de 100 meter horden outdoor aan te scherpen. Bovendien schaarde de nationaal
kampioene op de 60 meter horden zich in de buitenlucht bij het EK in Zürich tussen de Europese elite. Niet alleen haar prestaties, maar ook haar rol als inspirator voor jonge atleten maken Rosina Hodde een boegbeeld van de Dordtse sport scene en opnieuw een terechte sportvrouw van het jaar.

- Sportman: Geoffrey Berens
Terugkeren in de sport die je zo enorm na aan het hart ligt en dan ook nog eens jezelf op het allerhoogste podium onderscheiden, getuigt van uitzonderlijke klasse. Karateka Geoffrey Berens bewees in 2014 dat tijd geen vat krijgt op kwaliteiten als talent, vaardigheid, doorzettingsvermogen en een bonzend sporthart. Zijn comeback, die leidde naar de zilveren medaille tijdens het WK in München in de klasse tot 60 kilogram, was buitengewoon succesvol. Een prestatie die niet alleen lof verdient, maar ook gewaardeerd moet worden met de titel van sportman van het jaar in Dordrecht.

- Sportploeg: FC Dordrecht
‘Geen munten, veel punten’, was het credo dat algemeen directeur Ad Heijsman van FC Dordrecht regelmatig bezigde in het jaar 2014. Een klein zinnetje, dat eigenlijk ook de unieke prestatie van ‘Dordt’ samenvatte. Na de tweede plek in de reguliere competitie leidde de omweg via de nacompetitie, die eindigde in een zinderende climax dankzij de 3-1 zege op Sparta, toch naar het allerhoogste niveau. De promotie en het geweldige feest op het Statenplein spraken in heel voetbalminnend Nederland tot de verbeelding. Eredivisionist FC Dordrecht, het heeft nog steeds een magische klank en dat succes van 2014 klinkt ook door in de titel van sportploeg van het jaar.

- Sportcoach: Anja en Marcela Alegre
Al jaren werken de trainers Anja en Marcela Alegre keihard aan het verhogen van het ritmische gymnastiek-niveau binnen de Dordtse sportgrenzen. Die inspanningen hebben een internationaal tintje gekregen door de investeringen op trainingsgebied met het Nederlands juniorenteam. De tomeloze energie en het vakmanschap van Anja en Marcela Alegre hebben er mede toe geleid dat de verzameling ritmische gymnastiektalenten later dit jaar in Minsk mogen uitkomen tijdens het EK. Een betere rechtvaardiging voor de titel van sportcoaches van het jaar was niet denkbaar.

- Sporttalent: Calvin Verdonk
Tik op Google de naam van Calvin Verdonk in en je wordt bijna automatisch geleid naar zijn droomgoal in de wedstrijd tegen Engeland tijdens het EK onder 17 jaar van afgelopen jaar. Het was één van de hoogtepunten voor de Dordtse voetballer, die met Oranje zilveren bemachtigde, een contract tekende bij zijn club Feyenoord en basiswaarde is van de A1 van de Rotterdamse club. Calvin Verdonk is een groeibriljant van het Nederlandse voetbal en dus met volledige instemming van de jury ‘sporttalent van het jaar’.

Lees meer over:

verkiezing FC Dordrecht sporter
Deel dit bericht met je vrienden!