Wednesday 22 September 2021

Alles over Dordrecht

ROC ZHZ – Da Vinci College als 5e mbo-debatteam van Nederland geëindigd

9 februari 2015 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT -  Op vrijdag 6 februari gingen in Den Haag 25 mbo-scholen de verbale strijd met elkaar aan tijdens het MBO Debattoernooi 2015, waaronder het ROC ZHZ – Da Vinci College uit Dordrecht dat als 5e eindigde. Na een zinderend finaledebat tussen het ROC Rijn IJssel en ROC Tilburg bleek ROC Rijn IJssel de beste sprekers in huis te hebben. De teams debatteerden over zeer actuele dilemma’s, zoals de wenselijkheid van gezonde schoolkantines. Het debattoernooi werd voor het negende jaar op rij georganiseerd door Stichting Nederlands Debat Instituut, met steun van o.a. het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Gastlocatie is dit jaar het ROC Mondriaan in Den Haag.

Alle deelnemende teams konden de stellingen vooraf voorbereiden, maar wisten pas vlak voor het debat of zij voor- of tegenstanders moesten zijn. Zij debatteerden over vraagstukken als: Moeten beroepsopleidingen studenten weigeren zodra het aantal bereikt is waar de arbeidsmarkt om vraagt? En zijn gemeentes wel of niet verplicht hulp te bieden aan uitgeprocedeerde vreemdelingen? Maar ook het landelijk streven naar gezonde schoolkantines kwam aan de orde, waarbij werd ingezoomd op één specifiek onderdeel: Zou het wel of niet beter zijn als schoolkantines slechts vegetarisch eten serveren? Op het evenement werd na drie spannende debatrondes bepaald welke twee teams een plek in het finaledebat verdienden. Uit deze twee finalisten koos een vakjury het winnende team: ROC Rijn IJssel uit Arnhem.
 
Het evenement kan plaatsvinden door steun van vier ministeries: het  ministerie Veiligheid en Justitie, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
 
Doel van de Stichting Nederlands Debat Instituut is het bevorderen van retorica- en debatonderwijs binnen alle lagen van het Nederlandse onderwijs. Dit in de overtuiging dat het oefenen in debatteren een unieke en essentiële bijdrage levert aan de ontwikkeling van jonge mensen.
 
De bijdrage van het debat aan de ontwikkeling van jonge mensen is tweeledig. Ten eerste leren zij spreken, luisteren en argumenteren. Dit geeft hen zelfvertrouwen en de benodigde vaardigheden om volwaardig deel te nemen aan de maatschappij. Ten tweede leren jongeren standpunten van verschillende kanten te bekijken, te bevragen en te begrijpen. Deze toets der ideeën is de zuurstof van iedere democratie. Kortom, debatteren op school is een bewezen middel om jongeren voor te bereiden op actief burgerschap.

Lees meer over:

da vinci college roc debat
Deel dit bericht met je vrienden!