Thursday 23 September 2021

Alles over Dordrecht

Overleden Siebe Huizinga (75) was een top op tennis gebied

9 februari 2015

DORDRECHT – Vlak voor het weekeinde was de uitvaartplechtigheid van de op 75 jaar overleden Siebe Huizinga. Hij is op veel plekken herinnerd. Alleen de Kamer van Koophandel – waarvan hij samen met D.W. Beels jarenlang het gezicht was – lijkt die geschiedenis vergeten te zijn nu Rotterdam de scepter zwaait.  Siebe Huizinga was er toegankelijk, vriendelijk en had een hem kenmerkende lach over zich heen.

Dordrecht kende Siebe en Siebe kende Dordrecht. Na zijn vertrek bij de Kamer aan de Groenmarkt was hij veelzijdig in de stad actief en even leek een politieke loopbaan via D66 mogelijk te zijn.  De tennisclub LTC Festina onthult nog in het overlijdensbericht, dat hij tot de Nederlandse top behoorde.

Bericht van de site van de topclub van Siebe):

In de jaren rond 1965, dus ongeveer vijftig jaar geleden, beleefde Festina een hoogtepunt in de KNLTB competitie.

Er zullen nog maar weinig leden zijn, die zich deze periode herinneren. Vooral omdat dit succes zich in de geschiedenis van Festina niet meer heeft herhaald is het de moeite waard hier wat aandacht aan te geven.

Vanuit AST diende zich een aantal spelers aan, die – aangevuld met “eigen kweek” - de Hoofdklasse A haalde, toen de hoogste klasse in Nederland. Siebe Huizinga was één van hen. Hij kwam vanuit Limburg, waar hij jeugdkampioen was geweest, in Amsterdam sociologie studeren, en had al een zekere naam als A speler. Met een matige backhand (waar hij dan ook zoveel mogelijk omheen liep), een meer dan uitstekende forehand en een groot spelinzicht wist hij op nationaal niveau een groot aantal overwinningen uit zijn houten racket te toveren. Zijn allerbekendste overwinning was op de Zuid Afrikaan Diepraam, een toenmalige wereldtopper, tijdens het toernooi van “het Melkhuisje” in Hilversum (de voorloper van het huidige Dutch Open).

In de competitie was zijn vaste mixed partner Haydee Lindner en hij dubbelde meestal met ondergetekende. Verder zaten in ons team Marian Knoppers (later getrouwd met Roel van den Broek), Edo Meinders (captain) en Bernd Sanson. We werden getraind eerst door Henk Hemmes en later door Gerrit Baljé. Er werd zelfs wintertraining georganiseerd op één van de weinige overdekte banen in Amsterdam. Een saillant detail was dat wij altijd voorrang hadden op baan 3, wie er ook speelde. En wij waren allemaal zuivere amateurs. Daardoor was de prestatie nog wat unieker, omdat betalen van competitiespelers juist in die tijd gewoonte aan het worden was, maar bij Festina was dat een absoluut taboe. Maar er was altijd grote belangstelling en steun vanuit de club!

Met zijn innemende persoonlijkheid en kalmte was Siebe een doorslaggevende factor in ons team.

Naast tennis was literatuur een grote hobby van Siebe en hij combineerde zijn hobby’s door een jaarlijks tennistoernooi voor schrijvers en schrijfsters te organiseren. Festina profiteerde van zijn schrijverstalent, want hij was een aantal jaren een gewaardeerde redacteur van het Festinakrantje !

Onze tennissuccessen hebben voor een levenslange band gezorgd. Wij zagen elkaar tot voor kort jaarlijks, soms op Festina. Altijd eerst tennis en daarna een geanimeerd diner bij één van ons thuis. Op één van de laatste diners vertelde Siebe dat bij hem de ziekte van Alzheimer was geconstateerd, waaraan hij, na een aantal slechte jaren, op 29 januari jl. op 75-jarige leeftijd is overleden.

Just Barth

Lees meer over:

tennis Siebe Huizinga
Deel dit bericht met je vrienden!