Wednesday 22 September 2021

Alles over Dordrecht

Groot Leerpark Dictee 2015 voor de zevende keer georganiseerd

6 februari 2015 (door Hennie van der Zouw)

DRECHTSTEDEN - Weet je, op zich ben ik helemaal geen puuritijn, ik vindt, de taal leeft, taal is een gebruiksding, een voertuig voor het denken. Maar als je nu ziet hoe snel men verleerd akkuraat te spellen, daar lusten de hanen geen brood van.

Nogmaals, ik ben geen anijspisser van vroeger was alles beter en ik besef me terdegen dat de tijden veranderen en ik leg heus niet op alle slakken zand. Maar ik vindt wel dat je je te allen tijden rekenschap moet geven van de taal, dat je tog tracht je taal zuiver te houden.
(Vincent Bijlo in Taalvoutjes)


Op D.V. donderdagavond 5 maart is het zover. Voor de zevende keer wordt het Groot Leerpark Dictee gehouden in het Wartburg College, locatie Marnix. Vorig jaar werd het dictee extra luister bijgezet door mevrouw Marja van Bijsterveldt, die het Groot Leerpark Dictee een geweldig initiatief noemde. Ze prees de betrokkenheid bij taal van de Leerparkscholen en was verbaasd over de opkomst van een zeer diverse groep dicteefans.

Dit jaar is er diep nagedacht over een thema en een schrijver. We hebben gekozen voor het thema: participatiesamenleving. De schrijver van het dictee hebben we gevonden in de persoon van burgemeester Bram van Hemmen uit Sliedrecht. Hij zal op 5 maart het dictee ook voorlezen. We hopen met de keus van thema en schrijver veel mensen te motiveren mee te doen aan het GLD.

Het thema vonden we aansprekend, omdat iedereen ermee te maken krijgt en velen van ons er nog geen duidelijk beeld bij hebben. Leerlingen bereiden zich voor op zelfstandigheid en het nemen van verantwoordelijkheden richting de samenleving. Daarom is het belangrijk dat ze begrijpen wat er achter het begrip participatiesamenleving schuil gaat. Van volwassenen zal in de toekomst meer tijd gevraagd worden om zorg te bieden aan mensen in de buurt of familieleden die hulp nodig hebben. Een heel actueel thema dus!

Natuurlijk is er maar één die wint, maar naast de Groot Leerpark bokaal voor de winnende school, geven we nog een aantal aantrekkelijke prijzen weg. De deelnemers worden van te voren ingedeeld in verschillende categorieën om aan de niveauverschillen recht te doen. Per categorie wordt er een prijswinnaar gehuldigd. De prijzen worden dit jaar weer uitgereikt door wethouder Bert van de Burgt.

Iedereen uit Dordrecht en de nabije omgeving of werkzaam in het onderwijs, is van harte welkom. In verband met het beperkte aantal plaatsen (100) verzoeken we u zich aan te melden vóór woensdag 25 februari via infomarnix@wartburg.nl. Wij kijken uit naar het GLD! Altijd een gezellige sfeer, leuke contacten, goed voor de taalontwikkeling van onze leerlingen en onszelf, goed voor de samenwerking op het Leerpark, goed voor Dordt, goed voor de samenleving. Doe mee aan het GLD!

Lees meer over:

leerpark wartburg marnix
Deel dit bericht met je vrienden!