Thursday 23 September 2021

Alles over Dordrecht

Wethouder kunst Piet Sleeking bij in 1965 verboden kunstenaar Will Ferwerda

5 februari 2015

DORDRECHT - Kunst-wethouder van Dordrecht Piet Sleeking bezocht vandaag het atelier van kunstenaar Will Ferweda. Ferwerda was vijftig jaar geleden het middelpunt van een kunstrel.  Sleeking overhandigde hem een fotoboek over de Drechtsteden en wenste hem geluk met zijn jub ileum.

Ferwerda kreeg van verschillende kanten de vraag of hij juist na vijftig jaar niet dankbaar moest zijn dat burgemeester Ridder van Rappard zijn kunst in 1965 in de ban deed. De Ridder vond het werk niet fatsoenlijk voor die tijd. Ferwerda wilde de betekenis van de Ridder niet vergroten. ,,Ik heb altijd kunstenaar willen blijven en ik heb daarvoor geleefd.

Ik ben nooit ingegaan, ook toen niet, op wensen van de commercie".  AD De Dordtenaar besteedt morgen aandacht aan de plannen dit jaar met Wil Ferwerda. Eind april 2011 omschreef de krant Ferwerda als een rebelse kunstenaar, die vanaf 1968 bij Dordrecht hoort. Met zijn kunst en ook in het zogeheten AXI-bulletin kwam Ferwerda voor zijn kritiek op de samenleving uit.

Er komt in elk geval een kunstdebat, waaraan wethouder Sleeking zijn medewerking heeft toegezegd. Donderdagmiddag besteedde NCRV radio in Plein 5 om kwart over vijf aandacht aan Ferwerda en zijn kunstrel. Een nummer van Paul van Vliet is daarmee verwant: Het Van Rappard reservaat vertelt ook het verhaal van het denken toen en waarmee Ferwerda als gereformeerde jongen uit Giessenburg mee botste.

De latere kunstminister Brinkman groeide in de zelfde gemeenschap en kerk op als Ferweda. De stichting die zijn nalatenschap beheert hoopt van zijn atelier na zijn overlijden een museum te maken om de duizenden kunstwerken een blijvende plek te geven.

 

Lees meer over:

sleeking Ferwerda
Deel dit bericht met je vrienden!