Thursday 23 September 2021

Alles over Dordrecht

‘Mensen met een arbeidsbeperking welkom bij het Energiehuis’

3 februari 2015 (door Hennie van der Zouw)

DRECHTSTEDEN - Mensen die in 2014 nog onder de Wwb (Wet werk en bijstand), de Wsw (Wet sociale werkvoorziening) en gedeeltelijk onder de Wajong (Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten) vielen, vallen vanaf 1 januari 2015 onder de Participatiewet. Voor iedereen staat werk voorop, ook voor mensen met een beperking. Baanbrekend Drechtsteden doet de bemiddeling van deze brede groep werkzoekenden. De integratie van Drechtwerk Personeel (voormalig detacheringsbureau voor mensen met een arbeidsbeperking) in Baanbrekend Drechtsteden heeft de nodige expertise en ervaring bij elkaar gebracht.

Het Energiehuis ’Huis van de Podiumkunsten’ in Dordrecht vindt MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) erg belangrijk. Dit blijkt ook uit het personeelsbeleid. Evert Heger, hoofd podiumtechniek en gebouwbeheer, heeft geruime tijd ervaring met het werken met mensen met een arbeidsbeperking.

Als onderdeel van shared services werken zij er in de schoonmaak en beheer. “Medewerkers met een arbeidsbeperking hebben wat meer aandacht nodig. Maar je ziet ze opbloeien en dat geeft een goed gevoel. Je houdt er zeer loyale werknemers aan over.” Volgens Heger biedt de Participatiewet werkgevers veel voordelen. Niet alleen door gunstige regelingen op het gebied van personeelsbeleid, maar ook wordt het hen gemakkelijker gemaakt om duurzaam te ondernemen.

Goede plek
Accountadviseur John van Pelt verzorgt vanuit Baanbrekend Drechtsteden de bemiddeling van de kandidaten bij het Energiehuis. “Voorafgaand aan de plaatsing vindt er een uitgebreid gesprek plaats met de geselecteerde kandidaat. Hierin worden alle voordelen van de beoogde vacature, maar ook eventuele nadelen, zoals onregelmatige werktijden besproken. Vervolgens wordt een afspraak met de werkgever ingepland. De kandidaat krijgt daarbij een rondleiding en er worden afspraken gemaakt, bijvoorbeeld over het inwerken.”

Na de plaatsing worden de medewerkers begeleid door een adviseur begeleiding. De begeleiding kan in het begin vrij intensief zijn, maar bouwt geleidelijk af. De medewerker krijgt steeds meer verantwoordelijkheden en dat geeft zelfvertrouwen. Evert Heger: “De bemiddeling en ondersteuning vanuit Baanbrekend is echt nodig. Mensen moeten binnen het bedrijf en het team passen. Ook al kan iemand goed schoonmaken, is dat nog niet de garantie dat hij op de goede plek is. Baanbrekend heeft de ervaring in huis, zowel bij de plaatsing als in de begeleiding. Mijn medewerkers ondergaan daardoor een persoonlijke groei en dat komt ook het bedrijf ten goede.”

Trots
Henk van de Merwe werkt bijna een jaar als schoonmaker in het Energiehuis en vindt het er erg gezellig. Hij heeft schoonmaken eerst moeten leren, maar nu heeft hij de zorg over lokalen, trappen en gangen. “Ik kan goed met mijn collega’s overweg. Die heeft een beperking en die, maar als je elkaar helpt, kom je allemaal verder.” Ook collega Ruben Seymonson is enthousiast: “Mijn werk is afwisselend. Als huismeester geef ik rondleidingen, en doe ik schilderwerk, timmerwerk en elektra. Ik houd van muziek, theater, kunst. Ik zit hier echt op mijn plaats. De naam Energiehuis zegt het al, straalt het uit. Het is tot het beste gebouw van Nederland uitgekozen en heeft een publieksprijs gekregen. Daar ben ik, en ook alle andere medewerkers, erg trots op.”

Natuurlijk kan een medewerker met beperkingen obstakels opleveren, zoals aanpassingen op de werkplek, extra administratie en, vooral in de beginperiode, begeleiding op de werkplek. Baanbrekend Drechtsteden probeert werkgevers op al deze vlakken maximaal te ontzorgen. De professionele bemiddeling is kosteloos.  Wilt u meer informatie over Baanbrekend Drechtsteden? Bel 078 - 770 8 770 of ga naar www.baanbrekenddrechtsteden.nl.

Fotobijschrift: Accountadviseur John van Pelt (uiterst links) heeft ruime ervaring in de bemiddeling van mensen met een arbeidsbeperking. Evert Heger (tweede van links) van het Energiehuis is voorstander van duurzaam ondernemen en biedt ook werk aan Ruben Seymonson en Henk van de Merwe (relatief derde en vierde van links).

[Quote in tekst: ‘Medewerkers met een arbeidsbeperking hebben wat meer aandacht nodig, maar je houdt er zeer loyale werknemers aan over.’]

[Baanbrekend Drechtsteden - 078 - 770 8 770 - www.baanbrekenddrechtsteden.nl]

Deel dit bericht met je vrienden!