Thursday 23 September 2021

Alles over Dordrecht

Film over Turner in The Movies en lezing in Dordrechts Museum schot in de roos

1 februari 2015

DORDRECHT – De combinatie van een film kijken in cinema The Movies Dordrecht en daarna een lezing volgen in het Dordrechts Museum lijkt een schot in de roos te zijn. Na de film over de Engelse schilder mr. Turner, die in augustus 1817 voor de eerste keer in Dordrecht kwam, trok zondagmiddag de lezing minstens 120 mensen.

In de film komt even een schilderij over Dort voorbij - of wat daar weg van heeft - met zichtbaar de Grote Kerk en schepen op de Oude Maas. In de lezing liet Quirine van der Meer Mohr  zien, dat de geboren Dordtenaar Albert Cuyp in de zeventiende eeuw een vergelijkbaar schilderij had gemaakt.  Quirine van der Meer Mohr is één van de curatoren die werken aan een overzichtstentoonstelling later dit jaar in het Rijksmuseum Twenthe en Museum de Fundatie.  Jan van Goyen en Cuyp waren Hollandse meesters, die Turner hadden geïnspireerd. De inleidster vergeleek de betekenis van Turner in Engeland met die van Vincent van Gogh en Rembrandt voor Nederland.

In de talrijke schetsboeken die Turner heeft nagelaten zitten tekeningen over Dordrecht, de Biesbosch en ook de ruïne van het slot de Merwede.

De schilder Turner is voor Dordrecht van historische en culturele betekenis geweest want na hem kwamen velen schilders de stad van Albert Cuyp in de negentiende eeuw bezoeken. Daarom organiseerde het museum ook in 2004 de expositie Dromen van Holland.

(fotoi is een beeld uit de film mr. Turner die de sfeer van de Hollandse meesters ook uit Dordrecht als inspiratiebron heeft)

turner big-2026

 

 

 

 

Lees meer over:

lezing dordrechts museum Turner
Deel dit bericht met je vrienden!