dinsdag 30 november 2021

Alles over Dordrecht

Dordrecht gijzelt veelschrijver

28 januari 2015 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - De gemeente Dordrecht heeft een inwoner vast laten zetten in een huis van bewaring. Aanleiding is dat de inwoner de gemeente opnieuw lastig valt met brieven. In september 2014 heeft de rechtbank bepaald dat de man twee brieven per maand naar de gemeente mag versturen. Stuurt hij er meer, dan mag de gemeente hem gijzelen, één dag per brief. Omdat de man inmiddels 16 brieven te veel heeft geschreven, moet hij nu 16 dagen vastzitten.

De gemeente betreurt dat het zo ver heeft moeten komen. In 2013 al legde de rechtbank de briefschrijver een dwangsom op per te veel verstuurde brief, maar daar trok hij zich niets van aan. Ook betaalde hij de dwangsommen niet. Om die reden heeft de gemeente de rechtbank  verzocht ook het zwaarste middel –gijzeling-  in te mogen zetten als stok achter de deur. Dat lijkt een paar maanden te hebben gewerkt, maar sinds begin januari valt  de man de gemeente weer lastig met brieven en faxen.

Conflict
De briefschrijver kwam drie jaar geleden in conflict met de gemeente Dordrecht vanwege illegale kamerverhuur. Sindsdien bestookt hij de gemeente met honderden bezwaarschriften en verzoeken op basis van de Wet Openbaarheid bestuur (WOB). Naar eigen zeggen doet hij dit om de gemeente te zieken en op kosten te jagen. Dat laatste is gelukt: de afdoening van de brieven kost de gemeente ruim € 500.000 per jaar. De gemeente besteedt dat geld liever aan nuttiger zaken.

Misbruik
Nog onlangs bepaalde de bestuursrechter dat Dordrecht alle bezwaarschriften en WOB-verzoeken wel moet behandelen, ook al zijn het er meer dan de civiele rechtbank heeft toegestaan. Om die reden pleit Dordrecht samen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten voor aanpassing van de wet, om misbruik tegen te gaan.

Deel dit bericht met je vrienden!