zaterdag 16 oktober 2021

Alles over Dordrecht

Kunstrijvereniging De Drechtsteden levert Nederlands Kampioenen Kunstrijden 2015

27 januari 2015

DORDRECHT - Op het Open Nederlands Kampioenschap kunstrijden afgelopen weekend in Den Bosch wist de 18 jarige Niki Wories de titel Nederlands Kampioene op haar naam te schrijven.

Wories ging na een sterk optreden in de korte kür op zaterdag al met een flinke voorsprong aan de leiding, maar ook in de vrije kür liet ze zien de sterkste dame van Nederland te zijn. Met twee keer een drievoudige lutz, een drievoudige flip en een dubbele axel liet ze de concurrentie ver achter zich.

In het tweede deel van haar programma ging ze voor nog een aantal dubbele sprongen en ook de pirouettes waren van een prima niveau. De vrije kür bracht de vertegenwoordigster van Kunstrijvereniging De Drechtsteden Dordrecht een totaalscore van 92.34 punten, waarmee zij een goed klassement van 142.14 punten neerzette.

Europees Kampioenschap Kunstrijden
Maandagmiddag reisde de kersverse Nederlandse Kampioene af naar Zweden waar Niki Wories Nederland zal vertegenwoordigen op het Europees Kampioenschap kunstrijden dat van 26 januari tot 1 februari 2015 plaatsvindt in Stockholm.
Het EK start donderdag in Stockholm met de korte kür. Doel op zich is bij de eerste 24 te eindigen en zich te kwalificeren voor de vrije kür.

Sophie Bijkerk Nederlands Kampioene
De categorie Advanced Novice beet het spits af met de korte kür. Bij de dames reed Sophie Bijkerk de beste kür, bij de heren Loek Laurens, beiden van De Drechtsteden Dordrecht.

Sophie Bijkerk reed een nagenoeg foutloos kort programma met een dubbele flip, een enkele axel en een combinatie van een dubbele lutz met een dubbele toeloop. Op de pirouettes en de passenserie behaalde ze het hoogste niveau voor deze categorie en ook de uitvoering werd positief door de jury beoordeeld. Met een score van 29.44 punten behaalde ze bijna drie punten voorsprong op de nummer twee van het klassement,

De jonge talentvolle rijdster Sophie Bijkerk ging na de korte kür al aan de leiding en wist ook de vrije kür overtuigend te winnen. De rijdster van De Drechtsteden Dordrecht zette geen stap verkeerd en liet achtereenvolgens een dubbele flip, een enkele axel, een dubbele rittberger, een combinatie van een dubbele lutz met een dubbele toeloop, een combinatie van een dubbele flip en een dubbele toeloop en tot slot een dubbele lutz zien.

Op muziek van The Phantom of the Opera reed ze zich ook naar de beste Components score en een totaal van 52.34 in de vrije kür. Samen met de korte kür kwam haar puntentotaal over twee dagen uit op 81.78 punten.

De prachtige rijdster Lisa Weijers (14) wist in het klassement een prima 6e plaats te behalen.

Zilver voor Loek Laurens
Loek Laurens (14) uit Strijen  debuteerde dit jaar in het circuit van het Nederlands Kampioenschap in de categorie Advanced Novice.
In de korte kür op de eerste dag opende Loek met een combinatie van een dubbele rittberger en een dubbele toeloop, liet een dubbel  Lutz zien en een enkele Axel. De pirouettes en de passenserie waren nog niet op een hoog niveau, maar voerde hij prima uit. Met 21.51 punten nam hij op zaterdag na de korte kür de leiding .

Op dag twee begon Loek Laurens zijn vrije programma met een dubbele flip en liet daarna een combinatie van een dubbele rittberger met een dubbele toeloop zien. Ook de dubbele Lutz bleef hij staan. Met de combinatie van zowel een dubbele Salchow  als ook met de combinatiepirouette kende hij wat problemen.

Bij de dubbele rittberger kwam hij ten val, maar hij wist zijn kür goed af te sluiten met een dubbele Lutz. De vrije kür waardeerde de jury met een score van 33.44 punten, waarmee hij zijn totaal van twee dagen op 53.95 bracht en hiermee op de tweede plaats eindigde

Jonge talenten
In de categorie Basic Novice A hadden drie jonge rijdsters Van DDD zich in 4 selectiewedstrijden zich bij de beste 12 gekwalificeerd voor deelname.
In deze categorie werd uitsluitend vrije kür gereden. Op zondag wist de 11-jarige Isa van Swieten uit Papendrecht zich naar een prima 4e plaats te rijden. Isabella Smit (10) uit Dordrecht werd 6e en Rosalie van Wageningen (11) uit Dordrecht eindigde op de 12e plaats.

RTC Dordrecht werkt
De komst van het RTC in Dordrecht en geboden trainingsfaciliteiten op de Dordtse Sportboulevard alsmede de trainingsweken in Dordrecht en Den Haag (Stichting Kunstrijden Nederland) bij Canadese topcoaches beginnen zichtbaar vruchten af te werpen.

Kunstrijtalent en Juniore rijdster Kyarha van Tiel liet het afgelopen ONK en daarmee de titel aan zich voorbij gaan. Deze 14 jarige rijdster is door de KSNB uitgezonden en gefaciliteerd door het NOC*NSF deze week als Nederlandse vertegenwoordiging op het Jeugd Olympisch Festival in Oostenrijk.

Uit 45 Europese landen zullen 900 sporters deelnemen. Namens het Nederlands team heeft Van Tiel de driekleur het sportcentrum binnen gebracht.

Met de resultaten in de afgelopen wedstrijden en het ONK van het afgelopen weekend kunnen zowel rijders als Nederlandse coaches Astrid Tammeling-Winkelman, Nicole Goossens en het trainersteam op een zeer geslaagd ONK terugkijken en in Dordrecht verder bouwen aan nationale en internationale waardering voor het Nederlandse kunstrijden.

Challenge Cup 2015:
Met de topprestaties geleverd op het ONK hebben de rijdsters een startbewijs verdiend voor de internationale Challenge Cup van 19 t/m 22 februari 2015 in Den Haag. Topschaatsers van over de hele wereld komen naar Nederland om hun kunsten te vertonen.

Lees meer over:

schaatsen ddd kunstschaatsen rtc onk
Deel dit bericht met je vrienden!