donderdag 2 december 2021

Alles over Dordrecht

Ruim 5000 zakken vuurwerkafval ingeleverd

20 januari 2015 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - De gemeente voert elk jaar campagne om het opruimen van vuurwerkafval te stimuleren. Onder de noemer ‘Vuurwerkafval? Ruim het op! Dat is veilig voor iedereen’ is ook dit jaar weer vuurwerkafval ingeleverd. In totaal zijn er 5.183 zakken naar diverse inleverpunten in de stad gebracht. Ook hebben Dordtenaren bijna 5000 kerstbomen ingeleverd.

Het aantal vuurwerkslachtoffers dat zich bij de huisartsenpost meldde is licht gedaald, van drieëntwintig naar twintig. De verwondingen aan ogen en hoofd kwamen vooral door vuurwerk dat door anderen is afgestoken. Bij de Spoedeisende Hulp waren er aanzienlijk minder vuurwerkgewonden dan andere recente jaren. Daar zijn zeven vuurwerkgewonden geregistreerd, van wie drie minderjarig. Twee gewonden hadden letsel aan een oog, de anderen letsel aan handen of huid. Er waren geen zeer ernstige letsels.

Schade toegenomen
Voor en tijdens Oud en Nieuw is schade aan objecten veroorzaakt door vandalen. Ondanks diverse maatregelen die zijn genomen om vernielingen in de openbare ruimte te voorkomen, is de schade aanzienlijk toegenomen. Het totaalbedrag voor de gemeente, inclusief de schade bij scholen, staat nu op 50.000 euro. Dat is € 8.000,- meer dan vorig jaar. De kosten zijn voor arbeid en het vervangen van materiaal. Vooral prullenbakken, speeltoestellen, verkeersborden, putdeksels en straatkolken moesten het ontgelden. De schade aan het straatmeubilair is meer dan verdubbeld vergeleken bij vorig jaar. De schade aan scholen daarentegen is sterk verminderd (vorig jaar is voor 22.000 euro schade geleden, dit jaar voor 3.000 euro).

Maatregelen
Om schade aan openbaar meubilair te voorkomen worden ieder jaar maatregelen genomen. Zo worden bijvoorbeeld vuurwerkkleppen aangebracht en zijn afvalcontainers aangepast. Het lijkt erop dat deze maatregelen steeds minder effect hebben. Vandalen zoeken steeds naar nieuwe mogelijkheden om objecten te vernielen. Twee derde van de schade is al voor oud en nieuw ontstaan, door vuurwerk dat mensen al ruim vóór de wettelijke verkoopdatum aangeschaft en afgestoken hebben. De gemeente verhaalt waar mogelijk de schade bij de daders. Cijfers over daders zijn nog niet compleet. Bij Bureau Halt zijn al wel gegevens bekend. 29 jongeren zijn naar Bureau Halt verwezen.

Campagne
De gemeente vraagt elk jaar met de campagne ‘Vuurwerkafval? Ruim het op!’ aandacht voor het veilig opruimen van vuurwerkafval. De reden hiervoor is dat kinderen op nieuwjaarsdag vaak naar vuurwerk zoeken dat niet is afgegaan. Ze proberen het dan alsnog af te steken. Het snel opruimen van vuurwerkafval kan vuurwerkslachtoffers voorkomen. Onderdeel van de campagne waren afvalgrijpers die mensen gratis bij Duurzaamheidscentrum Weizigt konden afhalen. De gemeente heeft ook gratis vuurwerkbrillen uitgedeeld op de markt en mensen konden ze ook bij de balie van het stadskantoor ophalen. Er zijn 500 vuurwerkbrillen uitgedeeld.

Zie ook:

Lees meer over:

gemeente vuurwerk afval
Deel dit bericht met je vrienden!