zaterdag 27 november 2021

Alles over Dordrecht

Columnist Kees Thies vindt afsteken van vuurwerk in Dordrecht uit de tijd

3 januari 2015

DORDRECHT – Vuurwerk kan niet meer zo in Dordrecht. Columnist Kees Thies van AD De Dordtenaar is hier uitgesproken in op radio Drechtstad FM. Hij vindt het afsteken van vuurwerk door particulieren inmiddels uit de tijd. ,,We moeten ermee kappen", aldus Kees Thies.

Het kan ook niet meer zo dat politie, brandweer en andere hulpdiensten er zo mee bezig worden gehouden en het afsteken van vuurwerk worden belaagd. 

Volgens columnist Thies zijn de normen ook verlaagd rond het afsteken van vuurwerk en daarom bepleit hij dat de gemeente verder het vuurwerk gaat afsteken.  Hij zegt vandaag in een column in de krant cynisch afscheid te hebben genomen van de gewoonte vuurwerk afsteken die volgens hem uit de tijd is.

Het consumentenvuurwerk wordt in een aantal plaatsen ook bestreden met gratis evenementenvuurwerk waar iedereen gratis naar kan kijken.

De discussie over vuurwerk zal begin 2015 in Dordrecht een nieuwe fase ingaan. Op aangeven van GroenLinks zal in elk geval worden gesproken over de instelling van vuurwerk vrije zones. ChristenUnie/SGP, CDA en GroenLinks hebben daarvoor samen een notitie opgesteld.

Daarnaast zal de politiek terug kijken op de opstootjes rondom het Vogelplein en op de Lijnbaan waar de mobiele eenheid de orde moest herstellen.  Beter voor Dordt (BVD) en GroenLinks hadden raadsleden in de buurt, die de rellen volgden en een vervolg overleg wensen.

Fractievoorzitter GroenLinks Kitty Kruger laat op Drechtstad FM weten dat het allemaal zo niet kan. Ze hoopt dat er draagvlak groeit in de stad om met particulier vuurwerk te stoppen. ,,Een meerderheid is de gemeenteraad is er nog niet, want er wordt gevraagd om een draagvlak van minstens zeventig procent om met het particulier vuurwerk te stoppen."  Ze hoopt op burgerinitiatief om eigen feesten te organiseren zodat er geen vuurwerk meer behoeft te worden afgestoken. Een groot vuurwerkfestival ziet zij graag bij het drierivieren punt bij Groothoofd.  ,,Je moet ergens beginnen. Zo ging het ook uiteindelijk met de verplichting van veiligheidsriemen in de auto.

De columnist is verbaasd dat sommige slachtoffers van vuurwerk kunnen reageren alsof het een bedrijfsrisico is.

In de uitzending vertelt Kees Thies ook dat zijn eerste bundel met column haast is uitverkocht en dat een tweede druk wordt overwogen.

,,Wat je in de column lesst, dat ben ik. Zuurheid is geen drijfveer", zo vertelt hij over zijn rol als columnist op Drechtstad FM.

Het nieuwe programma van Drechtstad FM dat ook door dichter Kees Klok werd aanbevolen is er elke zaterdag op 95,7 FM van tien tot twaalf,

uur te horen.

 

 

Lees meer over:

vuurwerk GroenLinks
Deel dit bericht met je vrienden!