Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'NOS noemt de kerstmarkt Dordrecht als succesnummer'
13dec 2014

NOS noemt de kerstmarkt Dordrecht als succesnummer

DORDRECHT - De NOS noemt de kerstmarkt in Dordrecht via verschillende media kanalen als een succesnummer. Dordrecht wordt een voorbeeld genoemd. Bij het weer van het 8 uur journaal van vrijdagavond kwam al het Scheffersplein in beeld. De eerste dag op zaterdag was weer echt Dordts druk. Voor zondag is het weer weer passend te noemen.

De winterbeleving in Dordrecht had in de jaren tachtig van de vorige eeuw in wijlen slaapvoorlichter JAAP DEKKER een eerste echte ambassadeur. Hij kende de sfeer uit Duitsland al richting kerst, want zijn dochter woonde er. Zoals Louise Bergenhenegouwen de moeder wordt genoemd van het woord SCHAPETROTS verdient Jaap het vaderschap  van de kerstmarkt.

OP steeds meer sites wordt aangegeven dat de grootste kerstmarkt echt is te vinden in Dordrecht. Tot en met zondag 14 december gaat het door met ongekende aantallen mensen in hartje stad.

De NOS bericht:

Steeds meer steden krijgen een kerstmarkt. Likkebaardend kijkend naar successen als Maastricht, Valkenburg en Dordrecht - waar miljoenen euro's met het evenement worden verdiend - hopen andere steden een graantje mee te pikken. Nieuw op de lijst dit jaar zijn onder meer een kerstmarkt op de Amsterdamse Zuidas en in Den Haag aan de Hofvijver.

Volgens de website kerstevenementen.nl telde ons land in 2011 bijna veertig kerstmarkten. Dit jaar zijn dat er 250. 

"Zuid-Limburg is het sterkst vertegenwoordigd, maar ook Zuid-Holland doet goed mee”, zegt Sarel Tempelman van VVV Nederland. Het fenomeen is volgens hem over komen waaien van onze oosterburen.

"In de afgelopen jaren is het aantal kerstmarkten en andere kerstgerelateerde evenementen enorm gegroeid. Inmiddels zijn de kerstmarkten helemaal onderdeel geworden van de winterbeleving van de Nederlandse steden en dorpen."

Lichtjesroutes

Zuid-Limburg spant met kerstmarkten de kroon. Honderdduizenden Nederlanders - maar ook Belgen, Duitsers, Engelsen en Fransen - trekken deze weken naar het zuiden om zich te vergapen aan kerstprullaria, ijsbaantjes, lichtjesroutes, levende kerststallen, koren en andere culturele activiteiten.

"Vroeger kon je hier in november en december een kanon afschieten, maar nu is het extreem druk", zegt Anya Niewierra van de VVV Zuid-Limburg. "December is nu belangrijker geworden dan de zomermaanden."

Uit onderzoek is gebleken dat de 1,8 miljoen toeristen die deze maand Zuid-Limburg aandoen, de regionale economie zo'n 100 miljoen euro opleveren: van hotelovernachtingen en parkeergeld tot bestedingen op de kerstmarkten.

 Deel dit bericht met je vrienden!