zondag 24 oktober 2021

Alles over Dordrecht

Burgemeester Arno Brok met afvaardiging naar Dordrecht in ZA

6 december 2014

DORDRECHT - Jan Janssen heeft iets met Zuid-Afrika en hij vindt de band tussen Dordrecht en Dordrecht in ZA van groot belang. Burgemeester Arno Brok gaat in januari 2015 naar Afrika met een afvaardiging en zal daar ook ZA Dordrecht bezoeken naast Bamenda, een partnerstad van de oudste stad van Holland.

Meer op de Jan Janssen agenda:

Dordtse agenda, er is natuurlijk veel meer, zie ook www.centrumdordrecht.nlwww.dordrecht.net en www.doindordt.nl:

- al vanaf 27-11 in de boekhandel, een nieuw deeltje in de serie 'Verhalen van Dordrecht', 'Verborgen schatten van het Statenplein', archeoloog Marc Dorst over de opgravingen op het Statenplein aan het eind van de negentiger jaren. De prijs is ongewijzigd  € 3,75;

- 7-12, 11.00, Energiehuis, Muziekstroom presenteert Camerata RCO;

- 7-12, 20.00, klassiek met Sursum Musica in galerie van Veen;

- 9-12, 19.30, Energiehuis/ToBe, De renaissance Schilderkunst in Italië en de Nederlanden, laatste avond van 4, Vlaamse Primitieven;

- Woensdag 10-12, Cinefiliaal in The Movies;

- 12-12, 20.00, Energiehuis, Muziekstroom, Codarts Percussion brengen Bach, Moussorgski;

- 13-12, 14.00, Stichting De Stad in 'De Holland' van Sybold van Ravensteyn, over het gebouw, de renovatie, het Nationaal Onderwijs Museum, eenmalige kans!;

- 13-12, 16.30, www.galerie-iroha.nl, Opening expositie '12x12';;

- 13-12, 20.00, Energiehuis, Muziekstroom, Latin.

Werner Nemes exploiteert De Etalage, tegenover The Movies, www.designetalage.nl/home. Ik ga vaak even kijken wat voor nieuws hij heeft in zijn kunst en design aanbod. Heb daar verschillende keren mooie cadeautjes gekocht voor mijn partner en dochter. En voor mijzelf uiteraard.

Ik kwam hem weer tegen op de kijkdagen van Mak Veilingen. Waar ook weer een hoop mooie kunst te zien was (en op te bieden was, een paar dagen later). Pieter Jorissen, eigenaar en veilingmeester, loopt op de kijkdagen rond om toelichting te geven op de vele te veilen kunstobjecten.

Werner weet wat mooi is. Ga eens kijken in De Etalage, en koop wat moois voor iemand die voor jou de moeite is. Voor Sinterklaas is het te laat, Kerst moet nog komen.

Movies bracht deze week in Cinefiliaal 'Om de wereld in 50 concerten', over de tournee van het Koninklijk Concertgebouworkest. Bij gelegenheid van hun 125 jarig bestaan. Het concert dat mij het meest aansprak was dat in Soweto. Ik heb het van internet gehaald, een stevige kou hield me thuis. Ik ben bevooroordeeld en hou van Zuid Afrika, hoeveel er op de huidige situatie ook is aan te merken. Met de Stichting Dordrecht-Dordrecht (www.dordrecht-dordrecht.nl), hier ben ik secretaris van, helpen wij Dordrecht en Dordtenaren in Zuid Afrika.

Muziekstroom Drechtsteden presenteert zondag CamerataKCO, een smaldeel van het het Koninklijk Concertgebouw Orkest. 11.00 uur, koffieconcert. Wereldklasse in het Energiehuis in Dordrecht, Vivaldi, Bach en Part. Op 12-12 as, 20.00 is er Codart Percussion Ensemble met Bach en Moussorgski. 13-12, 20.00 is er Latin. Meer info op www.muziekstroomdordrecht.nl.

De meest vertederende film over klassieke muziek vind ik nog steeds 'Kinshasa Symphony Orchestra'. De trailer zie: www.youtube.com/watch?v=_vTk0XsgZV4.

Dordrecht Museum heeft de tentoonstelling Wonderen van licht, Ikonen uit Recklinghausen en Varna. Op 20 december organiseert De Vrije Academie uit Amsterdam van 11.30-13.00 en 14.00-15.30 een rondleiding met toelichting. Normaal heb ik een hekel aan wachtlijsten maar bij deze twee doet het me goed dat ze er zijn. De tentoonstelling is uiteraard ook zonder rondleiding dik de moeite waard.

Geweldige gasten had het slotfeest van 'Nederland Leest'. Onze eigen Marieke van Leeuwen was spreekstalmeester. Maarten 't Hart werd door Mensje van Keulen geïnterviewd. Of was het omgekeerd? Prachtig gesprek, boordevol humor. Herman Brusselmans maakte zijn profiel helemaal waar met eveneens prachtige en maar soms ook harde en confronterende humor. Diederik Jekel en Stine Jensen bogen zich over het lot van de mens: genotype of fenotype,'helaas je bent zo geboren' of 'kom op, er is iets aan te doen!' Redmond O'Hanlon is een begenadigd verteller die ik gemist heb, net als de 'eendenman' Kees Moeliker en Judith Koelemeijer. het Dordtse Door was doorlopend aanwezig met de culturele apotheek. 

Wethouder Piet Sleeking met ega en ik waren er, met vele anderen. Met liefde en plezier. Wat een mooi event en programma.

Dansen met Bach, de gavotte

Dit was in zijn oorsprong een dans van de Gavotten, bewoners van de Franse Alpen. Zij werden zo genoemd omdat kropgezwellen in hun hals er veel voorkwam, in het dialect 'gava'. Veelvraten zou je het ook kunnen noemen. In de loop van de 17de eeuw, Louis XIV, werd deze dans populair bij de Franse adel. Het is een dans in snel tempo. Het lijkt op de bourree die rustiger is. Alles uiteraard volgens Wim Faas.

DE Bach gavotte komt BWV 1006: www.youtube.com/watch?v=tBl1CFZvY0o.

 

Lees meer over:

brok Jan Janssen
Deel dit bericht met je vrienden!