zondag 24 oktober 2021

Alles over Dordrecht

,,Wat te doen aan de onbekendheid van Dordrecht"

22 november 2014

DORDRECHT - Jan Janssen legt vandaag uit, dat hij niet in Dordrecht is geboren, maar er toch trots op is. Hij legt uit in zijn agenda een LIMBO te zijn. ,,Wat te doen aan de onbekendheid van Dordrecht", is zijn vraag.  Stap één is volgens Jan Janssen: Hij roept de Dordtenaren op zelf iets te gaan doen en ook te genieten van wat allemaal in Dordrecht al gebeurt. In zijn stuk mogelijkheden om iets tegen de onbekendheid te doen.

 

Zijn agenda: Janssen zijn perspectief op Dordrecht:

 

Dordtse agenda, er is natuurlijk veel meer, zie ook www.centrumdordrecht.nlwww.dordrecht.net en www.facebook.com/Doindordt (even doorklikken!):

- 23-11, 15.00, Galerie de Compagnie opent de expositie Ad Arma, met proeven van biologische topwijnen;

- Ook de 23ste om 15.00, het Dordtse Kindertheater Marjolijn in het theater van Inter Amicos, 'In de Verte' (2-6 jr);

- Ook 23-11, Theater 450, Frederic&de katoenvelden met Daan Hofland, 15.00 is uitverkocht!, Marieke en Joop bieden ook 20.00 aan;

- 25-11, 19.30, Energiehuis, 3de avond in serie van 4, Tobe, Renaissance in Italië en de Nederlanden, 4de en laatste avond is 9-12;

- 26-11, 20.00, Stichting De Stad in de Compagnie, Kees Rouw over Sybold van Ravesteyn, architect van oa 'De Holland' (waar Nationaal Onderwijs Museum in komt) en 'Kunstmin'. Van Ravesteyn is ook van diergaarde Blijdorp;

- Ook de 26ste, 20.30 Cinefiliaal, de afgelopen week was de film 'Still the Water' van Naomi Kawase, zeer de moeite. Korte en mooie inleiding, zoals elke keer, door Geert zelf. Ik ben de 26ste  bij 'De Stad' in de Compagnie. Helaas, ik heb maar een lijf;

- 28-11, 20.00, MOV in Antoniuskerk, Vespers van Rachmaninov en Mis in D van Dvorak;

- 29-11, vanaf 14.00, Merz, Dordtse Bands uit de 60ger-90ger jaren;

- 29-11, vanaf 16.00 tot na middernacht, Kunstmin, Nederland Leest Slotfeest, primeur van De Bibliotheek AanZet, weergaloos programma, http://nederlandleestslotfeest.nl/#;

- 29/30-11, Movies, Eerste Nederlandse Veteranenfestival, zie www.themoviesdordrecht.nl, ook voor het hele filmprogramma van de week.

 

Dominique van Dijk voelt zich, net als ik, echt trots op Dordt. Geen van 2en zijn we hier geboren en getogen. Zij is Hagenees, ik Limbo (buurt van Nijmegen weliswaar). Beiden verwonderen we ons over de grote onbekendheid van Dordt, wat er te doen is, wat mensen mensen allemaal missen omdat ze het niet weten.

Te beginnen bij Dordtenaren zelf. Beiden vinden we dat ten onrechte en doen er wat aan. Zij met Doindordt (www.doindordt.nl en www.facebook.com/Doindordt) en ik met deze nieuwsbrief. Beiden infecteren we vrienden en kennissen met: Ben je daar niet geweest?, dan heb je wel wat gemist! 

Wij hebben elkaar leren kennen en verkend wat zou kunnen helpen. Een netwerk (gewoon mensen die elkaar moeten leren kennen en wat kunnen hebben aan elkaar) van 'Jonge Dordtse Wilden' kan wat zijn. Jonge Dordtenaren met enthousiaste ideeën en de ambitie dit zowel voor de stad als ook zakelijk van betekenis te laten zijn. Ik vergeet er natuurlijk veel maar toch: Fiona en Marc van Coffeelicious horen erbij, Elio en Sirio Barone, Minouche van Popup, Richard ten Buitelaar van Q-makelaars, de iets minder jonge Saskia Wind van Windsister en Jolanda Brandenhorst van Intermezzo,, Jacoline de Heer van Door, Sev van Sluysdam van Fier, Ferry van Merz, Ingrid en Danielle van Puur. Eva Jansen Manenschijn van oa het RO-theater, Lara Geense van Bibelot en rekenen we erbij, net als Linda Janssen van oa Dordrechts Museum. Marije Vogelzang en Myriam Hendrickx van Rutte werden uitgebreid geportretteerd in een zaterdageditie van het Financieel Dagblad, zij horen erbij. En natuurlijk wijzelf. We kouwen eens op ons gesprek en gaan het een vervolg geven. Het moet geen institutionalisering zijn maar energieke en zakelijke verbindingen opleveren. En natuurlijk ook geen duplicaat zijn van www.dockdordrecht.nl. Reacties, ook nu al, zijn uiteraard welkom. Ook via de site van Dominique!

 

Bas Heijstek was lang boegbeeld van Inter Amicos (www.ia-dordt.nl). En het Wantijbad. Tegenwoordig kom ik hem veel tegen in duurzaaamheidskringen. Maar hij was er weer, bij Inter Amicos, achter de bar, bij de uitvoering die ik zag.

Inter Amicos heeft het 2de intiemste theater van Dordrecht, na Theater 450 van Marieke  van Leeuwen. Het ligt aan de Christiaan de Wettstraat 2a, bij mij om de hoek.

'Koninklijke Rederijkerskamer Inter Amicos' is van 1896, het oudste amateur-toneelgezelschap van Dordrecht. Burgemeester Arno Brok is beschermheer.

Hun najaarsproduktie 2014 is 'Drie Hoge Hoeden'. Het is inmiddels al 3 keer gespeeld. Op 28 en 29 november as zijn de laatste 2 uitvoeringen, 20.30 uur. In hun eigen, intieme theater.

 

Victor Deconinck is van Galerie De Compagnie, in Dordrecht. Op zondag as, 23 november, 15.00, opent de expositie met werk van Ad Arma. Wijnhandel Morauw uit Arnhem laat jullie kennismaken met biologische topwijnen. 

'Terloops' levert Victor een aantal andere bijdragen aan Dordt. Hij is gastheer van vele Dordtse organisaties en bijeenkomsten. Jarenlang heeft hij de Johan de Witt-lezing gepresenteerd. Afgelopen keer voor het laatst. Hij kondigde gelijk een nieuw initiatief aan.

 

Pieter Jorissen is van www.makveilingen.nl. Komende week is er weer een kunst- en antiekveiling. Van te voren gaan kijken is raadzaam en een mooie start naar het eigendom van wat moois. Bieden op een door jouw begeerd kunstwerk op de veiling zelf is enerverend. Wie biedt er ook......tot hoever wil ik gaan.......tja, het is wel prachtig........ik heb altijd al een Dordts gezicht aan de muur willen hebben hangen......dit is toch wel een geweldig cadeau voor Sinterklaas of Kerst.........hier doe ik (vul zelf maar in) een groot plezier mee.....etc

Op hun site staat hoe het allemaal in zijn werk gaat.

Kijkdagen:  Zaterdag 22 en zondag 23 november: 12.00-16.00 uur

                   Maandag 24 november: 10.00-16.00 uur          

Veiling:       Woensdag 26, donderdag 27 en vrijdag 28 november: 13.30 uur

De tip van het velinghuis staat ook standaard op hun site: Combineer onze kijkdag/veiling met een bezoek aan het Dordrechts museum (www.dordrechtsmuseum.nl), Huis van Gijn (www.huisvangijn.nl) of het Museum aan de Maas (www.dordtspatriciershuis.nl). Ook super!

 

Bert den Boer (www.bbdb.info) verrast ons maandelijks met een lichte column die toch te denken geeft. Bert is coach (van mensen 'in functie'), adviseert organisaties over hun performance en traint organisaties en (samenwerkende) teams. Daarnaast stopt hij energie, ervaring en kunde in veel andere Dordtse activiteiten. Meestal 'om niet'. Graag breng ik een cursusaanbod van hem onder jullie aandacht: www.kloosterhotelzin.nl/agenda/125/workshop-in-beweging-6-dagen-diepgang-en-verrassing.html. Bert kennende kom je er gelouterd en vol energie vandaan. 

 

Dansen met Bach, Quodlibet

Het is verwarrend maar weer geen dans die specifiek deel uitmaakt van een suite. Quodlibet betekent zoiets als 'voor elk wat wils'. Op feesten en partijen werd het gezongen met 'ondeugende' teksten, in fuga vorm door elkaar zodat de tekst voor kinderen niet verstaanbaar was. Op de jaarlijkse familiedag van Bach waren ze ook populair. Wim Faas noemt de wereldlijke Koffiecantate, BWV 211 en ook de Boerencantate die een tekst en met toespelingen bevatten. De teksten worden niet door Bach, volgens hem, schrijft ie vergoelijkend, muzikaal uitgewerkt. Een voorbeeld waar tekst en muziek nauwelijks bij elkaar lijken te horen leent hij van DE Bachkenner Maarten 't Hart: Cantate 206, www.youtube.com/watch?v=uPvSavz7I7M.

Tekst en muziek congrueerden gisterenavond prima, bij 'Allen Ginsberg in Nederland, 1983 revisited'. Hij was, met Jack Kerouac en William Burroughs de representant van Beatnick. Joost Zwagerman beschrijft hun betekenis uitgebreid in 'Americana I'. Simon Vinkenoog was de vertaler en vriend van Ginsberg. De toonzetting is van Jacq Palings, de uitvoering door het Mondriaan Kwartet, nu en ook in 1983. Een oudere man naast mij zakte in elkaar maar overleefde. Al met al een bijzondere avond.

 

Buiten Dordt:

- 24-11, Arminius Rotterdam, 'Robots nemen het over';

- 27,11, Doelen, Red Sofa;

- 27 tm 30-11, Amsterdam Art Weekend;

- Ook tm 30-11, PAN in de RAI in Amsterdam;

- 30-11 Doelen, Red Sofa. 

Dordtse agenda, er is natuurlijk veel meer, zie ook www.centrumdordrecht.nlwww.dordrecht.net en www.facebook.com/Doindordt (even doorklikken!):

- 23-11, 15.00, Galerie de Compagnie opent de expositie Ad Arma, met proeven van biologische topwijnen;

- Ook de 23ste om 15.00, het Dordtse Kindertheater Marjolijn in het theater van Inter Amicos, 'In de Verte' (2-6 jr);

- Ook 23-11, Theater 450, Frederic&de katoenvelden met Daan Hofland, 15.00 is uitverkocht!, Marieke en Joop bieden ook 20.00 aan;

- 25-11, 19.30, Energiehuis, 3de avond in serie van 4, Tobe, Renaissance in Italië en de Nederlanden, 4de en laatste avond is 9-12;

- 26-11, 20.00, Stichting De Stad in de Compagnie, Kees Rouw over Sybold van Ravesteyn, architect van oa 'De Holland' (waar Nationaal Onderwijs Museum in komt) en 'Kunstmin'. Van Ravesteyn is ook van diergaarde Blijdorp;

- Ook de 26ste, 20.30 Cinefiliaal, de afgelopen week was de film 'Still the Water' van Naomi Kawase, zeer de moeite. Korte en mooie inleiding, zoals elke keer, door Geert zelf. Ik ben de 26ste  bij 'De Stad' in de Compagnie. Helaas, ik heb maar een lijf;

- 28-11, 20.00, MOV in Antoniuskerk, Vespers van Rachmaninov en Mis in D van Dvorak;

- 29-11, vanaf 14.00, Merz, Dordtse Bands uit de 60ger-90ger jaren;

- 29-11, vanaf 16.00 tot na middernacht, Kunstmin, Nederland Leest Slotfeest, primeur van De Bibliotheek AanZet, weergaloos programma, http://nederlandleestslotfeest.nl/#;

- 29/30-11, Movies, Eerste Nederlandse Veteranenfestival, zie www.themoviesdordrecht.nl, ook voor het hele filmprogramma van de week.

 

Dominique van Dijk voelt zich, net als ik, echt trots op Dordt. Geen van 2en zijn we hier geboren en getogen. Zij is Hagenees, ik Limbo (buurt van Nijmegen weliswaar). Beiden verwonderen we ons over de grote onbekendheid van Dordt, wat er te doen is, wat mensen mensen allemaal missen omdat ze het niet weten. Te beginnen bij Dordtenaren zelf. Beiden vinden we dat ten onrechte en doen er wat aan. Zij met Doindordt (www.doindordt.nl en www.facebook.com/Doindordt) en ik met deze nieuwsbrief. Beiden infecteren we vrienden en kennissen met: Ben je daar niet geweest?, dan heb je wel wat gemist! 

Wij hebben elkaar leren kennen en verkend wat zou kunnen helpen. Een netwerk (gewoon mensen die elkaar moeten leren kennen en wat kunnen hebben aan elkaar) van 'Jonge Dordtse Wilden' kan wat zijn. Jonge Dordtenaren met enthousiaste ideeën en de ambitie dit zowel voor de stad als ook zakelijk van betekenis te laten zijn. Ik vergeet er natuurlijk veel maar toch: Fiona en Marc van Coffeelicious horen erbij, Elio en Sirio Barone, Minouche van Popup, Richard ten Buitelaar van Q-makelaars, de iets minder jonge Saskia Wind van Windsister en Jolanda Brandenhorst van Intermezzo,, Jacoline de Heer van Door, Sev van Sluysdam van Fier, Ferry van Merz, Ingrid en Danielle van Puur. Eva Jansen Manenschijn van oa het RO-theater, Lara Geense van Bibelot en rekenen we erbij, net als Linda Janssen van oa Dordrechts Museum. Marije Vogelzang en Myriam Hendrickx van Rutte werden uitgebreid geportretteerd in een zaterdageditie van het Financieel Dagblad, zij horen erbij. En natuurlijk wijzelf. We kouwen eens op ons gesprek en gaan het een vervolg geven. Het moet geen institutionalisering zijn maar energieke en zakelijke verbindingen opleveren. En natuurlijk ook geen duplicaat zijn van www.dockdordrecht.nl. Reacties, ook nu al, zijn uiteraard welkom. Ook via de site van Dominique!

 

Bas Heijstek was lang boegbeeld van Inter Amicos (www.ia-dordt.nl). En het Wantijbad. Tegenwoordig kom ik hem veel tegen in duurzaaamheidskringen. Maar hij was er weer, bij Inter Amicos, achter de bar, bij de uitvoering die ik zag.

Inter Amicos heeft het 2de intiemste theater van Dordrecht, na Theater 450 van Marieke  van Leeuwen. Het ligt aan de Christiaan de Wettstraat 2a, bij mij om de hoek.

'Koninklijke Rederijkerskamer Inter Amicos' is van 1896, het oudste amateur-toneelgezelschap van Dordrecht. Burgemeester Arno Brok is beschermheer.

Hun najaarsproduktie 2014 is 'Drie Hoge Hoeden'. Het is inmiddels al 3 keer gespeeld. Op 28 en 29 november as zijn de laatste 2 uitvoeringen, 20.30 uur. In hun eigen, intieme theater.

 

Victor Deconinck is van Galerie De Compagnie, in Dordrecht. Op zondag as, 23 november, 15.00, opent de expositie met werk van Ad Arma. Wijnhandel Morauw uit Arnhem laat jullie kennismaken met biologische topwijnen. 

'Terloops' levert Victor een aantal andere bijdragen aan Dordt. Hij is gastheer van vele Dordtse organisaties en bijeenkomsten. Jarenlang heeft hij de Johan de Witt-lezing gepresenteerd. Afgelopen keer voor het laatst. Hij kondigde gelijk een nieuw initiatief aan.

 

Pieter Jorissen is van www.makveilingen.nl. Komende week is er weer een kunst- en antiekveiling. Van te voren gaan kijken is raadzaam en een mooie start naar het eigendom van wat moois. Bieden op een door jouw begeerd kunstwerk op de veiling zelf is enerverend. Wie biedt er ook......tot hoever wil ik gaan.......tja, het is wel prachtig........ik heb altijd al een Dordts gezicht aan de muur willen hebben hangen......dit is toch wel een geweldig cadeau voor Sinterklaas of Kerst.........hier doe ik (vul zelf maar in) een groot plezier mee.....etc

Op hun site staat hoe het allemaal in zijn werk gaat.

Kijkdagen:  Zaterdag 22 en zondag 23 november: 12.00-16.00 uur

                   Maandag 24 november: 10.00-16.00 uur          

Veiling:       Woensdag 26, donderdag 27 en vrijdag 28 november: 13.30 uur

De tip van het velinghuis staat ook standaard op hun site: Combineer onze kijkdag/veiling met een bezoek aan het Dordrechts museum (www.dordrechtsmuseum.nl), Huis van Gijn (www.huisvangijn.nl) of het Museum aan de Maas (www.dordtspatriciershuis.nl). Ook super!

 

Bert den Boer (www.bbdb.info) verrast ons maandelijks met een lichte column die toch te denken geeft. Bert is coach (van mensen 'in functie'), adviseert organisaties over hun performance en traint organisaties en (samenwerkende) teams. Daarnaast stopt hij energie, ervaring en kunde in veel andere Dordtse activiteiten. Meestal 'om niet'. Graag breng ik een cursusaanbod van hem onder jullie aandacht: www.kloosterhotelzin.nl/agenda/125/workshop-in-beweging-6-dagen-diepgang-en-verrassing.html. Bert kennende kom je er gelouterd en vol energie vandaan. 

 

Dansen met Bach, Quodlibet

Het is verwarrend maar weer geen dans die specifiek deel uitmaakt van een suite. Quodlibet betekent zoiets als 'voor elk wat wils'. Op feesten en partijen werd het gezongen met 'ondeugende' teksten, in fuga vorm door elkaar zodat de tekst voor kinderen niet verstaanbaar was. Op de jaarlijkse familiedag van Bach waren ze ook populair. Wim Faas noemt de wereldlijke Koffiecantate, BWV 211 en ook de Boerencantate die een tekst en met toespelingen bevatten. De teksten worden niet door Bach, volgens hem, schrijft ie vergoelijkend, muzikaal uitgewerkt. Een voorbeeld waar tekst en muziek nauwelijks bij elkaar lijken te horen leent hij van DE Bachkenner Maarten 't Hart: Cantate 206, www.youtube.com/watch?v=uPvSavz7I7M.

Tekst en muziek congrueerden gisterenavond prima, bij 'Allen Ginsberg in Nederland, 1983 revisited'. Hij was, met Jack Kerouac en William Burroughs de representant van Beatnick. Joost Zwagerman beschrijft hun betekenis uitgebreid in 'Americana I'. Simon Vinkenoog was de vertaler en vriend van Ginsberg. De toonzetting is van Jacq Palings, de uitvoering door het Mondriaan Kwartet, nu en ook in 1983. Een oudere man naast mij zakte in elkaar maar overleefde. Al met al een bijzondere avond.

 

Buiten Dordt:

- 24-11, Arminius Rotterdam, 'Robots nemen het over';

- 27,11, Doelen, Red Sofa;

- 27 tm 30-11, Amsterdam Art Weekend;

- Ook tm 30-11, PAN in de RAI in Amsterdam;

- 30-11 Doelen, Red Sofa. 

Dordtse agenda, er is natuurlijk veel meer, zie ook www.centrumdordrecht.nlwww.dordrecht.net en www.facebook.com/Doindordt (even doorklikken!):

- 23-11, 15.00, Galerie de Compagnie opent de expositie Ad Arma, met proeven van biologische topwijnen;

- Ook de 23ste om 15.00, het Dordtse Kindertheater Marjolijn in het theater van Inter Amicos, 'In de Verte' (2-6 jr);

- Ook 23-11, Theater 450, Frederic&de katoenvelden met Daan Hofland, 15.00 is uitverkocht!, Marieke en Joop bieden ook 20.00 aan;

- 25-11, 19.30, Energiehuis, 3de avond in serie van 4, Tobe, Renaissance in Italië en de Nederlanden, 4de en laatste avond is 9-12;

- 26-11, 20.00, Stichting De Stad in de Compagnie, Kees Rouw over Sybold van Ravesteyn, architect van oa 'De Holland' (waar Nationaal Onderwijs Museum in komt) en 'Kunstmin'. Van Ravesteyn is ook van diergaarde Blijdorp;

- Ook de 26ste, 20.30 Cinefiliaal, de afgelopen week was de film 'Still the Water' van Naomi Kawase, zeer de moeite. Korte en mooie inleiding, zoals elke keer, door Geert zelf. Ik ben de 26ste  bij 'De Stad' in de Compagnie. Helaas, ik heb maar een lijf;

- 28-11, 20.00, MOV in Antoniuskerk, Vespers van Rachmaninov en Mis in D van Dvorak;

- 29-11, vanaf 14.00, Merz, Dordtse Bands uit de 60ger-90ger jaren;

- 29-11, vanaf 16.00 tot na middernacht, Kunstmin, Nederland Leest Slotfeest, primeur van De Bibliotheek AanZet, weergaloos programma, http://nederlandleestslotfeest.nl/#;

- 29/30-11, Movies, Eerste Nederlandse Veteranenfestival, zie www.themoviesdordrecht.nl, ook voor het hele filmprogramma van de week.

 

 

 

Bas Heijstek was lang boegbeeld van Inter Amicos (www.ia-dordt.nl). En het Wantijbad. Tegenwoordig kom ik hem veel tegen in duurzaaamheidskringen. Maar hij was er weer, bij Inter Amicos, achter de bar, bij de uitvoering die ik zag.

Inter Amicos heeft het 2de intiemste theater van Dordrecht, na Theater 450 van Marieke  van Leeuwen. Het ligt aan de Christiaan de Wettstraat 2a, bij mij om de hoek.

'Koninklijke Rederijkerskamer Inter Amicos' is van 1896, het oudste amateur-toneelgezelschap van Dordrecht. Burgemeester Arno Brok is beschermheer.

Hun najaarsproduktie 2014 is 'Drie Hoge Hoeden'. Het is inmiddels al 3 keer gespeeld. Op 28 en 29 november as zijn de laatste 2 uitvoeringen, 20.30 uur. In hun eigen, intieme theater.

 

Victor Deconinck is van Galerie De Compagnie, in Dordrecht. Op zondag as, 23 november, 15.00, opent de expositie met werk van Ad Arma. Wijnhandel Morauw uit Arnhem laat jullie kennismaken met biologische topwijnen. 

'Terloops' levert Victor een aantal andere bijdragen aan Dordt. Hij is gastheer van vele Dordtse organisaties en bijeenkomsten. Jarenlang heeft hij de Johan de Witt-lezing gepresenteerd. Afgelopen keer voor het laatst. Hij kondigde gelijk een nieuw initiatief aan.

 

Pieter Jorissen is van www.makveilingen.nl. Komende week is er weer een kunst- en antiekveiling. Van te voren gaan kijken is raadzaam en een mooie start naar het eigendom van wat moois. Bieden op een door jouw begeerd kunstwerk op de veiling zelf is enerverend. Wie biedt er ook......tot hoever wil ik gaan.......tja, het is wel prachtig........ik heb altijd al een Dordts gezicht aan de muur willen hebben hangen......dit is toch wel een geweldig cadeau voor Sinterklaas of Kerst.........hier doe ik (vul zelf maar in) een groot plezier mee.....etc

Op hun site staat hoe het allemaal in zijn werk gaat.

Kijkdagen:  Zaterdag 22 en zondag 23 november: 12.00-16.00 uur

                   Maandag 24 november: 10.00-16.00 uur          

Veiling:       Woensdag 26, donderdag 27 en vrijdag 28 november: 13.30 uur

De tip van het velinghuis staat ook standaard op hun site: Combineer onze kijkdag/veiling met een bezoek aan het Dordrechts museum (www.dordrechtsmuseum.nl), Huis van Gijn (www.huisvangijn.nl) of het Museum aan de Maas (www.dordtspatriciershuis.nl). Ook super!

 

Bert den Boer (www.bbdb.info) verrast ons maandelijks met een lichte column die toch te denken geeft. Bert is coach (van mensen 'in functie'), adviseert organisaties over hun performance en traint organisaties en (samenwerkende) teams. Daarnaast stopt hij energie, ervaring en kunde in veel andere Dordtse activiteiten. Meestal 'om niet'. Graag breng ik een cursusaanbod van hem onder jullie aandacht: www.kloosterhotelzin.nl/agenda/125/workshop-in-beweging-6-dagen-diepgang-en-verrassing.html. Bert kennende kom je er gelouterd en vol energie vandaan. 

 

Dansen met Bach, Quodlibet

Het is verwarrend maar weer geen dans die specifiek deel uitmaakt van een suite. Quodlibet betekent zoiets als 'voor elk wat wils'. Op feesten en partijen werd het gezongen met 'ondeugende' teksten, in fuga vorm door elkaar zodat de tekst voor kinderen niet verstaanbaar was. Op de jaarlijkse familiedag van Bach waren ze ook populair. Wim Faas noemt de wereldlijke Koffiecantate, BWV 211 en ook de Boerencantate die een tekst en met toespelingen bevatten. De teksten worden niet door Bach, volgens hem, schrijft ie vergoelijkend, muzikaal uitgewerkt. Een voorbeeld waar tekst en muziek nauwelijks bij elkaar lijken te horen leent hij van DE Bachkenner Maarten 't Hart: Cantate 206, www.youtube.com/watch?v=uPvSavz7I7M.

Tekst en muziek congrueerden gisterenavond prima, bij 'Allen Ginsberg in Nederland, 1983 revisited'. Hij was, met Jack Kerouac en William Burroughs de representant van Beatnick. Joost Zwagerman beschrijft hun betekenis uitgebreid in 'Americana I'. Simon Vinkenoog was de vertaler en vriend van Ginsberg. De toonzetting is van Jacq Palings, de uitvoering door het Mondriaan Kwartet, nu en ook in 1983. Een oudere man naast mij zakte in elkaar maar overleefde. Al met al een bijzondere avond.

 

Buiten Dordt:

- 24-11, Arminius Rotterdam, 'Robots nemen het over';

- 27,11, Doelen, Red Sofa;

- 27 tm 30-11, Amsterdam Art Weekend;

- Ook tm 30-11, PAN in de RAI in Amsterdam;

- 30-11 Doelen, Red Sofa. 

Lees meer over:

Jan Janssen Limbo
Deel dit bericht met je vrienden!