zaterdag 27 november 2021

Alles over Dordrecht

Twee Dordtse hoogleraren over Dordtse Synode via you tube te beluisteren

17 november 2014

DORDRECHT - Alhoewel de Dordtse Synode pas in 2018-2019 uitgebreid wordt herdacht in Dordrecht en daarbuiten, is de voorbereiding in volle gang. Het Platform Raad van Kerken Dordrecht organiseerde een avond met een lezing van twee hoogleraren: Antoon Vos en Fred van Lieburg.

De twee wetenschappers wonen ook in Dordrecht. Ze gaven vanuit een eigen invalshoek hun visie op de internationale bijeenkomst binnen de stadsmuren bijna vierhonderd jaar geleden.

Hun teksten zijn op internet gezet:

De lezing ook op Youtube. URL is https://www.youtube.com/watch?v=2U2dlk-1bcc

 

Het Reformatorisch Dagblad (RD) deed via journalist Andre Bijl uitgebried verslag. Hij begon op de volgende wijze:

Met de thema-avond ”Dordt voor dummies” heeft het Platform Raad van Kerken in Dordrecht donderdag de aftrap verricht voor de viering van 400 jaar Dordtse Synode. „Hoe maken we de taal van de kerk bekend buiten de kerkmuren?” vatte voorzitter Hans Berrevoets de avond samen in een centrale vraag.

„Welke psalmen er destijds op de synode werden gezongen weten we niet precies”, begon de christelijke gereformeerde ds. G. J. H. Vogel. „De voertaal was Latijn en er waren gasten...

 

Eerdere berichten:

logo Dordrecht Alles over Dordrecht...
 

Mijlpaal Dordtse Synode 1618-1619 krijgt steeds meer aandacht

vrijdag 17 okt 2014 (laatst gewijzigd op: 17 oktober 2014, 12:35) Afbeelding bij nieuwsitem 'Mijlpaal Dordtse Synode 1618-1619 krijgt steeds meer aandacht'

DORDRECHT -  De mijlpaal in de geschiedenis van Dordrecht, de Dordtse Synode van 1618-1619, krijgt steeds meer aandacht. Het Reformatorisch Dagblad besteedt vandaag uitgebreid aandacht aan de aftrap bijeenkomst voor de herdenking die door het Platform Raad van Kerken werd belegd. EO radio 5 - Door de wereld - besteedt er aandacht aan maandag 20 oktober tussen 20 en 21 uur. De professoren Fred van Lieburg en Antoon Vos zijn te horen. Namens de Raad van Kerken komt ds. GertJan Vogel van de Zuidhovenkerk aan het woord.

Al eerder was Dordrecht en de Dordtse Synode in het nieuws op de zender Groot Nieuws Radio AM 1008 en Plein 5 op radio 5.

De herdenking in alle facetten wordt ook genoemd in de begroting van de gemeente Dordrecht die in november door de gemeenteraad wordt besproken. Na dat politieke overleg zal Han Bakker, die ook een sleutelrol vervulde in 2009 bij de herdenking van het zogeheten Calvijnjaar in Dordrecht, aan de slag kunnen.  Het Nederlands Dagblad (ND), Trouw en de Stem van Dordt besteden reeds aandacht aan de komende mijlpaal voor Dordrecht in 2018 en 2019. AD De Dordtenaar besteedt  op vrijdag 24 oktober de historische tijdreis op de achterpagina van het regio katern aan de Dordtse Synode. 

De stichting Reformatie Instituut Dordrecht (RID) waarmee de Raad van Kerken samenwerkt, is speciaal opgricht om een breed programma rond vierhonderd jaar Dordtse Synode mogelijk te maken in 2018 en 2019. Prof. James Kennedy is van het RID de voorzitter. EO-presentator Andre Diepenbroek is vice-voorzitter.

http://www.eo.nl/radio5/programmas/eodoordeweek/

Zie ook:

 

Deel dit bericht met je vrienden!