maandag 6 december 2021

Alles over Dordrecht

Speciale balie in ziekenhuishal voor vragen over ontslag en nazorg

14 november 2014 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Patiënten en hun naasten kunnen met vragen over het ontslag uit het ziekenhuis en wat er daarná gebeurt, vanaf nu terecht bij de Thuisbalie: een speciaal loket in de hal van het Albert Schweitzer ziekenhuis, locatie Dordwijk. Het is speciaal bedoeld voor mensen die na ontslag nog zorg nodig hebben.

"We doen als ziekenhuis goed en belangrijk werk, maar we zijn tegelijkertijd maar een onderdeel van het totale ziekte- en zorgproces van een patiënt", zei bestuursvoorzitter Pier Eringa bij de opening van de balie. "Het gaat steeds meer om de totale keten, die de patiënt zo 'naadloos' mogelijk moet doorlopen. Dus moeten wij ook de aansluiting op het vervolg, de nazorg, goed organiseren."

De Thuisbalie is een adviespunt waar patiënten, familieleden en zorgverleners terecht kunnen met vragen over ontslag en (na)zorg. De Thuisbalie zit in balie 9 van de Poliklinische Apotheek op de locatie Dordwijk (in de centrale hal).

Dit loket is een verlengstuk van het Transferbureau, de al lang bestaande ziekenhuisafdeling die verantwoordelijk is voor het 'uitplaatsen' van patiënten die na ontslag uit het ziekenhuis nog zorg nodig hebben. Het bureau regelt hiervoor alle overleg, afspraken en papieren en het helpt patiënten die na een bezoek aan de polikliniek thuis moeten beginnen met bepaalde therapieën of sondevoeding.

Er hoeft geen afspraak gemaakt te worden bij de Thuisbalie. Inlopen kan op alle werkdagen van 12.30 tot 16.00 uur. De balie wordt bemand door medewerkers van het Transferbureau.

Foto: Ziekenhuisbestuurder Pier Eringa opent de balie, rechts Margriet Schoonhoven (vooraan) en Miranda Pors, beiden van het Transferbureau.

Lees meer over:

Thuiszorg ziekenhuis ontslag
Deel dit bericht met je vrienden!