zondag 24 oktober 2021

Alles over Dordrecht

Jan Janssen roemt het theater van oud-stadsdichter van Dordrecht Marieke van Leeuwen

9 november 2014

DORDRECHT - Jan Janssen signaleert veel belangstelling voor een voorstelling in het theater van Marieke van Leeuwen aan de Voorstraat 450 in Dordrecht. Hij ziet meer moois in zijn culturele brief voor het weekeinde en daarna.

Jan Janssen:

Marieke van Leeuwen heeft met haar man Joop oop het wellicht intiemste theater in Dordrecht: Theater 450. Het is te vinden aan de Voorstraat onder het nummer 450. Op zondag 23 november as, 15.00 is er weer een optreden. Uitverkocht!

Frederic&de Katoenvelden met Daan Hofland zijn er.

Frederic is een Franse chansonnier, een romantische ziel die eind jaren '50 afreist naar de Missisippi. Daan Hofman(winnaar publieksprijs Concours de la Chanson) neemt ons mee op deze tocht. Met muziek van o.a. Jaques Brel, Serge Gainsbourg, Howlin' Wolf en Tom Waits volgen we Frederic op zijn reis.

De volgende optredens in Theater 450 zijn 18-1, 5-2 en 22-3.

Marieke is overigens ook oud-stadsdichter van Dordrecht.

 

Cilia Hogerzeil is artistiek leider van Muziektheater Hollands Diep. Dit gezelschap maakt mooie producties die hun start vinden in het Energiehuis in Dordrecht. Afgelopen seizoen is hier 7 keer de opera Boris Godoenov uitgevoerd, met lovende kritieken. Het artistieke succes vertaalt zich niet in een sluitend financieel plaatje. Dit moet nog even opgelost worden. Voor 15 euro kunnen jullie een DVD van de opera kopen. Gaat dit Muziektheater jullie nog meer aan het hart dan kun je ook donateur worden. Ik zou zeggen, help Hollands Diep de winter door en geef of koop. Mooi kado voor Sinterklaas bv. Of een verjaardag, of Kerst, of zomaar........

Meer info?: www.muziektheaterhollandsdiep.nl.

 

Dansen met Bach, vervolg, de Gigue

De gigue komt van oorsprong uit Ierland en Schotland. Een snelle volksdans die met veel 'gestampvoet' uitgevoerd werd. Aan de hoven van hertogen en vorsten werd hij wat verfijnder uitgevoerd dan de jig/gigue door het volk. Marin Marais, componist die voor Louis XIV werkte, schreef 'Gigue , La Piquante'.......Bach hield het netter, uiteraard..........

BWV 557, ook bekend als de gigue-fuga, is op een mooie manier ook visueel in beeld gebracht: www.youtube.com/watch?v=O-uwsYfrrlg

 

Dordrechts Museum (en Vrije Academie): Wonderen van licht, iconen uit Recklinghausen en Varna.

Er wordt wel eens gezegd dat ikonen niet met verf maar met licht worden geschilderd. Ze lijken van binnenuit te stralen.

Ikonen worden ook wel vensters op de eeuwigheid genoemd omdat zij, voor hen die erin geloven, een stukje van hemel, van Gods Koninkrijk, laten zien.

Ikonen zijn onlosmakelijk verbonden met het kerkelijke en spirituele leven van de kerk en haar gelovigen. Een icoon wordt door de orthodoxie ook wel gezien als een medium waardoor de godheid tot de mensen wordt gebracht. Door het icoon te eren en ervoor te bidden treedt de gelovige in verbinding met God.

Het Ikonenmuseum in Recklinghausen bezit de belangrijkste collectie Oost-Europese kerkelijke kunst buiten de oxthodoxe landen zelf. De verzameling komt uit Griekenland, Rusland en de Balkanstaten, de periode 13de tot de 19de eeuw. Het Archeologisch museum uit Varna bezit iconen die voornamelijk stammen uit de Bulgaarse Renaissance, de 18de en 19de eeuw. 

Samen illustreren ze de ontwikkeling van de wat statische Byzantijnse voorbeelden tot de vrijere en karakteristieke eigenheid van de Bulgaarse iconografie. De tentoonstelling is een unieke gelegenheid om 80 iconen te bekijken waarvan een groot deel nog nooit in Nederland te zien was.

- De tentoonstelling is al geopend en loopt tot 22-2-2015.

- Rondleidingen door het Museum zelf: 16 en 30 november, 14.30;

- Vrienden Dordrechts Museum, lezing over de tentoonstelling, 13-11, 14.00;

- Karin Braamhorst van de Vrije Academie geeft een uitgebreider beschouwing tijdens een rondleiding, Dordrechts Museum, zondag 14 of zaterdag 20 december, 11.30-13.00.

 

Volgens mij ben je gek als je ongeclausuleerd van moderne en hedendaagse klassieke muziek houdt. Als je er niet naar op zoek gaat, ontbreekt een basale nieuwsgierigheid. De Doelen heeft dit seizoen een novum. Een Red Sofa- pas voor een minimale prijs, waarmee je alle (27) concerten in deze serie, moderne en hedendaagse muziek, kunt bijwonen. Ik heb zo'n pas en moet zeggen dat het de moeite waard is. Ooit had en heeft het Concertgebouw de triple AAA serie en nu de serie A. Na een van de uitvoeringen in AAA merkte een wat oudere dame op dat ze even dacht een melodie gehoord te hebben! Het klonk verontrustend. Natuurlijk mag hier het Muziekgebouw aan 't IJ niet ontbreken. Ook zij hebben vaak concerten die de reis naar Amsterdam dik waard zijn. 

Modern en hedendaags klassiek, een zoektocht waard. De uitvoeringen tot heden waren: Higdon, Crumb, Zappa, Xenakis, Wolfe, Reich, Carter, Louis Andriessen, Seung-Ah Oh, Boesmans,Nasopoulos, Hamel, Van Deurzen . Zegt het jullie niks? Nou, mij ook lang niet allemaal. Als compensatie voor al dat moderne geweld werd ook uitgevoerd de moderne maar niet hedendaagse: Schoenberg, Webern en good old Franz Liszt.

Muziekgebouw aan 't IJ heeft een serie onder 'The rest is Noise" (www.muziekgebouw.nl/agenda/Series/371/the+rest+is+noise), een titel gelijk aan het geweldige boek over moderne en hedendaagse muziek van Alex Ross, zie www.groene.nl/artikel/tussen-schonberg-en-sex-pistols.

Onderneem de zoektocht, boek wat moois en see you! Het Doelenkwartet en -ensemble is goed present in de Red Sofa. Met de Dordtse muzikale alleskunner Karin Dolmans!

 

Dordtse Jeanne van der Horst werkt, met Maarten Kroon, aan een documentaire over de 17de eeuwse schilder Torrentius. Wetenswaardigheden die nu al bekend zijn staan op www.torrentius.com. Jeanne en Maarten zoeken financiële steun via crowdfunding. Met 103% is de crowdfunding actie geslaagd! Allen bedankt en Maarten en Jeanne, gefeliciteerd!

Bekijk de trailer op http://www.voordekunst.nl/vdk/project/view/2660-cold-case-torrentius. Op www.torrentius.com staat informatie over de vorderingen van het project. 

 

 

Lees meer over:

Jan Janssen stadsdichter
Deel dit bericht met je vrienden!