woensdag 8 december 2021

Alles over Dordrecht

RTV Dordrecht zendt in weekeinde Johan de Witt lezing van SGP-voorman Kees van der Staaij uit

31 oktober 2014

DORDRECHT – De Johan de Witt lezing in de Augustijnenkerk wordt zaterdag na het weekoverzicht van 18 uur elk uur uitgezonden op RTV Dordrecht. Kees van der Staaij is de spreker. Hij is voorman in het parlement van de SGP. Dordt heeft voor hem niet alleen betekenis als een plaats, maar staat voor hem ook voor de Dordtse leerregels die werden vastgesteld op de Dordtse Synode van 1618-1619. De De Witt lezing houdt de naam levend van raadspensionaris uit Dordrecht, Johan de Witt (1623-1672).

Johan de Witt (Dordrecht, 24 september 1625[noot 1]'s-Gravenhage, 20 augustus 1672), heer van Zuid- en Noord-Linschoten, Snelrewaard, Hekendorp en IJsselvere,[noot 2] was in de Gouden Eeuw tijdens het Eerste Stadhouderloze Tijdperk negentien jaar lang raadpensionaris van het graafschap Holland en daarmee de belangrijkste politicus van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Hij was tevens een begenadigd wiskundige die beschouwd wordt als een van de grondleggers van de verzekeringswiskunde. Johan werd met zijn broer Cornelis door Orangisten vermoord en op gruwelijke wijze verminkt. De moord behoort tot de meest gedenkwaardige in de vaderlandse geschiedenis. Hoewel hedendaags Nederland hem kent als Johan met zijn voornaam, noemden zijn vrouw en veel tijdgenoten hem Jan.

 

(De lezing is op RTV Dordrecht te zien tot en met maandagmiddag. Het Journaal begint weer maandag 18 uur)

Deel dit bericht met je vrienden!