maandag 2 augustus 2021

Alles over Dordrecht

VVD Rotterdam en VVD Dordrecht komen samen met visie op samenwerking tussen twee steden

29 september 2014

DORDRECHT - De VVD in de Rotterdamse gemeenteraad en de VVD in de Dordtse gemeenteraad haken samen in op de discussie ,,Rotterdam vriend of vijand van Dordrecht". 

Dinsdag eten de colleges van burgemeester en wethouders van Rotterdam met hun collega's van Dordrecht in het Stadskantoor. Dat is één dag voor het Grote Stadsdebat over de verhouding tussen Rotterdam en Dordrecht in het Dordrechts Museum.

Voor dat debat gaat de dedatzaal in het Dordrechts Museum om half zeven open en om zeven uur klinkt het welkom.

De VVD uit de twee steden schrijft het volgende:

 

Geachte Colleges Dordrecht en Rotterdam,

Morgen brengt het college van Rotterdam een bezoek aan Dordrecht. Dordrecht en Rotterdam kunnen een bloeiende regio meer met elkaar verbinden, waardoor de kracht van beide steden goed tot z'n recht komt. Dordrecht is te vaak bescheiden over haar pareltjes, een snufje Rotterdams lef erbij kan zorgen voor een krachtige (economische) regio. Wij vragen u daarom als colleges buiten uw eigen grenzen te denken. Op slechts een kwartier reisafstand kunt u Dordtse en Rotterdamse ambities bij elkaar brengen. Wij geven u drie suggesties.

Banen

Werkgelegenheid en economische groei zijn belangrijke speerpunten wat de VVD betreft en staan ook in uw college werkprogramma's. Juist daar kunt u elkaar versterken. Een voorbeeld daarvan is de maritieme sector. Een bloeiende sector, met veel maakindustrie in de Drechtsteden, de maritieme dienstverlening in Rotterdam en havens die steeds meer benut worden voor off-shore werkzaamheden. Het is dan nodig om onderwijs ook goed aan te sluiten. Technisch onderwijs is daar een speerpunt in. Rotterdam biedt op dat gebied een wereldwijd netwerk van het Scheepvaart & Transport College aan. Dordrecht heeft een Leerpark waarin onderwijs en bedrijven nauw met elkaar worden gekoppeld en waar met de nieuwste technieken wordt gewerkt. Op dit vlak is meer kruisbestuiving tussen de steden mogelijk en wenselijk.

Cultuur en Toerisme

Op cultureel vlak zijn door samenwerking ambities te realiseren. Er ligt een Rotterdamse ambities om een middelgroot poppodium te ontwikkelen, dit blijkt keer op keer moeilijk in de markt. Aan de rand van het Dordtse centrum ligt het Energiehuis. Uitgeroepen tot het beste Nederlandse gebouw van 2014. Hier zit Bibelot met een vermaard poppodium en met een ’Main Stage’ voor 800 man. Samenwerking in de regio kan er voor zorgen dat er één goedlopend podium in de regio is. En op het gebied van citymarketing is met gezamenlijk optrekken een hoger rendement te behalen. De moderne architectuur en groot stedelijke voorzieningen van Rotterdam en de historie van Dordrecht, de oudste stad van Holland met vele monumenten, is een ijzersterke combinatie. De goede waterbusverbinding tussen de twee steden is al een uitje op zich wat in dit kader nog meer gepromoot kan worden.

Sport

Ook op sportgebied liggen er kansen. Dordrecht heeft een moderne Sportboulevard met onder meer goede zwemvoorzieningen. Op minder dan 10 minuten van het station in Dordrecht, nabij de A16 en A15. Daar is dit jaar nog een zeer succesvol Europees Jeugdkampioenschap zwemmen georganiseerd. Deze ervaring en locatie zou een prachtig ’verkoopargument’ zijn in een Rotterdams ’bid’ om de begeerde Jeugd Olympische Spelen in 2022 binnen te slepen. Samen met Dordrecht, geheel in lijn met de olympische gedachte van eenheid. Daarnaast is de ontwikkeling van het sportpark op Rotterdam Zuid een kans om het aanbod van breedtesport voor Dordtenaren te vergroten.

Kortom, Dordrecht en Rotterdam, genoeg kansen om verder te verkennen. Samen DE Nederlandse deltaregio is de inzet waar wij voor gaan. Wij wensen u een grensverleggend overleg toe.

Vriendelijke groeten,

Gemeenteraadsfracties VVD Dordrecht en Rotterdam

Lees meer over:

VVD dordrecht rotterdam
Deel dit bericht met je vrienden!