zondag 24 oktober 2021

Alles over Dordrecht

Jan Janssen zet weer actuele mogelijkheden in Dordrecht op een rij

27 september 2014

DORDRECHT - In de stad Dordrecht is altijd wat te doen. Jan Janssen zet het vanuit zijn perspectief graag op een rij. Dat is een vorm van Dordrecht promotie. Zijn mogelijkheden die vandaag de wijde wereld in gaan zijn:

Dordtse agenda, er is natuurlijk veel meer, zie ook www.centrumdordrecht.nl en www.dordrecht.net;

- Vandaag en morgen, 27/28 september, de laatste 2 dagen Bachfestival, www.bachfestivaldordrecht.nl/2014;

- 1-10, 19.00, Dordrechts Museum, Stadsdebat Dordrecht, Rotterdam, vriend of vijand?;

- 3-10, Viering 240 jaar Picturawww.pictura.nl, voor vrienden en leden;

- 3-10, Muziekstroom, Energiehuis, Codarts Chamber Ochesta, Sjostakovitsj,Sibelius, Beethoven;

- 4-10, 15.30, Vernissage www.galerie-iroha.nl;

- 4 oktober, 20.00 uur, Benevia Muziekcentrum, Orpheus Ensemble;

- 4-10, 19.30, Sursum Musica, Kuipershaven 34, Couleure Locale door Marjolein Meijers;

- 5-10, 11.00, Muziekstroom, Energiehuis, Camarata KCO speelt Beethoven en Zemlinsky;

- 16-10, Preview 't Hof voor leden Vereniging Dordrechts Museum;

- 18-10, 20.15, het te heropenen Kunstmin, Night of he Proms door Stichting Bijzondere Concerten Dordrecht;

- 24-10, Vereniging Dordrechts Museum, film en lezing Geboorte van het Moderne Nederland, in het Patriciershuis;

- 25-9, 19.00, Social Media in Merz;

- 1 en 2 - 11, heropening Kunstmin!!!!!!!!!;

- 13-11, 14.00, Ikonen, bijzondere kunstschatten uit zustersteden, in het Dordrechts Museum door de vereniging.

 

Kunstbeeld, HET tijdschrift over kunst van nu nr 10/2014 biedt een rondleiding door UMZUG in het Dordrechts Museum aan. Ton Kraayeveld zelf leidt de deelnemer rond en vertelt over werk en inspiraties. Zaterdag 4 oktober om 14.30 en 15.30 uur. Reserveren via www.dordrechtsmuseum.nl/tickets

Ook deze editie van Kunstbeeld biedt natuurlijk veel meer. Daan Roosegaarde komt uitgebreid aan het woord. Daan is bekend om zijn futuristisch oplossingen voor hedendaagse problemen (Maxima luistert ademloos toe in TEDX Binnenhof, www.youtube.com/watch?v=AyYvJ3JlcIE).

Ook in deze editie 'The Yes Men' (www.hetdomein.nl/hedendaagse_kunst/archief_hedendaagse_kunst/archief_2014/the_yes_men.html), Mark Rothko, Luc Tuymans, de columns van Robbert Dijkgraaf en Tinkebell en nog veel meer. 

Maar bovenal, waar ik mee begon, mooi voor Dordrecht, mooi voor/van het Dordrechts Museum en prachtig voor Ton!

De, van oorspong Dordtse, jazz pianist Rembrandt Frerichs improviseerde prachtig op Bach-thema's. Tijdens het Bach-festival lunchconcert van donderdag jl. Hij speelde op zijn gloednieuwe fortepiano. Een remake van die waarop Mozart zijn concerten gaf. www.youtube.com/watch?v=HfNVfeRI3Uw is een opname van het vorige Bach-festival, met zijn trio. Ook op YouTube optredens in het Concertgebouw, Muziekgebouw aan 't IJ, Bimhuis, VPRO, Istanboel, Bremen, New Delphi, Madrid, Rusland en dit is maar een greep. Er moeten toch veel meer (oud) Dordtenaren zijn die ergens in excelleren en dat graag in hun stad laten zien. Maar hoe vind je ze?

Ook geweldig aan de lunchconcerten is dat er zoveel scholen/leerlingen zijn. Hier zit vast weer nieuw talent tussen.

Onder Bach-DNA improviseerde Ensemble Clazz de sterren van de Bach-jazz hemel. Bach thema's werden op een geweldige manier in jazz muziek getransformeerd. Kristien had de leider, Dick de Graaf, uitgedaagd deze handschoen op te pakken. Dat mag vaker. Overigens speelde ook een Dordtenaar in dit Ensemble.

 

Kraftwerk komt in Paradiso. van 16 t/m 23 januari volgend jaar. Elke avond staat een van hun albums centraal, uitgevoerd met spectaculaire lichtshow. Op 13 september, 10.00 uur startte de kaartverkoop. Voor 2 avonden heb kaartjes bemachtigd. Ze moesten op naam.

Paradiso is jeugdsentiment. Kraftwerk is al van iets later. 

Op een lijn van 0 tot 100 jaar (voor minder doe ik het niet) zit ik bijna op 60%. Dit kleine gedachten experiment van Douwe Draaisma helpt een relatieve plek te bepalen. Zet de lijnen van een aantal bekenden ca maar eens onder elkaar, het moment 'nu' gelijkgeschakeld. Of een ander gedachten experiment ooit op een cursus: deelnemers van onder de 25 werd gevraagd op te staan, de anderen er naar te kijken en zich af te vragen hoe zij op die leeftijd waren. Kleine experimenten met grote impact.

 

Amsterdam Dance Event heeft, met Buma-cultuur, onderzoek laten doen naar de betekenis van dit event en dance, voor de naam van de stad en economie van Amsterdam. Het event is niet alleen optredens en performances, maar ook een conferentie rond elektronische muziek. Hier vinden zakelijke besprekingen plaats en worden contracten afgesloten. 300.000 bezoekers besteden rond 55 mln euro. Op zaterdagavond zijn er op 85 locaties 120.000 bezoekers. Een horecagelegenheid op het Rembrandtplein zet gedurende het event 4 keer de normale omzet om. KLM verbindt zijn naam aan de verkiezing van DJ van de wereld. Dit alles begon 1995 kleinschalig.

Het ADE is van 15 tm 19 oktober.

Het IFFR (van 21-1-2015 tm 1-2-2015) is voor Rotterdam wat het ADE voor Amsterdam is. Ik hou meer van film. Zal de leeftijd wel zijn.....

Museum op schaal.

Macel Duchamps had zijn Boit-en-Valise, kunstkoffertjes. Andy Warhol zijn Time Capsules. Cees Buddingh zijn 'kastjes', oude sigarendozen, deze waren te zien in het Dordrechts Museum.

De kunsthal in Rotterdam toont 100 Belgische kunstenaars in Museum op Schaal, www.kunsthal.nl/22-739-Museum-op-schaal-17.html. Een bezoek waard!

Museum to scale 1/7 is een initiatief van Ronny Van de Velde dat vorm gegeven wordt door kunstenaar Wesley Meuris en waarin het museum naar goede postmoderne traditie subject én object is. Het Museum op schaal beslaat meer dan honderd miniatuurzalen op schaal 1/7 gewijd aan Belgische kunstenaars en Belgische artistieke bewegingen. 

De deelnemende Belgische kunstenaars zijn o.a. Jan Fabre, Jan De Cock, Pierre Alechinsky, Koen Van Mechelen, Ann Veronica Janssens, Michel François, en ook Angel Vergara, Johan Muyle, Luc Deleu, Luc Tuymans en vele anderen. 

Een website maakt een bezoek aan de tentoonstelling interactief. In de tentoonstelling kan de bezoeker zijn favoriete musea selecteren door de QR-codes op de titelbordjes te scannen met een smartphone. Deze selectie wordt vervolgens verstuurd naar de website Museum to scale en daar geregistreerd. Het kijkgedrag wordt individueel bijgehouden via het platform van de website en zodoende treedt de bezoeker op als curator; hij creëert zijn eigen ideale tentoonstelling.

Bert den Boer (www.bbdb.info) is Dordtenaar, coach, trainer en adviseur. Hij draagt met zijn kennis en kunde veel meer dan zijn betaalde werkzaamheden aan Dordrecht bij. Hij heeft ook een nieuw boek geschreven, 'Jij ook altijd, communicatie in de relatie, 11 dialogen'. Op zijn site -onder nieuws- staat meer info, inclusief de mogelijkheid het te kopen. Doen!

Komende week weer in bioscoop The Movies: 'Trip to Italy' en 'Winter Sleep' voor mij. Er draait natuurlijk veel meer.

Buiten Dordt:

- Tot 1 maart 2015, Rothko in het GEM, www.gemeentemuseum.nl;

- 28-9, Zwanenmeer, Stopera;

- 18 tm 26 oktober, Dutch Design Week, Eindhoven, www.ddw.nl

Deel dit bericht met je vrienden!