maandag 26 oktober 2020

Alles over Dordrecht

Boswachter Biesbosch: 'Natuur flink van slag'

18 september 2014 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT -  De herfst begint officieel pas komende zondag, maar in de natuur is het najaar al van start gegaan. Bladeren verkleuren en kastanjes liggen overal op de grond, terwijl de temperatuur woensdag omhoogschoot richting 26 graden.

Thomas van der Es is boswachter in de Biesbosch: ''Als je om je heen kijkt zie je al veel blad liggen, soms zelfs met tinten die vermoeden dat de herfst al begonnen is.''

Volgens Van der Es zorgt de vroegere herfst ook voor problemen voor vogels. ''Bepaalde struiken hebben bessen, die nu al helemaal rijp zijn en volop worden gegeten door spreeuwen. Dat is eigenlijk te vroeg. Ze moeten niet allemaal opgegeten worden, want de grote vogeltrek moet nog op gang komen'', aldus Van der Es.

De Wageningen Universiteit gaf eerder al een verklaring voor het vroeg intreden van de herfst. Door de uitzonderlijk warme winter en lente ging de natuur vroeg van start. In augustus werd het daarentegen eerder kouder dan normaal.

Normaal gesproken is het de eerste nachtvorst die de bladverkleuring in gang zet. Dit jaar hebben we echter nog geen nachtvorst gehad.

Bron: RTV Rijmond.

Lees meer over:

natuur biesbosch
Deel dit bericht met je vrienden!