maandag 26 oktober 2020

Alles over Dordrecht

Bewoners en betrokkenen vertellen hun verhaal in boek van Geke van de Merwe

1 september 2014 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Leven en overleven in de Biesbosch. Er is al veel over de Biesbosch geschreven. Niettemin is het de in Heesbeen woonachtige journaliste Geke van de Merwe-Wouters gelukt een boek over het bijzondere gebied te schrijven dat zich onderscheidt door zijn veelzijdigheid én actualiteit. De inhoud van het 320 pagina’s tellende boek ‘Leven en overleven in de Biesbosch’, een combinatie van interviews, reportages en verslaglegging, boeit en ontroert.

Zo’n 220 foto’s maken het een prachtig kijk/leesboek waarin verleden, heden en toekomst elkaar omarmen. Het boek wordt uitgegeven door Vèrse Hoeven Uitgeverij te Raamsdonksveer en verschijnt vrijdag 12 september. De prijs is, dankzij een schenking van de Hagedoorn Stichting, slechts € 19,90.

‘Leven en overleven in de Biesbosch’ is het tiende boek van de hand van Geke van de Merwe. Voor Vèrse Hoeven Uitgeverij is het alweer het 70e boek. Van de Merwe is 40 jaar journalist bij het Brabants Dagblad. Zowel voor haar werk als in de vrije tijd, met de boot en echtgenoot Jan, is zij vaak in zowel de Brabantse en Sliedrechtse Biesbosch te vinden. Tal van verhalen over de Biesbosch verschenen in het Brabants Dagblad, het Nieuwsblad voor het Land van Heusden en Altena en in haar boeken ‘De oorlog leeft voort’, ‘Prachtmensen’ en ‘Van huis uit’. Van de Merwe vertelt over haar liefde voor het gebied: “We komen er al 55 jaar en de Biesbosch voelt elke keer weer als thuiskomen.

Het is genieten van de schoonheid van het gebied; na elke bocht heb je een ander uitzicht, je hoort de wind door de bomen en de vogels zingen. Vooral de periode van eb en vloed was heel fascinerend. We hebben de griendwerkers meegemaakt, pezige mannen die keihard werkten voor een habbekrats. Met onze boot voeren we via de sluis naar de sloot van Lijnoorden en lieten ons daar droogvallen. Ik proef bij veel geïnterviewde mensen heimwee naar eb en vloed.”

De subtitel van het boek ‘Leven en overleven in de Biesbosch’ luidt: Bewoners en betrokkenen vertellen hun verhaal. Van de Merwe vervolgt haar verhaal: “Ik schrijf graag over mensen en verdiep me ook in hen. De vele interviews over leven en overleven in de Brabantse, Sliedrechtse en Dordtse Biesbosch gaan bijvoorbeeld over de watersnoodramp in 1953, de tweede wereldoorlog en eigentijdse escalaties, over de huidige flora en fauna, het ontstaan en de toekomst van het gebied, het project Ruimte voor de Rivier en de ingrijpende gevolgen ervan voor de bewoners. Natuurlijk gaat het boek ook over de uitbreiding van het nationale Biesbosch Museum op een eiland in het hart van de groene de delta. Kort samengevat: Verleden, heden en toekomst omarmen elkaar in het boek.”

Aangrijpende verhalen
Professor Ies Zonneveld vertelt in het boek over het ontstaan van de Biesbosch en eindigt zijn verhaal met zijn visie over de toekomst van het gebied. Diverse geïnterviewde personen geven hun mening over het project Ruimte voor Water, de geografische geschiedenis, de ontwikkeling van de landbouw, de architectuur van de boerderijen, de achtergrond van de poldernamen, de eendenkooien en onderduiken in de Biesbosch. De Muskus- en beverrattenvangers Jan van der Stelt en Teus van den Heuvel vertellen over hun bijzondere beroep.

Aangrijpend zijn de verhalen van de 92-jarige Piet van den Hoek over verzetswerk in de Biesbosch, van elf personen over de watersnood, zes mensen zijn tijdens die ramp omgekomen, van Hennie Kellner over het afgelegen wonen op een eiland zonder elektriciteit en van prachtmens en buitenbeentje Piet Stoop over boeren op een eiland in de Sliedrechtse Biesbosch. “De echte Biesbosch-mensen leven op zichzelf, maar staan waar nodig klaar voor elkaar. Heb je hun vertrouwen, dan heb je ze helemaal”, stelt Geke van de Merwe. Het lukte haar een groot aantal personen te enthousiasmeren, hetgeen leidde tot een bijzonder gevarieerd en compleet Biesbosch-boek.

Aan het woord komen onder andere oud-leerlingen van het Biesbosch-schooltje, postbodes over het varend rondbezorgen, rietsnijders, griendwerkers, beroeps- en recreatieschippers en boswachters als Dirk Feij, Jacques van de Neut en Thomas van der Es. Het is slechts een greep uit de vele verhalen. Een grote wens van Geke van de Merwe is met het schrijven van het boek ‘Leven en overleven in de Biesbosch’ in vervulling gegaan. Boeiende verhalen over het gebied waar de auteur zich helemaal thuis voelt. Het is dan ook geen toeval dat verreweg de meeste verhalen zijn geschreven op haar boot in de Biesbosch. Deze verhalen zijn vervolgens bijzonder fraai vorm gegeven door ontwerper John Gaasbeek van het bureau Copycaal uit Raamsdonksveer.

Het boek ‘Leven en overleven in de Biesbosch’ telt 320 pagina’s, ruim 200 foto’s en is geheel in kleur gedrukt. Formaat: iets kleiner dan A4; genaaid, gebonden in harde kaft. ISBN 978 9075703 399. Prijs € 19,90.

Lees meer over:

Watersnoodramp biesbosch
Deel dit bericht met je vrienden!