donderdag 9 december 2021

Alles over Dordrecht

Schaakwereld denkt na over geboorte dag opening in Dordrecht

26 augustus 2014

DORDRECHT / SLIEDRECHT - Leo (L.B.) Jansen speelde voor de eerste keer een opening, die de hele schaakwereld doorging, in 1967. In schaakkringen wordt nagedacht om dit gegeven niet zomaar te laten passeren. DE LEEUW werd later de naam met een knipoog naar Leo Jansen (geboren 18 juni 1928).

Schaakclub Sliedrecht met Jerry van Rekom voorop heeft vele baanbrekend werk gedaan voor de opening, die eerst in Dordrecht het Jansen systeem heette. Leo Jansen heeft vanaf 1933 een verleden in Dordrecht, Papendrecht en Sliedrecht. In 1940 ging hij aan het Oranjepark naar de gemeentelijke HBS.

Over twee jaar en vier maanden is het een halve eeuw geleden dat de eerste partij door Leo Jansen (geboren 1928) werd gespeeld, die in de boeken staat als stampartij van de opening ,,De Leeuw, hét Zwarte Wapen”.  Schaakclub Dordrecht speelde op 14 januari 1967 thuis tegen Charlois en Leo Jansen hield correspondentie-grootmeester ir. Anton den Ouden op remise.  Daarmee heeft de opening een geboortedatum.

Foto: Omslag van De Leeuw 4de druk 2008

De schaaksport kan zeker aanknopingspunten gebruiken voor promotie met De Leeuw als aanleiding. Daarvoor verdient nu al zaterdag 14 januari 2017 een plek in de schaakagenda! De opening werd in januari 1997 gelanceerd, waarbij ook journalist Lex Jongsma een belangrijke rol speelde.  Dat is dan twintig jaar geleden.  Schaakclub Sliedrecht en schaakclub Dordrecht zijn vooral met het verhaal van ir. Leo Jansen verbonden. Hij past ook in het rijtje van sterke spelers uit Dordrecht en omgeving zoals ir. Henk J. van Donk, Pank Hoogendoorn en Hans Wertheim.

Jerry van Rekom (Sliedrecht) komt ook de eer toe, dat hij de motor is achter de successen rondom de opening De Leeuw.

Hij heeft ook een website bijgehouden, waarop meer over het idee achter de opening staat, die wereldwijd bekendheid geniet.  ,,Levenslang de Leeuw”  was ook de strekking van een boekje over verhalen rondom De Leeuw. Ik zou zeggen: Dan nu beginnen met de voorbereiding van het gouden feest rondom de Leeuw op zaterdag 14 januari 2017.

Zie ook: http://www.vanrekom.nl/thelion/indexnl.htm

en de speciale Leeuw-pagina op tomsschaakboeken.

Lees meer over:

leo jansen De Leeuw
Deel dit bericht met je vrienden!