donderdag 9 december 2021

Alles over Dordrecht

Vondelingenkamer in Drechtstreek blijft gemoederen bezig houden

25 augustus 2014

DORDRECHT / PAPENDRECHT -  De meningen over de opening, op 1 september, van een vondelingenkamer blijven verdeeld. Bram van Broekhoven, actief volger van de politiek, heeft zijn mening op een rijtje gezet over wat beschermde wiegen worden genoemd.

Vandaag is er overigens landelijk weer een verklaring over afgelegd:

De vondelingenkamers die in september in Papendrecht en in Groningen worden geopend, zijn geen oplossing voor het probleem van te vondeling gelegde baby's. Nieuwe wetgeving om vondelingenkamers te voorkomen is echter niet nodig, stelt de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) in een advies aan de overheid.

De vondelingenkamer is een particulier initiatief. De moeder kan daar met een alarmknop om hulp vragen, maar ook haar baby geheel anoniem achterlaten. Staatssecretaris Fred Teeven van VenJ en de Raad voor de Kinderbescherming zijn tegen het plan.

Een verbod op de vondelingenkamer neemt de oorzaak van de problemen niet weg, volgens de RSJ. Er moet eerder en meer hulp komen voor ongewenst zwangere vrouwen. Verder zouden de gegevens van de moeder alleen bij een centraal orgaan bekend moeten zijn, waar het kind ze met 16 jaar kan opvragen. Nu wordt in Nederland de naam van de biologische moeder altijd op de geboorteakte vermeld.

Wel of geen Vondelingenkamer? (door Bram)

René van Engelen, fractievoorzitter van de partij Groen Links in Papendrecht, reageert in zijn blog op de komst van een Vondelingenkamer in Papendrecht. Hij blijkt een fervent tegenstander hiervan te zijn en somt een aantal argumenten op waarop ik even wil reageren. .

1. Het is strafbaar gesteld bij wet: WvS onder titel XV art. 255 t/m 260.

Het is nu strafbaar om een kind te vondeling te leggen. Maar deze wetgeving moet hoognodig worden aangevuld. Als de moeder geen uitweg meer ziet, moet er toch een legale mogelijkheid zijn om het doden van het kind te voorkomen.

2. Het is een oplossing voor een niet-bestaand probleem. Gemiddeld wordt er in Nederland 1 keer per jaar een kind te vondeling gelegd bij b.v. een politiebureau of ziekenhuis. Zelden overlijdt een kind door de wijze waarop het is achtergelaten! Aangetoond is (b.v. in Hongarije) dat er niet minder baby’s gedood worden door het feit dat er vondelingenluiken zijn.

Dit is de kop in het zand steken. Er is wel een probleem. In het nieuws komen regelmatig dood gevonden baby´s voor. Wat te denken van de nooit meer gevonden baby´s. Al zou slechts 1 baby gered worden door een vondelingenkamer dan zou het bestaansrecht aangetoond zijn.

3. Binnen de bestaande hulpverleningsorganisaties in de regio Dordrecht is geen tekort aan opvangplekken in gespecialiseerde gezinnen voor baby’s. Voor baby’s zijn er zelfs plekken beschikbaar voor (minderjarige) moeders die daar samen met hun kind worden opgevangen.

Dit is geen oplossing voor dit probleem omdat de kinderen hier niet anoniem mogen worden achtergelaten. Het gaat hier om een andere doelgroep.

4. Door de komst van een vondelingenluik (vl) ontstaan mogelijk nieuwe problemen (het lost niets op, het schept alleen nieuwe problemen)

Dit is doemdenken. Door het noemen van een zogenaamd 'vondelingenluik' oftewel vl doet afbreuk aan wat het feitelijk is: te weten een vondelingenkamer waar baby's verzorgd anoniem kunnen worden achtergelaten waardoor verzorging direct mogelijk is.

5. Het kan een ‘aanzuigende’ werking hebben doordat we het ‘normaal’ / verstandig zouden kunnen gaan vinden om je kind in een vl achter te laten.

Geen enkele moeder zal het normaal vinden om haar kind achter te laten.Er zal sprake zijn van een 'noodsituatie'. Het is een tegennatuurlijk iets waarbij moeders vaak later in gewetensnood komen. Bij het doden van het kind is er geen weg terug. Bij een vondelingenkamer kan een oplossing -een weg terug- altijd nog mogelijk zijn.

6. Een kind dat anoniem achtergelaten wordt in een vl, kan nooit achter zijn/haar afstamming komen. Het is uit allerlei onderzoek bekend dat het ernstige gevolgen voor de ontwikkeling van een kind kan hebben als het niet weet wie zijn vader/moeder is.

Het is van groot belang te weten waar je als kind vandaan komt. Maar voor een kind weegt het recht om te leven veel zwaarder dan een recht om te weten waar je vandaan komt.

7. Er is sprake van misbruik als een kind b.v. tegen de zin van de moeder wordt achtergelaten in een vl. Bijvoorbeeld door een pooier of iemand anders die dit doet tegen de zin van de moeder. Dit (anonieme) misbruik kan plaatsvinden zonder dat iemand daar van wordt verdacht, laat staan vervolgd.

Als iemand tegen de zin van de moeder daar een kind achterlaat kan een vondelingenkamer juist een oplossing zijn. De moeder heeft een mogelijkheid om haar kind daar terug te vinden.

8. Wie zorgt voor de (anonieme) moeder die in nood is? Mogelijk slachtoffer seksueel geweld /post natale depressie…

Door te kiezen voor anonimiteit zal de moeder helaas zorg ontberen. Maar geldt dit ook niet als er helemaal geen vondelingenkamer is?

Deel dit bericht met je vrienden!