donderdag 9 december 2021

Alles over Dordrecht

Jan Jansen: In Dordrecht is altijd wat te doen

23 augustus 2014

DORDRECHT -  Jan Janssen vat als betrokken Dordtenaar weer activiteiten samen:

Dordtse agenda, er is natuurlijk veel meer, zie ook www.centrumdordrecht.nl en www.dordrecht.net:

- Zomergalerie bij galerie De Compagnie tm 31-8;

- 24 tm 27-8, Pasar Malam, in de Binnenstad;

- 3-9, 14.30 uur, opening foto-expositie Jan Tito, Krachtig jong in Bamenda, Grote Kerk, www.dordrecht-bamenda.nl;

- 6-9, 15.30, Opening Herfst expositie galerie Iroha;

- 6-9, 20.00, Galerie Koos van Veen, 5 Beethoven sonates voor cello en piano;

- Woensdag 10 september, het theaterstuk Mansholt op lokatie in Rotterdam;

- 13/14-9, Open monumentendag, dit keer met film op het water, weer een mooi initiatief van de mannen achter http://i-barone.weebly.com;

- 13-9, Pictura, opening expositie 200 jaar Koninkrijk-200 jaar (schilder)kunst;

- Ook zaterdag 13 september Garage-sale Schouwburg Kunstmin in Machinekamer 3 van het Energiehuis. Opbrengst is voor het nieuwe interieur van de hernieuwde schouwburg;

- Zondag 14 september, Gergiev festival, Doelen Rotterdam;

- 19 tm 28 september Bachfestival;

- 3-10, Viering 240 jaar Pictura, www.pictura.nl;

- 4 oktober, 20.00 uur, Benevia Muziekcentrum, Orpheus Ensemble.

Deon Meyer (www.deonmeyer.com) is een Zuid Afrikaanse thriller-schrijver. Om iets anders dan kunst, cultuur, geschiedenis, biografien en andere 'serieuze' onderwerpen te lezen kocht ik twee boeken hem ('13 uur' en 'Duivelspiek'). Hij was per slot aanbevolen door de zoon van Kees en Rina. En die geeft goede adviezen en kent Zuid Afrika. Het was geen woord te veel. Echte 'page-turners'. Wat mij betreft past hij in de reeks Sjowall&Walloo, Le Carré, Ludlum en Forsyth. Dus, als er de komende weken nog tijd is, je vakantie nog komt, van thrillers houdt, laat het even weten. Ik heb er twee te leen. Zelf kopen kan uiteraard ook.

Pieter Bakker, Dordtenaar, is van www,musicadocet.nl. Hij geeft cursussen klassieke muziek.

Neerlands enige Bachfestival nadert met rasse schreden.

N.a.v. dit 3e festival heb ik besloten komend seizoen mijn grote Bachcursus ook in Dordrecht te geven, naast enkele

Bachlezingen, zodat Dordrecht zonder concurrentie dé Bachstad van Nederland kan worden genoemd.

Momenteel ben ik, o.a. in samenwerking met het Bachfestival, bezig met de promotie van de lessen.

Stichting Indisch Dordrecht (www.indisch-dordrecht.nl) publiceerde september 2011 'Soedah, laat maar, 65 jaar Indisch Dordrecht'. Rijk van foto's gezien. Een stukje geschiedenis kreeg een gezicht. Een boek om iets te weten te komen van de combinatie Indisch en Dordrecht. Op de site van de stichting staat meer informatie. De stichting staat natuurlijk op de Pasar Malam van de komende dagen, in de Binnenstad van Dordrecht. Victor (Deconinck) was in zijn galerie De Compagnie gastheer voor de boekpresentatie 'Opgevangen in Andijvielucht' van Griselda Molemans, het was op 13 april dit jaar, www.galeriedecompagnie.com/agenda/boekpresentatie-opgevangen-in-andijvielucht/. En The Movies Dordrecht draaide eerder dit jaar 'Buitenkampers', www.buitenkampers.nl/buitenkampers/application/index.html#/home. Beide laatste bijeenkomsten waren ook in handen van de Stichting Indisch Dordrecht. Er gebeurt dus nog steeds van alles over dit onderwerp dat vele Dordtenaren nog uit eigen ervaring kennen. Ik ga nieuwsgierig naar de Pasar Malam de komende dagen.

www.dordrecht-bamenda.nl opent op woensdag 3 september de tentoonstelling Krachtig jong in Bamenda, foto-expositie door Jan Tito. Burgemeester Arno Brok verricht de opening. De tentoonstelling is te zien tot 3 november, dinsdag tm zaterdag 10.30-16.30, zon- en feestdagen 12.00-16.00. Lokatie: Grote Kerk.

DordtYart (www.dordtyart.nl) organiseert weer een aantal lezingen.

Dinsdag 2 september geven Giny Vos en Krijn de Koning een lezing. De hal is open vanaf 16.00 uur.

Donderdag 11 september vertellen Paul Segers en Ajla R. Steinvåg over hun Future Artefacts in DordtYart. Gastspreker Omar Muñoz Cremers.

Donderdag 18 september is de laatste lezing van het jaar, met Joost Rekveld, Thomas Bakker en Paul Devens.

Het 3de seizoen van DordtYart gaat zijn herfst in. Alle aanleiding om de stand van alle werken die in deze voormalige machinehal van scheepswerf De Biesbosch gemaakt worden te gaan bekijken. En DordYart is uiteraard een van de locaties van het Bachfestival. Dan sla je twee vliegen (nou ja, olifanten) in een klap!

 

Jan Janssen

Lees meer over:

activiteiten Jan Jansen
Deel dit bericht met je vrienden!